ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που διαλύει και ιδιωτικοποιεί τις δομές

Οι θέσεις των εργαζομένων και το κάλεσμα πάλης μεταφέρθηκαν στη χτεσινή συνάντηση με τον Δ. Κουτσούμπα

Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023

Από τη συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι στο πεδίο της Απεξάρτησης ενάντια στο προωθούμενο νομοσχέδιο με το οποίο επιδεινώνεται η ήδη άθλια κατάσταση, καταργώντας όλα τα εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα, προβλέποντας τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), που απέχει από τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών του ΚΕΘΕΑ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να καταθέσει το νομοσχέδιο που μετατρέπει τα προγράμματα σε πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών και το κράτος σε νόμιμο ντίλερ, πριμοδοτεί τη συντήρηση της χρήσης και ιδιωτικοποιεί την Απεξάρτηση.

Στόχος της συνάντησης ήταν να τεθούν στο τραπέζι όλες οι παράμετροι του προβλήματος, να διευρυνθεί η συμμετοχή στην πάλη με ακόμα περισσότερες δυνάμεις εργαζομένων, νέες εφεδρείες να μπουν στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά. Τέλος, όπως ενημερώθηκε η Ομοσπονδία, άμεσα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην αίθουσα της Βουλής, με πρωτοβουλία της ΚΟ του Κόμματος προκειμένου να ακουστούν και οι θέσεις της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας, η οποία εκπροσωπεί 14 Συλλόγους Οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.

Προδιαγεγραμμένο το έγκλημα

«Εχουμε βρεθεί στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στους χώρους δουλειάς, σε διάφορες δράσεις. Γνωρίζουμε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για την τοξικοεξάρτηση. Δεν εμμένουμε στη σημερινή υπάρχουσα κατάσταση. Λείπει προσωπικό από τα προγράμματα, πολλές θέσεις καλύπτονται από εθελοντές και "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις. Αλλά για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μπαίνουμε στη συζήτηση. Δεν υπάρχει κάτι να διαπραγματευτούμε. Απαιτούμε την απόσυρσή του», σημείωσε ο Μάκης Σίμος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σε έναν από τους διαχρονικούς σχεδιασμούς όλων των κυβερνήσεων, τη συγχώνευση των «στεγνών» προγραμμάτων με τα προγράμματα υποκατάστασης σε βάρος των πρώτων, τη διάλυση της δομής όλων των προγραμμάτων και το διάπλατο άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρθηκε ο Παντελής Ξυπολητάς, γγ της Ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας το έγκλημα που επιχειρείται σε πάνω από 140 προγράμματα του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα (θεραπευτικά, συμβουλευτικοί σταθμοί, street work κ.ά.), τη διαρκή υποχρηματοδότηση του Κέντρου, την ανάγκη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό καθώς «ένας θεραπευτής χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο εκπαίδευση και δεν μπορείς να τον προσλαμβάνεις με ΕΣΠΑ ή οχτάμηνη σύμβαση». Οπως υπογράμμισε, η Ομοσπονδία έχει επικοινωνήσει το θέμα με όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες, «που προχωρούν σε ομόφωνα ψηφίσματα κατά του νομοσχεδίου».

«Το ποσοστό επιτυχίας του ΚΕΘΕΑ στην απεξάρτηση από ναρκωτικά ανέρχεται σε 70%, όταν στο εξωτερικό τα αντίστοιχα προγράμματα δεν ξεπερνούν το 30% αποτελεσματικότητας. Γιατί στο ΚΕΘΕΑ η οικογένεια είναι μαζί με τον χρήστη, θεραπεύεται κι εκείνη μαζί του. Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει αναφορά στην οικογένεια. Αντ' αυτού προπαγανδίζουν τον "λειτουργικό χρήστη", δηλαδή τη συντήρηση της χρήσης με υποκατάστατα, σε καταστολή. Εάν περάσει αυτό το νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει πόρτα να χτυπήσει ούτε ο εξαρτημένος, ούτε ο γονιός θα έχει μια αγκαλιά», τόνισε ο Ευάγγελος Τζινάκης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας.

«Ο γιος μου είναι 14 χρόνια απεξαρτημένος. Από το 2007 που είμαι στο ΚΕΘΕΑ είδαμε το προσωπικό να λιγοστεύει χρόνο με τον χρόνο και το πρόβλημα των ναρκωτικών να απλώνεται. Είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης και ακούσαμε το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για γλάστρες κάνναβης στα μπαλκόνια. Είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής που θα καταστρέψει το δικαίωμα των παιδιών που στραβοπάτησαν κάποια στιγμή στη δεύτερη ευκαιρία», σημείωσε η Αννα Λεωτσάκου.

«Τρεις φορές κατεβήκαμε στον δρόμο και κανένα κανάλι δεν μας έδωσε βήμα, σαν να μην υπάρχουμε. Κι όμως υπάρχουμε. Πήγαμε σέρνοντας στην πόρτα του ΚΕΘΕΑ ζητώντας βοήθεια. Αν καταργηθούν αυτά τα προγράμματα τι θα γίνει; Είμαι εδώ ως μάνα και ανησυχώ για όλα τα παιδιά. Κάτι πρέπει να γίνει», επισήμανε η Γραμματική Γκουγκούμη.

Παράλληλα αναδείχθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων για εφήβους σε όλη τη χώρα, καθώς σήμερα λειτουργούν μόνο 3, όλα στην Αθήνα «κι έρχονται παιδιά 14 χρόνων που είναι ήδη 2 και 3 χρόνια στη χρήση, ξεκινούν από τα 10 έτη». Οπως κατήγγειλαν, στα ζωτικής σημασίας αιτήματα της Ομοσπονδίας, οι απαντήσεις των αρμοδίων κάνουν λόγο για «ουτοπίες»...