«Πίτερ Παν επιστροφή στη χώρα του ποτέ»
Σάββατο 20 Απρίλη 2002

Η δωδεκάχρονη Τζέιν ζει με τη μητέρα της και τον αδελφό της Ντάνι στο Λονδίνο. Η σκληρή πραγματικότητα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου την έχει ωριμάσει πρόωρα και δεν έχει καμιά διάθεση για παιχνίδια ή παραμύθια.

Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν και η φαντασία ξαναμπαίνει στη ζωή της Τζέιν.

Ο Κάπτεν Χουκ την απαγάγει και τη μεταφέρει στη χώρα του ποτέ και θέλει να τη χρησιμοποιήσει ως δόλωμα για να πιάσει τον Πίτερ Παν.

Εκείνος, όμως, κατορθώνει να σώσει την Τζέιν από τον... γάτζο του Χουκ. Βέβαια, η Τζέιν το μόνο που θέλει είναι να γυρίσει σπίτι της.

Δυστυχώς, όμως, για εκείνη ο μόνος τρόπος, για να επιστρέψει είναι πετώντας και για να πετάξει πρέπει να πιστέψει. Ο Πίτερ Παν και τα χαμένα παιδιά θα προσπαθήσουν της δώσουν τη χαμένη της παιδικότητα και να της χαρίσουν τη δύναμη της φαντασίας και της νεραϊδόσκονης.

- Οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι γνωστοί από παλιά και οι σχέσεις μεταξύ τους λίγο έχουν αλλάξει το αιώνιο παιδί, ο Πίτερ Παν ανέμελος άτακτος και παιχνιδιάρης όπως πάντα.

Η μικρή νεραϊδούλα που τον λατρεύει, τα χαμένα παιδιά που τον συνοδεύουν παντού και ιδιαίτερα στις περιπετειώδεις αναμετρήσεις του με τον αυθεντικά κακό κάπτεν Χουκ, ο οποίος εξακολουθεί να προσπαθεί να τον κερδίσει έστω και μια φορά.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια επανέκδοση, που διατηρεί την κλασική αίσθηση της εικόνας μ' όλες τις παλιομοδίτικες αιτίες της εκμεταλλευόμενη παράλληλα όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα της τελευταίας τεχνολογίας.

Σκηνοθετικά το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό καθώς και η μουσική σε ταξιδεύει σε χώρες μαγικές. Ετσι ο Πίτερ Παν μετά από πενήντα χρόνια αναμονής ξανά στη μεγάλη οθόνη, για να μας μεταφέρει όλους στη μαγική χώρα του και να μας θυμίσει ότι όσο μεγάλος κι αν είσαι καμιά φορά σου χρειάζεται να παίζεις αρκεί να έρθεις σε επαφή με το παιδί που κρύβεται μέσα σου... καλό ταξίδι.

«Return to Neverland» Κινούμενα σχέδια αμερικανικής παραγωγής 2001. Σκηνοθεσία: Ρόμπιν Μπαντ, Ντόνοβαν Κουκ. Ακούγονται οι φωνές των: Μπλέιν Γουίβερ, Χάριετ Οουεν, Κόρεϊ Μπάρτον


Κ. Γ.