ΔΙΚΗ ΓΙΑ «ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ»
Πάμε για παραγραφή;
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002

Σοβαρότατες ευθύνες για το επιχειρούμενο κουκούλωμα φέρει η κυβέρνηση
Με εξέταση μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε χτες στο Εφετείο Λάρισας η δίκη για την υπόθεση του παραθεριστικού οικισμού Κάτω Πολυδενδρίου, στον Αγιόκαμπο της Λάρισας. Κατηγορούμενοι είναι 33 άτομα - ανάμεσά τους ο πρώην νομάρχης Λάρισας Απ. Βλασιάδης, ο πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλίας του ΤΕΕ Δ. Λιβέρης, η σύζυγός του Μαριέττα Σκληράκη - Λιβέρη, διευθύντρια της Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, συμβολαιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, εργολήπτες κ.ά. - οι οποίοι φέρονται να ενέχονται, αμέσως ή εμμέσως, σε παραβάσεις και παρανομίες που σχετίζονται με την οριοθέτηση, αλλά και την αξιοποίηση του συγκεκριμένου οικισμού.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το δημόσιο φέρεται να έχασε πάνω από 290 εκατομμύρια δραχμές, καθώς δεν του αποδόθηκε η κανονική εισφορά σε γη και σε χρήμα.

Οι παραβάσεις και οι παρανομίες που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, περιέχονται και σε πόρισμα ειδικής επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο συμφωνεί απολύτως και η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και στο οποίο προτείνεται η αποκατάσταση της νομιμότητας, που θα επέλθει με την ακύρωση και τον επανακαθορισμό της οριοθέτησης του οικισμού και με νέα πολεοδόμηση που θα κινείται στα πλαίσια των νόμων και θα προστατεύει το περιβάλλον.

Ομως, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως, επίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Νομαρχία Λάρισας, που έχουν κατά νόμο την αρμοδιότητα αλλά και την υποχρέωση να υλοποιήσουν τις προτάσεις του πορίσματος, καθυστερούν πάρα πολύ να πράξουν το καθήκον τους, με αποτέλεσμα και το πρόβλημα να παραμένει άλυτο και, ταυτόχρονα, να δημιουργούνται βάσιμες υποψίες ότι το όλο θέμα οδηγείται σε «κουκούλωμα»!

Στο μεταξύ, με την έναρξη της δίκης στο Εφετείο της Λάρισας, δημιουργήθηκε, αμέσως, η αίσθηση ότι το τέλος της είναι προδιαγραμμένο.

Συγκεκριμένα, κυκλοφορούν εντόνως φήμες ότι επίκειται αλλαγή του χαρακτηρισμού των αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, ώστε να παραγραφούν, λόγω παρέλευσης χρόνου και να σταματήσει η δίωξη ή ότι θα βρεθεί άλλη «φόρμουλα», ώστε «να βγουν λάδι» οι κατηγορούμενοι.

Κυκλοφορούν, επίσης, φήμες για άνωθεν πολιτικές πιέσεις προς τους δικαστές, ώστε να εξελιχθεί η δίκη όπως συμφέρει στους κατηγορούμενους.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι δυο δικαστές επικαλέστηκαν κώλυμα και δε συμμετέχουν στη σύνθεση του Εφετείου. Ενας, μάλιστα, εξ αυτών είναι ο εισηγητής του βουλεύματος, με το οποίο παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι. Ετσι η τελική σύνθεση του δικαστηρίου έχει ως εξής: Πρόεδρος ο Αθ. Σαμαρτζής και δικαστές οι Ναπ. Ζούκας και Γ. Νιαβής. Εισαγγελέας της έδρας είναι ο Παν. Χρυσοβέργης.

Αξίζει, ακόμα, να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και απέβαλλε τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, που εκπροσωπούσαν το δημόσιο, αποδεχόμενο τον ισχυρισμό ότι το δημόσιο, εν προκειμένω, δεν έχει άμεσο έννομο συμφέρον. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να παρίστανται στο δικαστήριο πάνω από 20 συνήγοροι υπεράσπισης και ουδείς συνήγορος πολιτικής αγωγής...