SUPER LEAGUE
Εκπληξη με αλλαγή σκυτάλης στον ΠΑΟ

Ο Τούρκος Φατίχ Τερίμ αποτελεί τον νέο τεχνικό των «πρασίνων», μετά την απόφαση της διοίκησης για ξαφνικό «διαζύγιο» με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις

Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023

Ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού, Φατίχ Τερίμ
Μεγάλη έκπληξη και πολυποίκιλες αντιδράσεις στις τάξεις των φιλάθλων του Παναθηναϊκού προκάλεσε η ξαφνική αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, με πρωτοβουλία της διοίκησης της ΠΑΕ. Από τις 26 Δεκέμβρη ο επίσης δυόμισι χρόνια προπονητής του «τριφυλλιού», Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αποτελεί παρελθόν και αντικαθίσταται από τον πολύπειρο και ιδιαίτερα επιτυχημένο Τούρκο τεχνικό Φατίχ Τερίμ, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν συμβόλαιο συνεργασίας για τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Οι εξελίξεις τις τελευταίες μέρες απ' ό,τι φαίνεται ήταν καταιγιστικές, με τους διοικούντες της ΠΑΕ να έχουν πάρει την οριστική απόφαση για απομάκρυνση του Γιοβάνοβιτς και να βρίσκονται σε συζητήσεις με τον Τερίμ, οι οποίες καρποφόρησαν την περασμένη Τρίτη.

Ο Τερίμ ήδη από χθες το απόγευμα βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου είχε την πρώτη γνωριμία με τους ανθρώπους και τα μέλη της ομάδας, ενώ από σήμερα αναμένεται να πιάσει και επίσημα δουλειά στο πάγκο των «πρασίνων». Η απομάκρυνση πάντως του Γιοβάνοβιτς, και κυρίως η χρονική στιγμή που συνέβη, με την ομάδα να βρίσκεται με αξιώσεις εντός των δύο εγχώριων στόχων, του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, αλλά και η ιδιαίτερη σχέση του Σέρβου με τους φιλάθλους της ομάδας, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα οπαδών. Την ίδια ώρα η πρόσληψη του Τερίμ στον Παναθηναϊκό έλαβε μεγάλες διαστάσεις στην αθλητική και όχι μόνο επικαιρότητα στην Τουρκία. Η έλευσή του στον Παναθηναϊκό τροφοδότησε πληθώρα σεναρίων για το ενδεχόμενο μεταγραφής στους «πράσινους» και του διεθνούς Ελληνα άσου Τάσου Μπακασέτα, ο οποίος αγωνίζεται στην τουρκική Τραμπζονσπόρ.

Ο Σέρβος τεχνικός φέρεται να πλήρωσε το «μάρμαρο» για τον φετινό αποκλεισμό της ομάδας από την Ευρώπη, αλλά και τις διαφωνίες με τους διοικούντες για διάφορες επιλογές εντός της ομάδας. Σε ανακοίνωσή της για το «διαζύγιο», η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ευχαρίστησε τον Γιοβάνοβιτς για τις υπηρεσίες του τα τελευταία δυόμισι χρόνια, κάνοντας λόγο για τον άνθρωπο που αναγέννησε τον Παναθηναϊκό και τον ξανάφερε στο προσκήνιο ως πρωταγωνιστή, ενώ επισημαίνει ότι η «πόρτα της ομάδας» θα είναι πάντα ανοιχτή γι' αυτόν.

Από την άλλη, ο 70χρονος Φατίχ Τερίμ θεωρείται ο πιο επιτυχημένος προπονητής ποδοσφαίρου στην Τουρκία, με διεθνή καριέρα και αρκετές επιτυχίες στο παλμαρέ του. Μεταξύ άλλων έχει περάσει από τη Γαλατασαράι (που αποτελεί και την αγαπημένη του ομάδα και με την οποία έφτασε σε πολλές επιτυχίες), καθώς επίσης από τη Μίλαν και τη Φιορεντίνα, ενώ διετέλεσε και τεχνικός της Εθνικής ομάδας της Τουρκίας. Στις διακρίσεις του ξεχωρίζουν η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA με τη Γαλατασαράι την περίοδο 1999 - 2000 και η 3η θέση με την Τουρκία στο Euro 2000. Εχει επίσης κατακτήσει 8 πρωταθλήματα και 4 Super Cup Toυρκίας.