Απεργός τον απεργό πλημμύρισαν τον τόπο
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002

Μια μεγάλη γιορτή ήταν η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Από το νότιο κομμάτι της Πατησίων προς την Ομόνοια, ως ανατολικά πάνω στην Αλεξάνδρας δίπλα στο πάρκο και βόρεια προς τη Χέυδεν γέμισε από ένα πλήθος σωματείων και εργαζομένων. Ηρθαν ακόμα κι από χώρους όπου οι ηγεσίες διαφόρων ελεγχόμενων από την κυβέρνηση σωματείων επέλεξαν το δρόμο της ανοιχτής απεργοσπασίας. Οι εργαζόμενοι μέσα από Επιτροπές Αγώνα πήραν μέρος στην απεργία και έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση. Κυρίαρχη ήταν η παρουσία των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Τα συνθήματα στα δεκάδες πανό έδειχναν ξεκάθαρα ότι ο δρόμος του ανυποχώρητου εντεινόμενου αγώνα αποτελεί πλέον μοναδική επιλογή για τους εργαζόμενους. Διαδήλωναν ακόμα την ανάγκη για ανάπτυξη του διεθνιστικού ταξικού αγώνα, καλώντας σε αγωνιστική δράση το καλοκαίρι του 2003 στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο των διεθνών ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Μάλιστα, πριν την έναρξη των ομιλιών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Μ' όλες τις μορφές πάλης κλιμακώνουμε

«Η σημερινή απεργία (σ.σ. χτεσινή), όπως και η προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση στις 3 Απρίλη - που έγινε μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ - δίνουν ισχυρό "χαστούκι" στην αντεργατική πολιτική και τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης», επισήμανε στην ομιλία του ο Γ. Πέρρος, γενικός γραμματέας του ΕΚΑ. Το μήνυμα που στέλνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, είπε, είναι ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τα αντεργατικά μέτρα.

Ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους να συνταχθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να καταδικάσουν την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, που σε ρόλο απεργοσπάστη στηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Χαρακτήρισε σαν «άλλο ένα αισχρό ξεπούλημα των συμφερόντων των εργαζομένων» τη στάση της κυβερνητικής παράταξης τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στη Γενική Συλλογική Σύμβαση. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παρασυρθούν ούτε από τη δημαγωγία της συνένοχης ΝΔ, που στηρίζει επί της ουσίας την κυβερνητική πολιτική.

Χρειαζόμαστε, είπε, ακόμα πιο ισχυρό ταξικό κίνημα, για να αντικρούσουμε την εντεινόμενη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου. Να δημιουργήσουμε παντού, σε κάθε τόπο δουλιάς Επιτροπές Αγώνα, να ενισχύσουμε τη δράση κόντρα στην κρατική εργοδοτική τρομοκρατία, στις προσπάθειες της διαίρεσης και της υποταγής. Ετσι, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, ασκώντας ασφυκτική πίεση σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση του αγώνα, προετοιμάζοντας τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Τέλος, προειδοποίησε πως τα σενάρια κυβέρνησης και εργοδοτών για μετάθεση του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, που ισοδυναμούν με προσπάθεια κατάργησής της, θα βρουν τη σθεναρή αντίσταση του εργατικού κινήματος. «Καλούμε, είπε, τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και να προετοιμάσουμε τον ταξικό εορτασμό της 1ης Μάη την ημέρα που είναι».

Ο Φ. Ταυρής, αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΚΑ, τόνισε στην ομιλία του ότι για χρόνια μεγάλο μέρος των εισφορών των εργαζομένων «πήγαν για την ανάπτυξη της προσωπικής περιουσίας κάποιων», ενώ ένα άλλο μέρος των εισφορών χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις για να ασκήσουν κοινωνική πολιτική που «εκείνες αποφάσιζαν και όφειλαν να ασκούν». Και όταν - σημείωσε - φθάνει η στιγμή μετά από χρόνια δουλιάς ο εργαζόμενος να απολαύσει τη σύνταξή του, το κράτος του απαντά ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει. Αναφερόμενος στο διάλογο, αναρωτήθηκε τι διάλογος μπορεί να γίνει με αυτούς που επέβαλαν λύσεις πείνας με την εισοδηματική τους πολιτική και τη βαρβαρότητα, με την εργασιακή τους πολιτική.

Ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΕΚΑ Κ. Γκουτζαμάνης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, με τη στήριξη της κυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης, επιχειρεί «να βαφτίσει το κρέας ψάρι και να παρουσιάσει τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Ολα αυτά τα τεχνάσματα δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν εργαζόμενο». Ακόμα επισήμανε ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πρέπει να απορρίψουν την κυβερνητική πρόταση, να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε ένα προσχηματικό διάλογο και να προχωρήσουν σε αγώνες που θα οδηγούν στη δικαίωση των αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος.

Απορρίπτονται τα κυβερνητικά μέτρα

Με το ψήφισμα, που διάβασε στη συγκέντρωση ο Α. Αβραμίδης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, και εγκρίθηκε από τους απεργούς, επισημαίνεται ότι το συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτει τα μέτρα της κυβέρνησης και γι' αυτό πρέπει να διακοπεί η συμμετοχή του στον «κοινωνικό διάλογο». Αντιτίθεται στη μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των ορίων ηλικίας, στην υποβάθμιση των επικουρικών συντάξεων και στη διατήρηση των κατώτερων συντάξεων σε εξευτελιστικά επίπεδα. Ενώ γίνεται σαφές ότι η λύση του προβλήματος του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να γίνει με τους όρους που θέτουν τα συνδικάτα.