ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Απεργιακοί αγώνες σε διάφορους κλάδους
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023

Από την απεργία των ειδικευόμενων γιατρών στο Λονδίνο
Χιλιάδες ειδικευόμενοι γιατροί στην Αγγλία ξεκίνησαν χτες το πρωί την τελευταία τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση του 2023, διεκδικώντας αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς τους. Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA), που εκπροσωπεί περίπου 50.000 ειδικευόμενους γιατρούς, επεσήμανε ότι τα μέλη του θα απέχουν ξανά από τα καθήκοντά τους από 3 έως 9 Γενάρη με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.

Η νέα κινητοποίηση, που γίνεται μετά από πολύμηνες απεργίες και άλλες δράσεις, κηρύσσεται σε μια περίοδο που οι περικοπές δαπανών στις οποίες προχώρησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών (Συντηρητικών και Εργατικών) έχουν επιδεινώσει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Η υπονόμευσή του στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της Υγείας εξηγεί τις πολύ μεγάλες λίστες αναμονής στις οποίες υποχρεώνονται οι ασθενείς για να λάβουν θεραπεία. «Επειτα από πέντε βδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε ικανή να υποβάλει μια αξιόπιστη προσφορά για τους μισθούς», ανακοίνωσε ο BMA αρχές Δεκέμβρη.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ πρότεινε στους ειδικευόμενους γιατρούς αύξηση μόλις 3% επιπλέον αυτής του 8,8% που τους δόθηκε το καλοκαίρι. ΟBMA ζητάει αύξηση 35%, η οποία όπως αναφέρει είναι απαραίτητη για να καλύψει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των γιατρών.

Μία μέρα πριν την έναρξη της απεργίας, η υπουργός Υγείας Βικτόρια Ατκινς θέλησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι έχουν ληφθεί «σημαντικά έκτακτα μέτρα» για να περιοριστούν τα προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι η πόρτα της «παραμένει ανοιχτή» για διαπραγματεύσεις προκειμένου να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις.

Από τα μέσα του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί στη Βρετανία πολλές απεργίες σε διάφορους κλάδους λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ο πληθωρισμός, που για καιρό παρέμενε πάνω από το 10%, έπεσε τον Οκτώβριο στο 4,6%.

Γερμανία: Απεργία στο λιανεμπόριο

Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα στη Γερμανία η απεργιακή κινητοποίηση χιλιάδων υπαλλήλων αλυσίδων λιανικής και πολυεθνικών όπως «Ikea», «Penny», H&M, «Edeka», «Thalia», «Rewe» και «Netto», με υποκαταστήματα σε Βερολίνο και Βρανδεμβούργο, καθώς διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις και άλλα εργασιακά αιτήματα.

Οι κινητοποιήσεις, που ολοκληρώνονται αύριο Σάββατο, διοργανώνονται από το συνδικάτο Ver.di έπειτα από το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες τον Νοέμβρη. Μεταξύ άλλων διεκδικεί αυξήσεις 2,5 ευρώ στο ωρομίσθιο και άλλα εργασιακά αιτήματα, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κρατίδιο.

Μετά τις γιορτές ο απεργιακός πυρετός στη Γερμανία αναμένεται να ξανανέβει, καθώς οι σιδηροδρομικοί έχουν ανακοινώσει απεργίες μετά τις 7 Γενάρη, έχοντας δώσει το «πράσινο φως» στο συνδικάτο τους να προχωρήσει σε απεργία επ' αόριστον.

Επίσης, χθες, από την απεργία εργαζομένων στο τούνελ της Μάγχης (Eurotunnel) διεκόπη από το μεσημέρι η σιδηροδρομική σύνδεση Γαλλίας - Βρετανίας. Την απεργία προκήρυξαν τα γαλλικά συνδικάτα, που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.