ΗΠΑ - «ΔΥΣΗ»
Απροκάλυπτη στήριξη της νέας φάσης της σφαγής στη Γάζα
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023

AFP or licensors

Από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, μία μέρα πριν την επανέναρξη των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων
Ανοιχτό σύνθημα κλιμάκωσης των φονικών επιδρομών στη Γάζα έδιναν ΗΠΑ - G7, συνολικά η Δύση, πριν ακόμα αρχίσουν οι νέοι βομβαρδισμοί κατά του Παλαιστινιακού λαού, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» του Ισραήλ.

Οπως έσπευσε να τονίσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη νέα περιοδεία που ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο την επόμενη μέρα συνολικά στην περιοχή, «η Γάζα δεν μπορεί να παραμείνει υπό τον έλεγχο της Χαμάς».

Καθόλου τυχαία, η νέα φάση της ισραηλινής επίθεσης εξαπολύθηκε μόλις μία μέρα μετά την επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ την Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ο Μπλίνκεν είχε αλλεπάλληλες επαφές με την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ συμμετείχε και σε συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις σχετικές «διαρροές» από τη συνεδρίαση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συζήτησε με την ισραηλινή ηγεσία για το πόσο διάστημα θα χρειαστεί μια χερσαία επίθεση και στη νότια Γάζα, συμβουλεύοντας τους ισραηλινούς αξιωματούχους να «περιορίσουν» τις τεράστιες απώλειες αμάχων και τη μεγάλη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει πιο σύντομο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες θα μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα στο Ισραήλ...

Την Παρασκευή, αφού κατηγόρησε τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας «ανθρωπιστικών παύσεων» με το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν παίνεψε το κράτος - δολοφόνο ότι... ενημέρωσε τους κατοίκους της Γάζας για τις συντεταγμένες των «ασφαλών περιοχών», δηλαδή από ποια μονοπάτια θα μπορούν να παρατάνε τα σπίτια και τα χωριά τους, με την αυταπάτη ότι έτσι θα σώσουν τα παιδιά τους από τον θάνατο, τον ακρωτηριασμό, την πείνα, το ψύχος...

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, λίγο πριν αρχίσουν πάλι οι βομβαρδισμοί τόνισε ότι «δεν υποστηρίζουμε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτήν τη στιγμή, όντως υποστηρίζουμε την ιδέα των ανθρωπιστικών παύσεων», για να προσθέσει όλο νόημα: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να κυνηγά τη Χαμάς (...) και καθώς παίρνουν αυτήν την απόφαση θα συνεχίσουν να βρίσκουν υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσής τους. Κατά τ' άλλα, ο Κίρμπι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν «μια κίνηση προς τα νότια» για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να έχουν «λογοδοτήσει επαρκώς για την προστασία της αθώας ανθρώπινης ζωής στη νότια Γάζα»...

Αλλωστε, τα κροκοδείλια δάκρυα για την «αθώα ανθρώπινη ζωή» περισσεύουν, από εκείνους που πολύπλευρα και απροσχημάτιστα εξοπλίζουν το φονικό κράτος του Ισραήλ, σιγοντάροντας με πολλούς τρόπους και τα σχέδια εκτοπισμού του Παλαιστινιακού λαού από τα πατρογονικά του εδάφη: Οι «ανθρωπιστικές παύσεις» όλης της τελευταίας βδομάδας αναζωπύρωσαν και τη συζήτηση για τους - όπως περιέγραψαν τα αστικά επιτελεία της Δύσης και όχι μόνο - «όρους μιας βιώσιμης ειρήνευσης».

Γαλλική ανησυχία επειδή «περιπλέκονται ζητήματα»

Η Γαλλία, διά της ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά, χαρακτήρισε «πολύ κακή είδηση» την «κατάρρευση της εκεχειρίας» γιατί «δεν δίνει καμία λύση και περιπλέκει την επίλυση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν». Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αξιοποιώντας και τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), προγραμμάτισε σειρά διμερών συναντήσεων, προσδοκώντας αναβάθμιση του ρόλου του γαλλικού κεφαλαίου στις ισορροπίες που «επανεξετάζονται»: Μεταξύ άλλων ο Μακρόν συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος, σύμφωνα με την «Egypt Today», σκιαγράφησε το «όραμα της Αιγύπτου για την αναγκαιότητα κατάπαυσης του πυρός και την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», αλλά και τις «προσπάθειες της Αιγύπτου για την υποδοχή τραυματισμένων Παλαιστινίων και την απομάκρυνση ξένων υπηκόων». Ακόμα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «είναι επείγον να βρεθούν λύσεις για τη συνεχιζόμενη κρίση και να διασφαλιστεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», όπως και «η έναρξη μιας συνολικής πολιτικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος με βάση τη λύση των δύο κρατών». Ο Μακρόν αναμενόταν να έχει επαφές επίσης με τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και να μεταβεί στην Ντόχα του Κατάρ.

Πάντως, ας σημειωθεί ότι αναλύσεις στα γαλλικά ΜΜΕ επισήμαναν την ανησυχία του Παρισιού για το πώς θα προετοιμαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στο έδαφος που μέχρι τώρα έλεγχε η Χαμάς. Ρεπορτάζ της «Λε Μοντ», αναφερόμενο στην «Πρωτοβουλία για την ασφάλεια και την ειρήνη για όλους» που ο Μακρόν πρόκειται να προωθήσει ακόμα πιο εντατικά, εστίασε στην ανάγκη να διασφαλιστεί «ασφάλεια έναντι όλων των τρομοκρατικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς» και την «επανεκκίνηση των πολιτικών συζητήσεων για την προώθηση της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους που θα μπορούσε μια μέρα να συνυπάρξει με το εβραϊκό κράτος». Σε αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί και η εσπευσμένη αποστολή πολεμικών πλοίων που θα λειτουργήσουν και ως πλωτά μέσα νοσηλείας τραυματισμένων και για την αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας», όπως του ελικοπτεροφόρου «Tonnerre», αλλά και του πλοίου (ίδιου τύπου) «Dixmude» στην περιοχή.

Ετοιμη «να αναλάβει ευθύνες» η Τουρκία

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε από τη μεριά του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, για να επικρίνει το Ισραήλ και για την επανέναρξη των βομβαρδισμών, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει «οποιαδήποτε και όλες τις ευθύνες» που θα προκύψουν από τη διαδικασία για να σταματήσει ο πόλεμος, σπεύδοντας να σχολιάσει ξανά ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε», αναφερόμενος στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία, διά στόματος εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «σίγουρα θα προτιμούσαμε να ακούσουμε την είδηση της παράτασης της ανθρωπιστικής κατάπαυσης. Αυτό θα ήταν πιο σωστό... δεδομένου ότι η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων δεν έχει τελειώσει».

Το Ιράν, μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Νασέρ Κανανί, κατήγγειλε ότι «η επανάληψη της στρατιωτικής επιθετικότητας» ξεκίνησε «πριν από την αναχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν» από το Ισραήλ, ενώ η χώρα δεν εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί, στη Διεθνή Σύνοδο για το Κλίμα, εξαιτίας της συμμετοχής εκπροσώπων του Ισραήλ.