ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαμαρτυρίες αγροτών με μπλόκα σε μεγάλα μονοπώλια

Αγροτικές κινητοποιήσεις και στη Γαλλία

Τετάρτη 17 Γενάρη 2024

Στην Τουλούζη διαδήλωσαν αγρότες από όλη τη νοτιοδυτική Γαλλία
Επιμένει η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων στη Γερμανία στις περικοπές που σχεδιάζει για τον αγροτικό τομέα, μεταξύ άλλων για τη σταδιακή περικοπή της επιδότησης στο ντίζελ για τρακτέρ και φορτηγά, παρά τα μεγάλα αγροτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα που κορυφώθηκαν προχθές, με περίπου 3.000 τρακτέρ και 2.000 φορτηγά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην καρδιά του Βερολίνου.

Μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια και τους πολυήμερους αποκλεισμούς των κύριων οδικών αρτηριών, οι αγρότες στη Γερμανία αναμένεται να αποφασίσουν συνέχιση του αγώνα τους ενάντια στην κατάργηση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο και κατά του κύματος ακρίβειας.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών επεκτάθηκαν σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και συσκευασίας που ανήκουν στην «Amazon», όπου οι εργαζόμενοι απήργησαν πρόσφατα κατά των συνθηκών εργασίας, και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ «Aldi» και «Lidl», στηλιτεύοντας την ακρίβεια που «ροκανίζει» το εισόδημά τους.

Την αλληλεγγύη του εκφράζει σε μήνυμά του το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας: «Ο λαός δεν πρέπει να πληρώνει για τα κέρδη των πολυεθνικών! ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!».

Κινητοποιήσεις αγροτών και στη Γαλλία

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες και στη Γαλλία, καταγγέλλοντας τα προβλήματα που εντείνει η πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν με τους αυξανόμενους φόρους και τις αυξήσεις στις εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης, μαζί και με τις αυξήσεις στα καύσιμα και στις ζωοτροφές.

Αγρότες μπλοκάρουν με τα τρακτέρ κέντρα logistics μεγάλων μονοπωλίων στη Γερμανία
Χτες έγινε μεγάλη διαδήλωση στην Τουλούζη, όπου σχεδόν 400 τρακτέρ συνόδευσαν αγρότες από όλη τη νοτιοδυτική Γαλλία που συναντήθηκαν στην πόλη πριν ακόμα χαράξει, μετά από προσυγκεντρώσεις σε άλλα σημεία της περιφέρειας, κορνάροντας και ρυμουλκώντας σανό και κοπριά από τις περιοχές από όπου είχαν ξεκινήσει. Συμβολικά, διαδηλωτές έριξαν σωρούς κοπριάς μπροστά από κτίρια της δημοτικής αρχής, ενώ έξω από την έδρα της τοπικής περιφέρειας τρακτέρ άδειασαν φορτία ρυμουλκούμενων με σάπια φρούτα και σανό. Η κινητοποίηση κορυφώθηκε με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Καπιτωλίου.

Σε άλλα σημεία, όπως στη Βοκλούζ, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν και έξω από καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, π.χ. της «Auchan», και έριξαν κοπριά στα πάρκινγκ τους, καταγγέλλοντας ότι οι μεγαλέμποροι αρνούνται να πληρώσουν δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους.