ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Εφοπλιστική επίθεση στις συμβάσεις

Οι εφοπλιστές πλήττουν πολύμορφα τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των ναυτεργατών

Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των 20.000 ναυτεργατών, που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς η επίθεση των εφοπλιστών αυτού του χώρου και κυβέρνησης εκτυλίσσεται με τάχιστους ρυθμούς. Οι «Μινωικές Γραμμές», ακολουθώντας το παράδειγμα του Σήφη Βαρδινογιάννη - μεγαλομετόχου της ΑΝΕΚ - έχουν ήδη ενημερώσει τα πληρώματα των πλοίων τους ότι σε ένα μήνα από τώρα θα τεθεί σε εφαρμογή η λεγόμενη «νέα σύμβασης ναυτικής εργασίας». Πρόκειται για τον τύπο «σύμβασης» που έχει εφεύρει ο Σ. Βαρδινογιάννης, η οποία πρώτα απ' όλα είναι διάρκειας ενός μήνα και προβλέπει τη μείωση των αποδοχών, κυρίως μέσω της απαλλαγής της εταιρίας από προηγούμενες συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στους ναυτεργάτες! Η ΑΝΕΚ προσπαθεί να κάνει καθεστώς αυτή τη «σύμβαση» από την 1η Γενάρη, όμως οι επιδιώξεις της προσκρούουν στην έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας των ναυτεργατών που υπηρετούν στα πλοία της.

Οι δύο αυτές εταιρίες, αφού «έφαγαν» τα «μικρότερα ψάρια» και πλέον αποτελούν τους κυρίαρχους στον τομέα της ακτοπλοΐας, (μάλιστα οι «Μινωικές Γραμμές» αποτελούν μονοπώλιο στις γραμμές του Αργοσαρωνικού), τώρα έχουν κηρύξει τον πόλεμο στους ναυτεργάτες, με τις πλάτες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι μια σειρά από πλοία που ανήκουν σε θυγατρικές εταιρίες των «Μινωικών Γραμμών», όπως είναι η «Μίνοαν Φλάινγκ Ντόλφιν» και η «Ελλάς Φέρις», παραμένουν «δεμένα» επί πέντε και πλέον μήνες στο λιμάνι του Πειραιά με το πρόσχημα της ετήσιας συντήρησης, όταν ο νόμος προβλέπει ρητά ότι η διαδικασία αυτή διαρκεί μέχρι δύο μήνες. Η παρανομία αυτή περνά «απαρατήρητη» από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με αποτέλεσμα 2.000 περίπου ναυτεργάτες να βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα άνεργοι!

Χτες, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο των «Μινωικών Γραμμών» κ. Λεφάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του Μάρτη θα έχει επαναπροσλάβει τους ναυτεργάτες που απολύθηκαν λόγω της ετήσιας επιθεώρησης. Ωστόσο, αρνήθηκε να δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων! Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Παρασκευή 18 του μήνα η διοίκηση της ΠΝΟ θα συναντηθεί με τον Σήφη Βαρδινογιάννη. Στο μεταξύ, με απανωτές επιστολές και διαμαρτυρίες, οι ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι σε πλοία της ακτοπλοΐας εντείνουν τις πιέσεις τους προς την ΠΝΟ για συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής προκειμένου να παρθεί απόφαση για απεργία και άλλες μορφές κινητοποιήσεων.