ΚΙΝΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Στο Πεκίνο ο Λουκασένκο για δεύτερη φορά φέτος
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών
Στο Πεκίνο μετέβη την Κυριακή - για δεύτερη φορά μέσα στο έτος - ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και είχε συνομιλίες με τον Κινέζο ηγέτη.

Η «επίσκεψη εργασίας» του Λουκασένκο είχε ως στόχο να διαπιστωθεί η πρόοδος της συνεργασίας Κίνας - Λευκορωσίας σε «θέματα εμπορίου, οικονομίας, επενδύσεων και διεθνούς συνεργασίας».

Μετά τις προηγούμενες συνομιλίες τους φέτος, ο Σι είχε δηλώσει ότι η φιλία Κίνας - Λευκορωσίας είναι «αδιάρρηκτη», καθώς επίσης ότι «οι δύο πλευρές θα πρέπει συνεχώς να ενισχύουν την πολιτική αμοιβαίας εμπιστοσύνης, να παραμείνουν πραγματικοί φίλοι και καλοί εταίροι».

Χθες οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων. Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι «η Λευκορωσία ήταν, είναι και θα είναι αξιόπιστος εταίρος για την Κίνα».

Ο Κινέζος Πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «η κοινή πολιτική εμπιστοσύνη» και η «διεθνής συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκαν μετά την επίσκεψη του Λουκασένκο τον Φλεβάρη, ενώ έκανε λόγο για «τιτάνιες αλλαγές» που «συμβαίνουν στον σύγχρονο κόσμο».

Η Κίνα «στηρίζει ένθερμα τη Λευκορωσία στην προσπάθειά της για ανάπτυξη σύμφωνα με τους εθνικούς της όρους και αντιτάσσεται στην παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας, σημείωσε ο Σι.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο επιθυμεί «να ενισχύσει τη στρατηγική του συνεργασία» με το Μινσκ και «να προωθήσει μια ρεαλιστική συνεργασία».