Και στις γιορτές πάμε θέατρο!
Τετάρτη 3 Γενάρη 2024

«Τα 39 σκαλοπάτια»
Τέτοιες μέρες, παραδοσιακά, ανήκουν και στο θέατρο. Ο «Ριζοσπάστης» συγκέντρωσε ορισμένες παραστάσεις που αξίζει να δείτε...

***

Ο μονόλογος της Νάσης Τουμπακάρη «Εγώ ο Μάρκος Βαμβακάρης» ανεβαίνει μέχρι τις 7 Γενάρη στο θέατρο «Στοά» (Μπισκίνι 55, Ζωγράφου), με τον Θανάση Παπαγεωργίου.

«Παίρνω το θάρρος να εκθέσω τα αμαρτήματά μου στον κόσμο. Στον κόσμο που εγώ του τραγούδησα τις χαρές του, τις λύπες του, τα πλούτη του, την φτώχεια του, την ορφάνια του, την ξενιτιά του. Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου».

Η παράσταση βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Βαμβακάρη, όπως την κατέγραψε η Αγγελική Βέλλου - Κάιλ. Το κείμενο υπογράφει η Νάνση Τουμπακάρη, η οποία έχει επιλέξει με μεγάλη προσοχή τα πιο ουσιαστικά γεγονότα της ζωής του, για να μας τα παρουσιάσει με τη χρονική τους αλληλουχία. Γεγονός καθόλου τυχαίο, αφού έτσι μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από τη ζωή του Μάρκου (1905 - 1972) να παρακολουθήσουμε τη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας...

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα.

***

Μέχρι τις 10 Γενάρη παρουσιάζεται στο θέατρο «Αποθήκη» (Σαρρή 40, Ψυρρή) το νέο θεατρικό έργο του Γιάννη Τσίρου, με τίτλο «Αράφ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

Σ' ένα νησί, ένας ξενοδόχος, ένας κηπουρός και μία κτηνίατρος στέκονται απέναντι, ενώ είναι μαζί. Στην ίδια γη. Είναι αντιμέτωποι με μία κοινωνία που υποκρίνεται και απαιτεί διαρκώς, χωρίς καμία επίγνωση της ενοχής της.

Μια σύγχρονη ιστορία, με ηθικά διλήμματα, συγκρούσεις και ερωτήματα που πρέπει κάποτε να απαντηθούν. Με ανθρώπους ή σκύλους που ψάχνουν φάρους σε ακτές και μια θάλασσα ελεύθερη να τους ταξιδέψει.

Παίζουν: Ράνια Σχίζα, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Φώτης Λαζάρου.

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 18.00.

***

Στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» ανεβαίνει το «November» του David Mamet σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.

Λευκός Οίκος, μήνα Νοέμβρη. Προεκλογική περίοδος. Ο καταφανώς αποτυχημένος εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τσαρλς Π. Σμιθ, θέλει να επανεκλεγεί.

Οι οικονομικοί του υποστηρικτές τον έχουν εγκαταλείψει και τα polls του δίνουν πολύ μικρές πιθανότητες επανεκλογής.

Στην προσπάθειά του να μαζέψει χρήματα για να υποστηρίξει την καμπάνια του, μηχανεύεται και επιδιώκει εξωφρενικές οικονομικές συμφωνίες με εκπροσώπους της οικονομικής ελίτ.

Το έργο αποκαλύπτει τη φαρσοκωμωδία που παίζεται πίσω από κλειστές πόρτες...

Παίζουν οι: Σταύρος Σβήγκος, Κώστας Καζανάς, Μαρία Χάνου, Νίκος Τουρνάκης, Δημήτρης Ραφαήλος.

Μέρες παραστάσεων: Τετάρτη 21.15, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.15, Κυριακή 21.15.

***

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» παρουσιάζονται τα «39 σκαλοπάτια» σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου.

Αυτή η διασκευή από τον Patrick Barlow, βασισμένη στο μυθιστόρημα του 1915, του John Buchan, και την ταινία του 1935, του Alfred Hitchcock, προσφέρει στο κοινό μια συναρπαστική κωμική περιπέτεια.

Ο Richard Hannay, ένας άνδρας με μια μάλλον βαρετή ζωή, βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος σε ένα πολύπλοκο σχέδιο κατασκοπείας, ρομαντισμού και θανατηφόρων μυστικών.

Με πλήθος διαφορετικών χαρακτήρων που παρουσιάζονται στο κοινό από ένα ταλαντούχο καστ τεσσάρων ηθοποιών (Μάκης Παπαδημητρίου, Γρηγορία Μεθενίτη, Γιάννης Λατουσάκης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης), η παράσταση προσφέρει μια γρήγορη, απολαυστική θεατρική εμπειρία και έναν συνδυασμό εκπληκτικών ερμηνειών και ανεπανάληπτης σκηνικής δημιουργικότητας.

***

Μέχρι και τα μέσα Φλεβάρη θα παίζεται η παράσταση «Αριστερόχειρες», της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη, από την ομάδα «4frontal» στο θέατρο «Μπέλλος» (Κέκροπος 1, Πλάκα).

Μια παράσταση που με όχημα τον Εμφύλιο θέτει καίρια ερωτήματα και στο σήμερα. Μπορούν να υπάρξουν «εθνική ομόνοια» και «εθνική συμφιλίωση»; Μια παράσταση γι' αυτούς που γνωρίζουν τα γεγονότα, αλλά πολύ περισσότερο γι' αυτούς που δεν τα γνωρίζουν. Ενα σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο που μέσα από το ντοκουμέντο, τη συγκίνηση, το γέλιο, ακόμα και τον θυμό, αναμετριέται με τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας.

Παίζουν: Ελένη Βλάχου, Τάσος Δημητρόπουλος, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Τοψίδης.

Παραστάσεις κάθε Τετάρτη στις 20.00, Σάββατο στις 18.00, Κυριακή στις 21.00.

***

«Η μικρή λέξη αγάπη», του Αυγούστου Κορτώ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου, ανεβαίνει στο θέατρο «Από Κοινού» (Ευπατριδών 4, Γκάζι), με τις Αγγελική Ξένου και Βασιλική Κούλη.

Η Μάντια, το κορίτσι από το Τυφλό Νερό, έμαθε τι θα πει βία από πρώτο χέρι. Μέσα στην οικογένεια, από το χέρι του πατέρα. Εφτασε η ώρα που το έσκασε από τον βασανιστή της, για μια καλύτερη ζωή, αλλά την περίμενε ένας νέος κύκλος βίας...

Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 21.00.

***

Στο θέατρο «Από Κοινού» ανεβαίνει και η παράσταση «Μια σεμνή πρόταση», του Ιρλανδού Τζόναθαν Σουίφτ, σε ελεύθερη απόδοση και ερμηνεία Αντώνη Ξένου, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Δανάη Κατσαμένη.

Εχοντας ως βασικό γνώμονα την απέχθεια προς τα τυραννικά καθεστώτα, ο συγγραφέας, που έγινε ευρέως γνωστός από τα περίφημα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ», έγραψε ένα έργο όπου χρησιμοποιεί με δυστοπική αλληγορία την έννοια της ανθρωποφαγίας, για να πραγματοποιήσει μια ευθύβολη και διορατική επίθεση στα μειωμένα αντανακλαστικά κάθε «φιλήσυχου», αλλά πρακτικά εφησυχασμένου πολίτη - αναγνώστη, κάθε εποχής και κοινωνίας.

Κάθε Κυριακή στις 20.00.

***

Μέχρι μέσα Γενάρη θα παρουσιάζεται «Η Νύχτα των Δολοφόνων», του Χοσέ Τριάνα, σε σκηνοθεσία Δανάης Κατσαμένη, από την ομάδα θεάτρου α-silen[θ]io στο θέατρο «104» (Ευμολπιδών 41, Αθήνα).

Κούβα. Δεκαετία του '50. Λίγο πριν ξεσπάσει η Κουβανική Επανάσταση.

Μια οικογένεια - μικρογραφία της κοινωνίας η οποία βρίσκεται σε σήψη. Οι τρεις ήρωες μέσα από ένα άγριο παιχνίδι εναλλαγής ρόλων ρισκάρουν, οργανώνουν, δοκιμάζουν τις αντοχές και τα όριά τους... Τη στιγμή που το «παλιό» μάταια προσπαθεί να επιβάλει με κάθε τρόπο «όλα να παραμείνουν ακίνητα», έχουν ήδη αρχίσει να κυοφορούνται οι νέες ιδέες - οι ιδέες της ανατροπής.

Παίζουν: Γιώργος Δρίβας, Βίκυ Λέκκα, Αριάδνη Μιχαηλάρη.

Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή.

***

Το «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ», ένα «Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο», αποτελεί μια συλλογή αυτούσιων κειμένων από την «Τέταρτη Διάσταση», συνδυάζοντας ποιήματα από διάφορες ποιητικές συλλογές και στίχους του ποιητή, τα οποία βρίσκονται νοηματικά κοντά στα επιλεγμένα κείμενα από την «Τέταρτη Διάσταση», που ουσιαστικά αποτελούν ποιητικούς θεατρικούς μονολόγους.

Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο «Δρόμος» (Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλης).

Κάθε Δευτέρα παρουσιάζεται η «Ισμήνη» με την Γιώτα Τσιότσκα.

Κάθε Τετάρτη ανεβαίνει η «Φαίδρα» με την Μαριάνθη Σοντάκη. Ιππόλυτος ο Λάζαρος Αναστασιάδης.

Κάθε Πέμπτη παρουσιάζεται «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» με την Μαριάννα Λαγουρού.

Νεαρός Ταξιδευτής του Χωροχρόνου ο Γιώργος Λιάκος.

Κάθε Σάββατο ανεβαίνει ο «Αποχαιρετισμός» με τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη.

Επιμέλεια επιλογής κειμένων & ποιημάτων / σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος.

***

Η κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο μπαμπάς ο πόλεμος», από τη θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες», σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου, ανεβαίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00, στο θέατρο «Olvio» (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός). Την περίοδο των εορτών θα δοθεί έξτρα παράσταση την Τρίτη 2 Γενάρη.

Το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» γράφτηκε το 1952 στην πρώτη του μορφή, αλλά ευτύχησε να παρουσιαστεί μόλις το 1979, από το «Θέατρο Τέχνης». Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη κωμωδία, εμπνευσμένη από το ιστορικό γεγονός της πολιορκίας της Ρόδου από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, το 305 π.Χ., με την οποία ο Καμπανέλλης σατιρίζει σύγχρονα ήθη και πάθη.

Παίζουν: Ελισαίος Βλάχος, Χαρά Δημητριάδη, Αγγελική Μαρίνου, Δήμητρα Μητροπούλου, Μαριάννα Ντίρου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Γιώργος Σύρμας, Δημήτρης Τσιγκριμάνης.

***

Το φθινόπωρο του 1959 ο αντικαγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, Λούντβιχ Ερχαρτ, προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να στείλει φτηνό εργατικό δυναμικό στη Γερμανία κι έτσι να λύσει, εν μέρει, το πρόβλημα της φτώχειας της χώρας. Ετσι ξεκινάει η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης προς τη Γερμανία. Ετσι ξεκινάει η ιστορία των Ελλήνων γκασταρμπάιτερ, των φιλοξενούμενων εργατών. Ετσι ξεκινάει και η ιστορία των παιδιών των γκασταρμπάιτερ.

Ετσι ξεκινάει και η ιστορία των γυναικών του Μάλο Μόμε...

Δύο γυναίκες συναντιούνται και αναμετρώνται με την ξενιτιά, την ιστορία, τις ανάγκες τους. Η μάνα που έφυγε εργάτρια στη Γερμανία. Η κόρη που έμεινε στο χωριό να μεγαλώσει τον εαυτό της και την αδερφή της. Η ξενιτιά έχει δύο χαμένους. Η αδερφή παρούσα μάς θυμίζει πως οι ζωές των ανθρώπων καθορίζονται από την Ιστορία.

Η Νάντια Δαλκυριάδου διασκευάζει και σκηνοθετεί τη νουβέλα της Χαρούλας Αποστολίδου «Μάλο Μόμε, μικρό κορίτσι». Η παράσταση θα παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 15 Γενάρη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00 στο θέατρο «Μεταξουργείο» (Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο).

Παίζουν: Δέσποινα Σαραφείδου, Ξένια Αλεξίου, Ηρα Ρόκου.