«Η φρίκη που είδα ξεπερνά κάθε όριο»
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002

Associated Press

Αραδιασμένα πτώματα των νεκρών της Νάμπλους
ΤΖΕΝΙΝ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

«Είμαι σοκαρισμένος. Η φρίκη που είδα ξεπερνά κάθε όριο του ανθρώπινου νου. Καμία στρατιωτική επιχείρηση δε δικαιολογεί τόσο κολοσσιαίες συνέπειες ανάμεσα σε πολίτες. Η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει για 11 ημέρες την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι εντελώς απαράδεκτη. Ο στρατός πρέπει άμεσα να αποχωρήσει και να επιτραπεί σε επαγγελματίες να προσεγγίσουν τις παλαιστινιακές πόλεις και, κυρίως, τον καταυλισμό της Τζενίν για να ελέγξουν για επιζώντες. Οι ειδικοί μας έχουν επισκεφτεί πολλές εμπόλεμες ζώνες και περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές, αλλά αυτό που βλέπουν εδώ είναι πρωτοφανές».

Καταπέλτης ήταν, χτες, τα λόγια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, που εμφανώς σοκαρισμένος μίλησε στους δημοσιογράφους μετά από μια σύντομη περιήγηση σε μέρος του κατεστραμμένου καταυλισμού. Τα λόγια του Ρόεντ Λάρσεν επιβεβαιώνουν οι μαρτυρίες εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού, της Ερυθράς Ημισελήνου και πολλών διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίοι, έχοντας εξετάσει τα πρώτα 35 πτώματα που ανασύρθηκαν από τον καταυλισμό, μιλούν πλέον για αποδείξεις εγκλημάτων πολέμου και μαζικών εκτελέσεων ακόμη και πολιτών.

Για πολλοστή ημέρα, χτες, ο ισραηλινός στρατός δεν επέτρεψε σε ειδικούς εκσκαφείς να εισέλθουν στον καταυλισμό για έρευνες κάτω από τα ερείπια, ενώ μετ' εμποδίων γίνεται η μεταφορά τροφίμων, νερού και ανθρωπιστικού υλικού. Μετά από ώρες διαμαρτυριών, μία ομάδα από Ισραηλινούς Αραβες γιατρούς κατάφερε να περάσει στην πόλη της Τζενίν, μεταφέροντας φάρμακα και καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι τραυματισμένοι με σφαίρες, που εδώ και δέκα ημέρες δεν έχει επιτραπεί να νοσηλευτούν.

Ισραηλινές και παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ, ζητούσαν τη διενέργεια άμεσης έρευνας στον καταυλισμό και κατήγγειλαν ότι δεν επιτράπηκε η είσοδος στο Ισραήλ σε δέκα Αμερικανούς και Γάλλους φιλειρηνιστές. Η οργάνωση «Human Right Watch» καταγγέλλει πως έχει αποδείξεις ότι ο ισραηλινός στρατός επανειλημμένως χρησιμοποίησε Παλαιστινίους ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ η ισραηλινή B'Tselem γνωστοποιούσε σειρά περιπτώσεων αθώων, κυρίως παιδιών, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

Ο σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων του Σαρόν, Ντάνι Αγιαλόν, επέμενε ότι το Ισραήλ «ανησυχεί πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση και έχει προσφέρει συνεργασία στους Παλαιστινίους που την απέρριψαν». Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γκίντεον Μέιρ κατηγορούσε εμμέσως τον Ρόεντ Λάρσεν ότι «παρασύρθηκε από τα ψέματα των Παλαιστινίων. Υπάρχει καταστροφή, αλλά όχι τόσοι νεκροί. Δεν έχουν αποδείξεις. Οι Παλαιστίνιοι φταίνε για ό,τι έγινε στον καταυλισμό. Οι σκληροί μαχητές αρνήθηκαν να παραδοθούν και δεν επέτρεψαν στους πολίτες να εξέλθουν, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας. Δεν ήταν απλή πόλη, αλλά άντρο τρομοκρατίας. Επέλεξαν να πεθάνουν εκεί και παγίδευσαν τα πάντα».

Οι ισραηλινές διαβεβαιώσεις, πάντως, δε φαίνεται να πείθουν. Εκπρόσωπος της Κομισιόν ζητούσε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ πρότεινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την αποστολή διεθνών παρατηρητών άμεσα. Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για πόλεμο, αλλά για ένα στρατό που υπακούει στους νόμους και μια τρομοκρατική δομή».

Την ίδια ώρα, τα περισσότερα ισραηλινά τεθωρακισμένα αποσύρονταν από το εσωτερικό της πόλης Τζενίν, παρατασσόμενα έξω από αυτήν. Ελαφρά χαλάρωση του κλοιού παρατηρήθηκε, προς στιγμήν, και στον καταυλισμό. Μερική υποχώρηση έγινε και στη Νάμπλους, έξω από την οποία, στο χωριό Μπιτ Χάσαν, ισραηλινό ελικόπτερο διέλυσε ένα απομονωμένο σπίτι όπου σκοτώθηκαν 3 Παλαιστίνιοι και συνελήφθη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, στη Δ. Οχθη, υπεύθυνος για σειρά βομβιστικών επιθέσεων.

Στη Βηθλεέμ, δύο Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τον Ναό: ο ένας τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ο δεύτερος αναγκάστηκε να επιστρέψει υποχωρώντας από τα ισραηλινά πυρά. Οπως έγινε γνωστό, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, πληθαίνουν οι αναφορές στον ισραηλινό και διεθνή Τύπο για εν ενεργεία στρατιώτες ή εφέδρους οι οποίοι αρνούνται να εκτελέσουν διαταγές που πλήττουν πολίτες και σπίτια, αν και επισήμως ο ισραηλινός στρατός αποφεύγει να σχολιάσει.