ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Στα πρόθυρα κατάρρευσης και τα τελευταία νοσοκομεία εν μέσω του μακελειού στη Γάζα

Πάνω από 23.200 οι νεκροί Παλαιστίνοι, τουλάχιστον 59.000 οι τραυματίες

Τετάρτη 10 Γενάρη 2024

Copyright 2023 The Associated

Με δολοφονικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας για 95η μέρα, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και προσφυγικούς καταυλισμούς, σε περιοχές νοσοκομείων και σε μέρη όπου προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σχεδόν 2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε την κλιμάκωση του μακελειού. Την ίδια ώρα, κατά τη νέα επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλάμβανε τη στήριξή του στο κράτος - δολοφόνο και έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους Παλαιστινίους...

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 23.210 και οι τραυματίες τους 59.167, ανακοίνωσε χθες το παλαιστινιακό υπουργείο της Γάζας.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν πάνω από 126 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 241, ενώ πολλά ακόμα θύματα των τελευταίων επιθέσεων παρέμεναν στους δρόμους και εγκλωβισμένα κάτω από ερείπια, καθώς οι συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις δεν επέτρεπαν στα ασθενοφόρα και στα σωστικά συνεργεία να τα προσεγγίσουν.

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σφυροκόπησαν μεταξύ άλλων τη Χαν Γιούνις και την περιοχή Κιζάν Αλ Ναϊτζάρ στη νότια Γάζα, προξενώντας μεγάλες απώλειες.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν την περιοχή του Νοσοκομείου «Νάσερ» στη Χαν Γιούνις, καθώς και την περιοχή Αλ Ζαβάιντα στην κεντρική Γάζα.

Θανάτους και τραυματισμούς προκάλεσαν νέες επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, καθώς και ανατολικά της Ράφα στη νότια Γάζα.

Η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κατήγγειλε ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή χτύπησε ένα καταφύγιο της οργάνωσης για εκτοπισμένους στη Χαν Γιούνις, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία εντολή εκκένωσης, τραυματίζοντας 4 Παλαιστίνιους, μεταξύ τους ένα 5χρονο κοριτσάκι, που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σταθερά στο στόχαστρο τα νοσοκομεία και όλες οι δομές Υγείας

Σταθερά στο στόχαστρο της ισραηλινής βαρβαρότητας βρίσκονται τα νοσοκομεία και όλες οι δομές Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, τόσο με τις ανελέητες επιθέσεις όσο και με τον απάνθρωπο αποκλεισμό, που οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, υγειονομικά υλικά, ρεύμα, καύσιμα κ.ο.κ.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασαν χθες ανησυχία για πιθανή κατάρρευση της παροχής νοσοκομειακής φροντίδας στη νότια και κεντρική Γάζα, με εκατοντάδες μέλη ιατρικού προσωπικού και ασθενείς να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις ώστε να σωθούν.

Μόνο το ένα τρίτο περίπου των νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας λειτουργούν, και ορισμένα από αυτά μόνο εν μέρει.

«Αυτό που βλέπουμε είναι πραγματικά ανησυχητικό γύρω από το Νοσοκομείο Αλ Ακσα και μια αύξηση των εχθροπραξιών πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας και πολύ κοντά στο Νοσοκομείο Νάσερ», είπε ο Σον Κέισι, συντονιστής των ιατρικών ομάδων αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ στη Γάζα.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτές τις ιατρικές εγκαταστάσεις. Πρέπει πάση θυσία να προστατευτούν. Αυτή είναι η τελευταία γραμμή Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Υγειονομικής Φροντίδας που έχει η Γάζα - από βορρά έως νότο χάνονται το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο», τόνισε ο Κέισι σε συνέντευξη Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς διακινδυνεύουν σήμερα τη ζωή τους για να εισαχθούν σε νοσοκομεία στη Χαν Γιούνις, εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Στη διάρκεια επίσκεψης στο Νοσοκομείο «Αλ Ακσα» στην κεντρική Γάζα πριν δυο μέρες, ο Κέισι διαπίστωσε ότι 70% του προσωπικού είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, ενώ την ίδια νύχτα εκατοντάδες ασθενείς σε κατάσταση που μπορούσαν να φύγουν εγκατέλειψαν κι εκείνοι το νοσοκομείο.

Πολλοί εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Νάσερ» στη Χαν Γιούνις κατέφυγαν μαζί με τους ήδη εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που έχουν στριμωχτεί σε καταφύγια στο νοτιότερο τμήμα της Γάζας, πρόσθεσε.

Και εκεί, όπως υπογράμμισε, υπάρχει μόνο ένας γιατρός για περισσότερους από 100 εγκαυματίες...

«Εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας δεν μπορούν να πάνε στον τόπο εργασίας τους να φροντίσουν τους ασθενείς, διότι φοβούνται για τη ζωή τους... Ασθενείς και οι οικογένειές τους φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο, γιατί μπορεί να σκοτωθούν καθ' οδόν», τόνισε ο Κέισι.

Κατά την ίδια ενημέρωση ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, είπε ότι καθίσταται δυσκολότερο για τον ΠΟΥ να παραδίδει ιατροφαρμακευτικό υλικό εντός της Γάζας.

Υπογράμμισε επίσης ότι εκτός από τους πάνω από 23.000 νεκρούς υπάρχουν και τουλάχιστον 59.000 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις, πολλοί από τους οποίους θα χρειαστούν μακροχρόνια ιατρική περίθαλψη.

Αναφέροντας πολλαπλές περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχω ξαναδεί τόσους ακρωτηριασμένους στη ζωή μου, ακόμα και μεταξύ παιδιών».

9 νεκροί στρατιώτες του κατοχικού στρατού σε μία μέρα

Μαζί με τους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς κλιμακώνονται και οι σφοδρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που αποτυπώνεται και στις αυξανόμενες απώλειες που παραδέχεται ο ισραηλινός στρατός.

Χθες η ηγεσία του κατοχικού στρατού ανακοίνωσε τον θάνατο 9 Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα την περασμένη Δευτέρα, καθώς και τον τραυματισμό άλλων 27 το τελευταίο 24ωρο (23 στη Λωρίδα της Γάζας), από τους οποίους οι 7 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», οι 6 από τους 9 νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη ενός φορτηγού με πυρομαχικά που θα χρησιμοποιούσε ο ισραηλινός στρατός για την ανατίναξη τούνελ στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέι στην κεντρική Γάζα. Από την ίδια έκρηξη τραυματίστηκαν άλλοι 8 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Η εφημερίδα αναφέρει πως προκαταρκτική έρευνα του κατοχικού στρατού δείχνει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από φίλια πυρά, από ισραηλινό άρμα μάχης, τα πυρά του οποίου ενεργοποίησαν εκρηκτική συσκευή που θα χρησιμοποιούνταν για την ανατίναξη τούνελ, πριν προλάβουν να εγκαταλείψουν την περιοχή οι Ισραηλινοί στρατιώτες που προετοίμαζαν την ανατίναξη...

Ο κατοχικός στρατός έχει ανακοινώσει επισήμως 180 θανάτους στρατιωτών στη Γάζα - αριθμός που από αρκετές πλευρές θεωρείται ιδιαίτερα υποεκτιμημένος - και έχει παραδεχτεί ότι πάνω από το 10% των θανάτων αυτών έχει προέλθει από φίλια πυρά. Επιβεβαιώνεται και από αυτό το γεγονός ότι η κόλαση πυρός και η κλίμακα του μακελειού που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων είναι τέτοια που δεν γλιτώνουν από αυτή ούτε καν οι Ισραηλινοί στρατιώτες...

Ισραήλ: «Μαύρο» στην είσοδο ξένων ανταποκριτών στη Γάζα

Την ίδια ώρα το Ισραήλ επιχειρεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει το μέγεθος αυτού του μακελειού, μεταξύ άλλων αυξάνοντας συνεχώς τις δολοφονίες Παλαιστινίων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και απαγορεύοντας την είσοδο ξένων ανταποκριτών στη Γάζα αν αυτοί δεν είναι «ενσωματωμένοι» στον ισραηλινό κατοχικό στρατό και δεν αναπαράγουν ατόφια την ισραηλινή προπαγάνδα.

Μετά τους θανάτους άλλων 4 Παλαιστίνιων δημοσιογράφων από ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες 5 μέρες, με τους οποίους οι νεκροί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έφτασαν τους 112, σε μια παράλληλη εξέλιξη το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε το αίτημα που κατέθεσε η Ενωση Ξένου Τύπου στην Ιερουσαλήμ (FPA) να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δικαστές «δικαιολόγησαν» την απαγόρευση με το πρόσχημα ότι η ελεύθερη πρόσβαση των ξένων δημοσιογράφων θα μπορούσε να αποκαλύψει τις θέσεις του ισραηλινού στρατού μέσα στη Γάζα, ενώ επανέλαβαν ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να μπαίνουν στη Γάζα με τη «συνοδεία» του ισραηλινού στρατού.

Η Ενωση Ξένου Τύπου απέρριψε τις παραπάνω αιτιάσεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν από τη Γάζα και ότι είναι ζωτικό για τα διεθνή ΜΜΕ «να έχουν πρόσβαση σε περιοχές όπου δεν υπάρχει παρουσία στρατευμάτων».

Προσθέτει μάλιστα ότι μέχρι σήμερα μόνο ένας ξένος δημοσιογράφος έλαβε έγκριση εισόδου στη Γάζα ακόμα και με τη συνοδεία του ισραηλινού στρατού.

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την προπαγάνδα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων

Το «μαύρο» που επιχειρεί να ρίξει το Ισραήλ στο έγκλημα στη Γάζα συμπληρώνεται από τη συστηματική προπαγάνδα, τα fake news και την κατευθυνόμενη «ενημέρωση» των ιμπεριαλιστικών επιτελείων των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους, η οποία αναπαράγεται από αστικά ΜΜΕ και στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα της ποσοτικής έρευνας που πραγματοποίησε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος «The Intercept», αναλύοντας περισσότερα από 1.100 δημοσιεύματα των εφημερίδων «New York Times», «Washington Post» και «Los Angeles Times», ναυαρχίδων του αμερικανικού αστικού Τύπου, από τις 6 πρώτες βδομάδες μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Σε αυτό το διάστημα, και ενώ οι θάνατοι Παλαιστινίων από τις ισραηλινές επιθέσεις είχαν φτάσει ήδη τους 14.800, η λέξη «σφαγή» (slaughter) χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά για να περιγράψει τους θανάτους αυτούς, αλλά χρησιμοποιήθηκε 60 φορές για να περιγράψει τους θανάτους Ισραηλινών από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη. Η παρεμφερής λέξη «massacre» χρησιμοποιήθηκε 152 φορές για θανάτους Ισραηλινών και μόλις 2 για θανάτους Παλαιστινίων.

Ο δε όρος «φρικιαστικός» (horrific) χρησιμοποιήθηκε 36 φορές για να περιγράψει την επίθεση της Χαμάς στις 7/10 και μόνο 4 για να περιγράψει το μακελειό του Ισραήλ στη Γάζα.

Και ενώ χιλιάδες παιδιά της Παλαιστίνης δολοφονούνται από τις ισραηλινές επιθέσεις (περισσότερα από 6.000 στο διάστημα που εξετάζει η εν λόγω έρευνα), μόλις 2 από τα τουλάχιστον 1.100 άρθρα των τριών εφημερίδων έχουν σχετική αναφορά στον τίτλο τους...