Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρων δουλειάς

Ξεχωρίζουν οι απεργίες στα ΕΛΠΕ και στα εργοτάξια του μετρό στην Αττική

Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
Στα ΕΛΠΕ

Από τα έργα αποκατάστασης του Ισθμού της Κορίνθου
Στην πρώτη μέρα απεργίας τους προχώρησαν χτες, Τρίτη, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους μέσω της πώλησης μετοχικού ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ. Την απεργία έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, με το πρόγραμμα των απεργιών να είναι το εξής: 24ωρη απεργία χτες Τρίτη, 48ωρη στις 20 και 21 Δεκέμβρη, 24ωρη στις 28 Δεκέμβρη και 5ήμερη από Τρίτη 2 Γενάρη μέχρι Κυριακή 7 Γενάρη.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ προσέφυγε δύο φορές στα δικαστήρια κατά της απεργίας. Τη Δευτέρα προσέφυγε κατά της απόφασης για απεργία του επιχειρησιακού σωματείου, την οποία το δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική, «αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης των νόμων Χατζηδάκη - Γεωργιάδη», όπως καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ». Επίσης, χτες, Τρίτη, προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία, με την απόφαση να αναμενόταν το βράδυ.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» ξεκαθαρίζει ότι «όσοι τάσσονται υπέρ της "ελεγχόμενης ιδιωτικοποίησης" είναι αυτοί που συμφωνούν ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα», τονίζει πως «κάθε βήμα προς την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση συνοδεύεται από μεγαλύτερη επίθεση στους εργαζόμενους» και δηλώνει ότι δίνει όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και την πώληση των μετοχών του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για να βγουν στο προσκήνιο οι αληθινές και πιεστικές ανάγκες των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Στον Ισθμό της Κορίνθου

Απεργία στις 10 Γενάρη 2024 αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα έργα συντήρησης αναχωμάτων στον Ισθμό Κορίνθου σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αύξηση 30% στο καθαρό μεροκάματο σε όλες τις ειδικότητες κατασκευής του έργου από την εταιρεία «Ακτωρ» του ομίλου «Intrakat». Η απόφαση για απεργία πάρθηκε ομόφωνα από τους εργαζόμενους που πραγματοποίησαν συγκέντρωση τη Δευτέρα.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αποτελούμενη από τα μέλη των διοικήσεων Βασίλη Κατσαντώνη και Κώστα Ζιώγα. Οπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, το καθαρό μεροκάματο που παίρνουν σήμερα κυμαίνεται από 43 μέχρι 55 ευρώ, σε απαράδεκτα δηλαδή επίπεδα, την ώρα που η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σαρώνουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, ενώ τα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων εκτοξεύονται.

Στα εργοτάξια του μετρό Αττικής

Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε χτες η 48ωρη απεργία των εργαζομένων της εταιρείας «ΑVAX» στα εργοτάξια του μετρό στην Αττική, στο πλαίσιο του αγώνα που δίνουν για αυξήσεις σε όλα τα καταβαλλόμενα ημερομίσθια, εμπρόθεσμη καταβολή δεδουλευμένων και διασφάλιση ωραρίου. Η απεργία, που συνεχίζεται σήμερα για δεύτερο 24ωρο, έχει προκηρυχθεί με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του Σωματείου Εργαζομένων στην Κατασκευή του Μετρό.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει απεργία για τους ίδιους λόγους και στις 30 Νοέμβρη, επίσης με καθολική συμμετοχή. Στη συνάντηση που είχε γίνει με το Συνδικάτο, η εργοδοσία είχε δηλώσει πως ...κατανοεί τα αιτήματα των εργαζομένων, επικαλέστηκε ωστόσο την υποχρηματοδότηση του έργου από την κυβέρνηση για να τα βάλει «στον πάγο». «Τα ίδια μας έλεγαν πάνω - κάτω οι εργοδότες και την περίοδο της κρίσης και της μεγάλης ανεργίας του κλάδου. "Φιλικά" χτυπήματα στην πλάτη και πως είμαστε όλοι μια οικογένεια», σχολιάζει το Συνδικάτο. «Εμείς έχουμε οικογένεια την τάξη μας και γι' αυτήν και τα συμφέροντά μας παλεύουμε. Ποτέ δεν παραιτηθήκαμε από αυτό, ούτε την περίοδο της κρίσης. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, που τα εκατομμύρια των κερδών τους αυξάνονται κάθε μέρα από τις δικές μας πλάτες», ξεκαθαρίζει. Στην κατεύθυνση αυτή, μετά την ολοκλήρωση της 48ωρης απεργίας, το Συνδικάτο θα συζητήσει με τους εργαζόμενους για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στα ξενοδοχεία

Σε κινητοποίηση σήμερα, στις 12 μ., έξω από το ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens» (Συγγρού 115), προχωρά το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία.

Μέσα στον Δεκέμβρη, η διεύθυνση του ξενοδοχείου προχώρησε στις απολύσεις 14 εργολαβικών, ενώ οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο διεκδικούσαν αυτονόητα δικαιώματα, όπως να πληρώνονται με βάση την κλαδική ΣΣΕ, να λαμβάνουν τα επιδόματα που ορίζει ο νόμος, να τους χορηγούνται αποδείξεις μισθοδοσίας. Παράλληλα, κατήγγειλαν σωρεία παραβάσεων από τις εργολαβικές εταιρείες, όπως αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, διαφορές στις αποδείξεις μισθοδοσίας και στα καταβαλλόμενα ποσά, ψευδή στοιχεία όσον αφορά την ειδικότητα στην οποία δουλεύουν. Μεταξύ αυτών, «απέλυσαν και εργαζόμενη καμαριέρα που είναι εκλεγμένη στην Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου, παραβλέποντας τον νόμο περί προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης».

Το σχέδιο της διεύθυνσης του ξενοδοχείου ήταν να απομακρύνει συγκεκριμένους εργαζόμενους, καταγγέλλει το Συνδικάτο. Οπως εξηγεί, η εργοδοσία «έβαλε άλλο εργολαβικό γραφείο να επαναπροσλάβει αυτούς που είχε απολύσει το προηγούμενο», χωρίς τις ...ενοχλητικές φωνές των εργαζομένων που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. «Ετσι νόμιζαν ότι θα εξαφανίσουν όσους τόλμησαν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα χωρίς να ανοίξει μύτη», σχολιάζει. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας σε όποιον έρχεται σε επαφή με το σωματείο του συνεχίστηκε με νέα απόλυση εργαζόμενου που δούλευε τα τελευταία χρόνια στο ξενοδοχείο.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι συνάδελφοί μας χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες και η διεύθυνση του "Grand Hyatt Athens" να αναλάβει όλη την ευθύνη για τις παρανομίες των εργολαβικών συνεργείων και να πράξει τα ανάλογα όσον αφορά τη μισθοδοσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων», τονίζει το Συνδικάτο.

Υπάλληλοι συμβολαιογραφείων

«Οχι στην εντατικοποίηση, μαζικές προσλήψεις, υπογραφή ΣΣΕ», απαίτησαν χτες, κατά τη διάρκεια δυναμικής παρέμβασής τους στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, υπάλληλοι συμβολαιογράφων. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που προκήρυξε από τις 3 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. ο Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης και Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη στάση του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου που ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους, όπου επρόκειτο να συζητηθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς και το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν ότι δεν θα ανεχτούν άλλο την κοροϊδία. «Οι εργαζόμενοι καλούμαστε εκ νέου να αντιμετωπίσουμε όλες τις αλλαγές που φέρνει η νομοθεσία, με τους ψηφιακούς φακέλους ακινήτων, τα άυλα συμβόλαια, τις ηλεκτρονικές καταχωρίσεις, χωρίς καμία εκπαίδευση και επιμόρφωση. Εχουμε σηκώσει στις πλάτες μας όλες τις αλλαγές στη νομοθεσία με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, των νόμων περί αυθαιρέτων, τους δασικούς χάρτες κ.ά., με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας για πολλά χρόνια. Τη στιγμή που τα συμβολαιογραφεία έχουν "μπουκώσει" από δουλειά και τεράστια κέρδη, οι μισθοί των εργαζομένων είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2010, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι που εισέρχονται στον κλάδο, δουλεύουν με τον κατώτερο μισθό της ΕΣΣΕ», σημείωσε η Λίτσα Μάγγου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης και Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Στην «Σκλαβενίτης»

Μαχητική κινητοποίηση έξω από το κατάστημα του Ομίλου «Σκλαβενίτη» στο εμπορικό κέντρο ONE SALONICA στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου οι πρώην εργαζόμενοι της πτωχευμένης εταιρείας «Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία», οι οποίοι παλεύουν να εισπράξουν τα ποσά που νόμιμα κατάσχεσαν μέσα από μαζικούς μαχητικούς αγώνες και δικαστικά.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση με πολιτική απόφαση να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες για να εκταμιευθούν τα χρήματά τους, που υπολογίζονται σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε ένα παιχνίδι που παίζεται μεταξύ των εταιρειών που πτώχευσαν («Καρυπίδης», «Μαρινόπουλος») και εκείνων που τις διαδέχτηκαν («Σκλαβενίτης»).

Με το πανό τους να προβάλλει το αίτημα «Φτάνει πια η κοροϊδία - Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας» και φωνάζοντας συνθήματα, έστειλαν το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. Στο πλευρό τους βρίσκονται το Επιχειρησιακό Σωματείο Βόρειας Ελλάδας των εργαζομένων του Ομίλου «Σκλαβενίτη» και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Νοσοκομείο Φιλιατών

Σε δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από την πύλη του Νοσοκομείου Φιλιατών προχώρησαν χτες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του νοσοκομείου διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά. Πρόκειται για 14 εργαζόμενες σε εργολαβικό συνεργείο καθαριότητας, πολλές από τις οποίες απασχολούνται για 15 και 20 χρόνια, με τις γνωστές άθλιες συνθήκες εργασίας, δηλαδή με μηνιαίες συμβάσεις, μισθούς πείνας, χωρίς να λαμβάνουν κανονική ή αναρρωτική άδεια. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και στήριξε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Οι καθαρίστριες καταγγέλλουν ότι γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στον εργολάβο και τον διοικητή του νοσοκομείου, αφού με αφορμή τη λήξη της εργολαβίας στο τέλος του έτους, κανείς δεν δεσμεύεται για την απασχόλησή τους, με κίνδυνο να βρεθούν όλες στην ανεργία. Ετσι με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, συγκρότησαν επιτροπή αγώνα και διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Ούτε με τους εργολάβους, ούτε με τις ατομικές συμβάσεις έργου κυβέρνησης - νοσοκομείου, πρόσληψη και απορρόφηση όλων των εργαζομένων από τον αρμόδιο φορέα με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία καθαρίστρια να μη χάσει τη δουλειά της».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία από τις εργαζόμενες μαζί με τον Σωτήρη Γκίκα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποίησαν παρέμβαση στον διοικητή του νοσοκομείου ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.