«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Δίπλα στα προβλήματα των εργαζομένων στην υγεία

Στο Δημοτικό νοσοκομείο «Ελπίς» περιόδευσε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής

Σάββατο 20 Απρίλη 2002

Τα οξυμένα προβλήματα του Δημοτικού Νοσοκομείου «Ελπίς», διαπίστωσε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στη διάρκεια περιοδείας του στο χώρο, ως επικεφαλής κλιμακίου της παράταξης. Πέρα, όμως, από τα προβλήματα, ο Σπ. Χαλβατζής διαπίστωσε τη σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια των εργαζομένων στο νοσοκομείο, παρά την τεράστια έλλειψη προσωπικού.

Στην αρχή της περιοδείας του ο Σπ. Χαλβατζής και το κλιμάκιο της «Συμπαράταξης» (Μαρία Ζευγώλη, Σωκράτης Λομβάρδος και Γιώργος Παπαντωνίου), συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και το γραμματέα του Σωματείου των εργαζομένων, Λευτέρη Παπαπέτρου και Νίκο Δουδούμη. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, σημείωσαν πως τα κύρια προβλήματα, είναι η έλλειψη ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, οι χαμηλοί μισθοί των υγειονομικών, το ασφαλιστικό - που απασχολεί όλους τους εργαζόμενους - και η προσπάθεια που γίνεται για αλλαγή χαρακτήρα του νοσοκομείου. Τέλος, όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, εκχωρούνται αρμοδιότητες - πχ καθαριότητα - σε ιδιωτικές εταιρίες. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι η αναλογία νοσηλευτή/ ασθενούς είναι ένας προς 40!

Παρά όμως, τα σημαντικά προβλήματα, το Δημοτικό Νοσοκομείο έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα (χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι μια μαστογραφία βγαίνει σε τρεις μέρες, όταν σε άλλα νοσοκομεία χρειάζονται πολύ περισσότερες ημέρες).

Στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής, συναντήθηκε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, και ακολούθως περιόδευσε στους χώρους του νοσοκομείου. Συναντήθηκε με τους εργαζόμενους, στους οποίους και επισήμανε, ότι η «Συμπαράταξη», ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό τους, δίπλα στις ανάγκες τους.

Μετά το τέλος της περιοδείας, ο Σπ. Χαλβατζής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τη Διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο "Ελπίς". Μας εξέθεσαν την κατάσταση, την οποία μπορεί κανείς να συνοψίσει με την ανησυχία, την αγωνία του σωματείου των εργαζομένων, όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου, για τη σοβαρότατη έλλειψη νοσηλευτικού, κυρίως, αλλά και άλλου προσωπικού. Τονίστηκαν, σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την εκχώρηση δραστηριοτήτων, αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών του νοσοκομείου σε ιδιώτες. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, εκτιμάμε πολύ θετικά τη δραστηριότητα των εργαζομένων, η οποία όμως δεν αρκεί από μόνη της για να καλύψει τα τεράστια κενά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται.

Υπάρχει, σοβαρότατη, τεράστια θα έλεγα, ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, που δεν αντιμετωπίζει αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Εμείς ως Συμπαράταξη θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αναδεικνύονται όλα τα θετικά στοιχεία - και είναι πάρα πολλά τα θετικά στοιχεία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας - και θα επιμείνουμε. Θα αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους, με τους κατοίκους της Αθήνας για να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της Υγείας. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε, την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας. Είμαστε αντίθετοι με την εμπορευματοποίηση αυτού του αγαθού».