ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
«Στήνουν πάρτι» κυβέρνηση, τράπεζες και funds πάνω στα βάσανα των χρεωμένων νοικοκυριών
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023

Τη χαριστική βολή σε χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους και είναι χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό στις τράπεζες, δίνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο: «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων - Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής".

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να μπει σήμερα Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής με το «ΗΡΑΚΛΗΣ 3» δίνει ένα ακόμα τεράστιο κρατικό πακέτο ύψους 2 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, που εάν εκπέσουν θα επιβαρύνουν το χρέος, δηλαδή τον λαό. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να νομιμοποιήσει και να διευκολύνει την αγοροπωλησία των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και να δημιουργήσει μια «δευτερογενή» αγορά, με περαιτέρω αγοραπωλησίες μεταξύ τέτοιων «αγοραστών πιστώσεων».

Στο πλαίσιο της «εξασφάλισης κεφαλαιακής επάρκειας», αφήνεται ελεύθερο το πεδίο στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους να προβαίνουν κατά το δοκούν και με βάση το όφελός τους σε διενέργεια αναγκαστικών εκτελέσεων και πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και περιουσιών, για τις οποίες, μετά τη θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τη γενίκευσή τους από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον απαράδεκτο νέο πτωχευτικό κώδικα, δεν υπάρχει πλέον καμία προστασία.

Επιπλέον, η κοινοτική Οδηγία που ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία, υπηρετεί την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζικών ομίλων, ώστε να αυξήσουν κερδοφόρα τη δανειοδότηση των καπιταλιστικών επενδύσεων, στο πλαίσιο των στόχων ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων. Παραδίδει την περιουσία των υπερχρεωμένων λαϊκών οικογενειών σε funds και τράπεζες. Η εφαρμογή της θα σημάνει ένταση απειλών, πιέσεων, εκβιασμών σε βάρος του λαού, που σε κάθε περίπτωση, είτε με «ρυθμίσεις», είτε χωρίς, θα βρεθεί στο έλεος των πλειστηριασμών και των εξώσεων. Πολλοί θα γίνουν ενοικιαστές του ίδιου τους του σπιτιού, καταβάλλοντας υπέρογκο τμήμα του εισοδήματός τους και υπονομεύοντας την ίδια τη διαβίωσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καταγεγραμμένες πράξεις πλειστηριασμών αυξήθηκαν κατά 140,7% την περίοδο 2021 - 2022, ενώ αντίστοιχα οι καταγεγραμμένες πράξεις που αφορούν καταθέσεις κατασχετήριων εκθέσεων έκαναν άλμα 141%! Κι αν αυτά τα νούμερα καταγράφηκαν την περασμένη διετία, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί από το 2024, που επανέρχονται οι αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πακτωλός δισ. στις τράπεζες

Από την έναρξη του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» το 2019, το Δημόσιο έχει χορηγήσει εγγυήσεις συνολικού ύψους 18,7 δισ. ευρώ, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες από 40,6% τον Δεκέμβριο του 2019, σε 8,6% τον Ιούνιο του 2023. Ετσι λοιπόν τα μέτρα που υποτίθεται πως παίρνει η κυβέρνηση αφορούν αποκλειστικά και μόνο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών, των funds και των servicers. Την ίδια στιγμή οι δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ρυθμίσεις εξαιτίας των χαμηλών μισθών και των αυξημένων επιτοκίων.

Το «ΗΡΑΚΛΗΣ 3», λοιπόν, εξασφαλίζει τη συνέχεια στην κερδοφορία των λεγόμενων συστημικών τραπεζών για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα τιτλοποίησης των «κόκκινων» δανείων που έχουν ετοιμάσει εδώ και έναν χρόνο, ενώ θα συμβάλει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας, ώστε να προωθηθεί η μεταξύ τους συγχώνευση και η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ετοιμάζει και διαμορφώνει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για το τσουνάμι των δεκάδων χιλιάδων πλειστηριασμών και κατασχέσεων λαϊκών νοικοκυριών μέχρι το τέλος της χρονιάς αλλά και το 2024.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των «κορακιών» δήλωναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, ενώ το σχέδιο της κυβέρνησης έχει εγκρίνει η Κομισιόν, μιας και αποτελεί και αυτό ένα από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των πακέτων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα οδηγηθούν στα ταμεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειολήπτες δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους και οι εκπρόσωποί τους έθεσαν διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η πλειοψηφία Servicers, τα λεγόμενα «κοράκια», επιμένουν να ζητάνε μεγάλες προκαταβολές, από 1.000 ευρώ, 2.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ, 50.000 ευρώ από οφειλέτες, οι οποίοι εξ ορισμού δεν είναι σε θέση, αν δεν προβούν σε ρευστοποίηση της περιουσίας τους, να καλύψουν.

Επιπλέον και όσα ανέφεραν στελέχη της κυβέρνησης είναι άκρως αποκαλυπτικά. Για παράδειγμα, ότι «μπορεί κάποιος ιδιώτης ο οποίος ενδιαφέρεται να προχωρήσει με τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, να αποκτήσει το δάνειο με έκπτωση 30%, αλλά και ο δανειολήπτης μπορεί να το αγοράσει με 30% έκπτωση». Μόνο που ο φορέας έχει φοροαπαλλαγές, αλλά ο δανειολήπτης που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει εξαθλιωθεί δεν έχει καμία φοροαπαλλαγή, πέρα από το γεγονός ότι μπορεί ήδη να έχει πληρώσει μία και δύο φορές την αξία την οποία καλείται να ξαναγοράσει...

Απ' το κακό στο χειρότερο

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ...εργαλείο εξυγίανσης των τραπεζών με τιτλοποίηση των «κόκκινων» δανείων μέσω κρατικής εγγύησης δεν είναι καινούργιο. Βασίζεται στη σταδιακή άρση της όποιας ελάχιστης προστασίας της πρώτης κατοικίας από το 2010 και μετά από όλες τις κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικοί σταθμοί ήταν η περίοδος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδειοδότησε τα διάφορα funds - κοράκια, για να μπορούν να διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την ποινικοποίηση των λαϊκών διαμαρτυριών.

Είναι γεγονός ότι και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, οι διατάξεις της μιας κυβέρνησης συμπληρώνουν διατάξεις της άλλης, με αποτέλεσμα να πληρώνει πάντα ο λαός και να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβρη του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολίαζε στη Βουλή: «Η ΝΔ πανηγυρίζει για την έγκριση του σχεδίου "ΗΡΑΚΛΗΣ" σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από 3 μήνες. Για άλλη μια φορά παρουσιάζει ως επιτυχία δική της ένα σχέδιο που είχε ήδη επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση και το είχε διαβουλευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθιστώντας το ώριμο για έγκριση». Αλλά και στην παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τo ιδιωτικό χρέος η Λούκα Κατσέλη, με σαφήνεια πέρασε το μήνυμα ότι το προτεινόμενο πλαίσιο είναι «φυσική συνέχεια» του ομώνυμου νόμου που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου το 2010. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «χάρη σε αυτόν σώθηκαν» πρώτες κατοικίες και «εμείς τον επεκτείναμε».

Μόνο που για τον νόμο Κατσέλη άλλος πρ. υπουργός Οικονομίας επί ΣΥΡΙΖΑ (ο Σταθάκης), το 2015, όταν παρουσίαζε τον δικό τους νόμο, έλεγε και ομολογούσε: «Θα υπενθυμίσω ότι τα "κόκκινα" δάνεια είναι 430.000 σήμερα, στον παλιό νόμο Κατσέλη έχουν προσφύγει τα 170.000. Γιατί δεν έχουν προσφύγει τα υπόλοιπα; Γιατί ο νόμος προέβλεπε ότι για να στηρίξεις την πρώτη κατοικία σου θα έπρεπε, αν είχες συμπληρωματικά περιουσιακά στοιχεία, να εκποιήσεις τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να στηρίξεις την κύρια κατοικία σου».