ΔΗΜΟΣ ΚΡΟΥΣΣΙΩΝ ΚΙΛΚΙΣ
Το ξεπούλημα του χρυσού στις πολυεθνικές φέρνει καταστροφή
Κυριακή 21 Απρίλη 2002

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης μιλά με τους κατοίκους στο καφενείο του χωριού
Οι πλούσιοι μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι, ορυκτά και πετρέλαιο, είναι καλά «φιλέτα» για τις πολυεθνικές και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης διατίθενται στις ορέξεις τους.

Μετά τη Χαλκιδική, τη Μήλο, τη Ροδόπη και την Αλεξανδρούπολη, ήρθε λοιπόν η σειρά και του Κιλκίς. Η διαδικασία εκποίησης στήθηκε στα «κρυφά» και στις 14 Μάρτη διενεργήθηκε ο σχετικός διαγωνισμός για το ξεπούλημα 293.000 στρεμμάτων πλούσιων σε χρυσοφόρα κοιτάσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο μία εταιρία κατέθεσε προσφορά, η «Ρίο Τίντο». Διεκδικεί δικαιώματα έρευνας και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής για 5 χρόνια, με δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της σύμβασης παραχώρησης αρχικά για 30 χρόνια και μετά βλέπουμε...

Η περιοχή που βγήκε στο ...σφυρί βρίσκεται στο Δήμο Κρουσσίων του Κιλκίς και αποτελεί το 50% της συνολικής έκτασης του Δήμου.

Κανένας από τους φορείς δεν ενημερώθηκε, δε ρωτήθηκε. Και αυτό έγινε διότι - όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Καλαφάτης στη Βουλή στις 7/3/2002 - αυτόν τον πλούτο δεν μπορεί να τον αφήνουμε να τον διαχειρίζεται η ημιμάθεια, η τοπικιστική υστερία, η οποία καλλιεργείται επιτηδευμένα από διάφορα συμφέροντα...

Οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να αντιδρούν. Ο Δήμος Κρουσσίων και όλοι οι φορείς του Δήμου απαιτούν ακύρωση του διαγωνισμού και ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τον τόπο τους, να τον μετατρέψει σε ένα απέραντο μεταλλείο χρυσού, που, με μαθηματική ακρίβεια (όπου λειτουργεί ο νόμος του κέρδους αυτό γίνεται), θα οδηγήσει στην οριστική καταστροφή της περιοχής και των γεωργικών δραστηριοτήτων που σήμερα υπάρχουν. Και ετοιμάζονται να συντονίσουν τη δράση τους, προκειμένου αγωνιστικά να βάλουν «φρένο» σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Στο πλευρό τους βρέθηκε από την αρχή το ΚΚΕ, προωθώντας τις απόψεις τους στη Βουλή. Και πρόσφατα ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ και τον υποψήφιο νομάρχη της ΝΑΣ Κ. Πινέλη, περιόδευσε στην περιοχή. Συναντήθηκε με τους αιρετούς της ΝΑ και της ΤΑ, με φορείς και, κυρίως, συνομίλησε με τους κατοίκους στα χωριά. Δήλωσε ξεκάθαρα πως το ΚΚΕ θα βρίσκεται δίπλα τους και θα στηρίξει με κάθε μέσον τον αγώνα τους.

Πρέπει να αποκρουστεί

«Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι καθόλα προσβλητική και απαξιωτική για το Δήμο μας», δήλωσε ο Γ. Γαβριηλίδης, δήμαρχος Κρουσσίων, στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον βουλευτή του ΚΚΕ.

«Δε ρωτηθήκαμε και εντελώς τυχαία ενημερωθήκαμε ότι θα γίνει η δημοπρασία. Η ζημιά που θα γίνει με μια τέτοια δραστηριότητα είναι μεγάλη. Εμείς θέλουμε, λοιπόν, να προφυλάξουμε τους ανθρώπους που μένουν εδώ. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να αλλάξει. Ως Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίσαμε ομόφωνα και ζητάμε την ακύρωση του διαγωνισμού».

Με το ψήφισμα, που, ήδη, έχει σταλεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, προειδοποιούν πως «αν το υπουργείο πιστεύει πως μπορεί με τέτοιες διαδικασίες να προχωρήσει σε υλοποίηση σχεδίων, τα οποία υποσκάπτουν και υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου μας, το δικό μας και των παιδιών μας, θα αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αντιμετώπισε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Ο νομάρχης Κιλκίς, Θ. Παραστατίδης, διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής η Νομαρχία δε ρωτήθηκε και δεν έχει πάρει θέση, διαψεύδοντας έτσι φραστικά τους ισχυρισμούς του ΥΠΑΝ πως η όλη διαδικασία προχωρά με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΑ. «Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, είπε, θα πάρει θέση, όταν του ζητηθεί να γνωμοδοτήσει πάνω στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που προβλέπεται να κατατεθεί». Αφού, δηλαδή, ολοκληρωθεί το ξεπούλημα, γίνουν οι έρευνες στην περιοχή και προχωρήσει η επένδυση. Κάτοικοι και φορείς καταγγέλλουν πως, ουσιαστικά, με αυτήν την τακτική, η Νομαρχία φαίνεται να συναινεί στις επιλογές του υπουργείου.

«Εμείς λέμε δεν πρέπει να φτάσει στο στάδιο της προέγκρισης χωροθέτησης και της ΜΠΕ. Πρέπει να αποκρουστεί τώρα», σημείωσε ο Π. Στάμκος, εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κιλκίς. «Μάθαμε πως η εταιρία που φαίνεται πως έρχεται να λεηλατήσει την περιοχή, η "Ρίο Τίντο", είναι ειδική στην αξιοποίηση των αρχαίων μεταλλείων. Εχει δεκάδες θυγατρικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο και είναι κυρίως αγγλικών και αυστραλιανών συμφερόντων. Το παρελθόν της μάς τρομοκρατεί. Είναι πρωταθλήτρια σε καταπατήσεις ανθρωπίνων, εργατικών δικαιωμάτων και έχει προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές», προσθέτει. Και καταλήγοντας σημειώνει: «Υπάρχει αναβρασμός στον κόσμο της περιοχής. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Θα αρχίσουμε ενημέρωση στα χωριά. Ηδη, οι 15 Σύλλογοι της περιοχής έχουν πάρει θέση ενάντια στην επένδυση. Αμεσα θα προχωρήσουμε σε συντονισμό και αγωνιστική δράση».

Δε χαρίζουμε τον ορυκτό πλούτο σε κανέναν ιδιώτη, σε καμία πολυεθνική

«Πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξή μας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα. Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι το ΚΚΕ δεν παραδίδει εύκολα τα όπλα. Το ΚΚΕ, θεωρώντας ότι αυτό που κάνει είναι για το καλό του λαού και της περιοχής, δεν πρόκειται να κάνει πίσω», ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α.Τζέκης και κάλεσε τους φορείς, Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς, την ΤΑ και τη ΝΑ, να μπουν μπροστά, να συντονίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα των κατοίκων.

Σε όλες τις συναντήσεις, μα πρώτα και κύρια στις συζητήσεις με τους κατοίκους στα χωριά, δήλωσε με σαφήνεια την αντίθεση του ΚΚΕ στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου και την πάγια θέση του, αυτός να αξιοποιείται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του Δημοσίου και προς όφελος του λαού και, βεβαίως, με προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη του.

Στα καφενεία στο Γερακαριό, στην Αντιγόνεια, στη Γάβρα, στο Κεντρικό, κάλεσε τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. «Η εμπειρία απέδειξε πως, όπου ξεσηκώθηκε ο λαϊκός παράγοντας, δεν τόλμησαν να προχωρήσουν και ας κινητοποίησαν τα ΜΑΤ και τις δικαστικές διώξεις», είπε ο Α. Τζέκης. Παρουσίασε το παράδειγμα της Ολυμπιάδας, όπου η κυβέρνηση προσπάθησε με τη βία να επιβάλει τα σχέδια της TVX και τελικά απέτυχε, αφού χτύπησε πάνω στην αποφασιστική αντίσταση των κατοίκων, την οποία δικαίωσε με την απόφασή του και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και οι κάτοικοι συμφωνούν. Πρέπει να αγωνιστούν. Δεν πρέπει να ξεγελαστούν και σε αντάλλαγμα 100 θέσεων εργασίας να επιτρέψουν να καταστραφεί ο τόπος τους, να σβήσουν οριστικά η κτηνοτροφία και η γεωργία, να εξαντληθούν τα νερά και να μολυνθεί ολόκληρη η περιοχή από το κυάνιο, που είναι απαραίτητο για την επεξεργασία των μεταλλευμάτων.

«Δε θεωρούμε ότι η περιοχή είναι φτωχή. Στη φτώχεια καταδίκασε τους κατοίκους η πολιτική που εφαρμόζεται στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ», απάντησε ο βουλευτής στην αγωνία των κατοίκων, που βλέπουν, όμως, ότι η περιοχή μαραζώνει, οι νέοι την εγκαταλείπουν και η ανεργία καλπάζει. «Ο τόπος μπορεί να αναπτυχθεί και με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η ανάπτυξη αυτή είναι καίριας σημασίας για τη χώρα μας. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης», είπε και παρουσίασε την πρόταση του Κόμματος για τον Παραγωγικό Συνεταιρισμό. Ξεκαθάρισε, όμως, και αυτή η άλλη ανάπτυξη πρέπει να διεκδικηθεί αγωνιστικά.

Ποια είναι η «Ρίο Τίντο»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Ρίο Τίντο» είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική μεταλλευτική εταιρία του κόσμου. Απασχολεί περίπου 51.000 εργαζόμενους. Λειτουργεί πάνω από 60 μεταλλεία και εργοστάσια σε πάνω από 40 χώρες. Από την Αυστραλία, την Αγγλία, ως τη Βραζιλία, περνώντας από τη Νορβηγία, τις Φιλιππίνες και την Τσεχία, η «Rio Tinto» έχει ένα τρομακτικό μητρώο καταπάτησης ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων, καταστροφής κοινοτήτων, περιβαλλοντικής καταστροφής και αδιαφορίας για τη ζωή των ιθαγενών κατοίκων. Στον τομέα των σχέσεών της με τους εργάτες, η πρακτική που ακολουθεί η εταιρία είναι να διαλύει εργατικά σωματεία, να καταργεί το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Στην Ινδονησία, το τεράστιο μεταλλείο χαλκού - χρυσού, «Grasberg» στη Δυτική Παπούα, ανήκει στη θυγατρική της, «Freeport Mc Moran». Το 1996, σε ένα μόνο περιστατικό, πάνω από 40 εκατομμύρια τόνοι τοξικών αποβλήτων διοχετεύτηκαν στους ποταμούς Otomona - Ajkaw. Το Μάη του 2000, ένα φράγμα απόθεσης στείρων υλικών κατέρρευσε, σκοτώνοντας 4 εργάτες και έστειλε «κύματα» αποβλήτων ύψους 40 μέτρων προς τη λίμνη Wanagon και το χωριό Banti. Η «Freeport» συνεργάστηκε άψογα με το καθεστώς Σουχάρτο και το στρατό του, καταπατώντας κάθε δικαίωμα των κατοίκων.

Στις βόρειες περιοχές της Αυστραλίας, η «Ρίο Τίντο» πρόσφατα εξαγόρασε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης μεταλλείου ουρανίου στην Jabiluka. Αν το μεταλλείο λειτουργήσει, θα παράγει 20 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων, που θα παραμείνουν ραδιενεργά για τα επόμενα 250.000 χρόνια. Η εταιρία προσδοκά με τη λειτουργία του να δημιουργήσει τη διάδοχη κατάσταση του άλλου μεγάλου μεταλλείου ουρανίου στην Αυστραλία, του Ranger, όπου, το Μάρτη του 2002, προκλήθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή ραδιενεργού υλικού.

Στη Βολιβία, τον Αύγουστο του 1996, στο μεταλλείο «Porco», ιδιοκτησίας «Ρίο Τίντο», κατέρρευσε φράγμα μεταλλευτικών αποβλήτων (μολύβδου, αργύρου, ψευδαργύρου) και μόλυνε μια έκταση 300 χιλιομέτρων του τοπικού ποταμού με 400.000 τόνους απόβλητα.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ