Κατατέθηκαν τα μέτρα - «καπαμά» που αναπαράγουν τις αιτίες της ακρίβειας
Παρασκευή 19 Γενάρη 2024

Eurokinissi

Τη δέσμη των μέτρων - «καπαμά» για την ακρίβεια, τα οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα, κατέθεσε χτες με τροπολογία στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας.

Θυμίζουμε ότι μετά τα διάφορα «pass» και τα «καλάθια», η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα όπως «Περιορισμός των συνολικών εκπτώσεων που κάνουν οι προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ κατά 30%», «"καθαρές τιμές" από το χωράφι στο ράφι», απαγόρευση στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να κάνουν προωθητικές ενέργειες για 3 μήνες, και επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για τα βρεφικά γάλατα. Μέτρα - κοροϊδία, που ούτε στο ελάχιστο δεν ακουμπάνε τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που βλέπουν τα ρεκόρ της κερδοφορίας τους να σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Αυτό τόνισε και στη χτεσινή του παρέμβαση στη Βουλή για την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι με αυτά τα μέτρα θα χτυπήσετε τον πληθωρισμό, όταν έχετε ξαναπάρει τέτοια μέτρα και δεν έχει αντιμετωπιστεί;», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η αιτία της ακρίβειας έχει 3 παράγοντες: Τιμές, μισθός, φόροι.

Σχετικά με αυτούς τους παράγοντες, σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε «απελευθέρωση» αγορών, όπως της Ενέργειας, διαμορφώνοντας πολύ ακριβό ενεργειακό μείγμα, ενώ εμπλέκεται και σε πολέμους για τον έλεγχο των εφοδιαστικών αλυσίδων που αυξάνουν τις τιμές.

Οσον αφορά μισθούς και συντάξεις, δίνονται κάποιες αυξήσεις που δεν καλύπτουν ούτε τον επίσημο πληθωρισμό και τις τεράστιες απώλειες των προηγούμενων χρόνων, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση αρνείται τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Τέλος, διατηρεί την έμμεση φορολογία, της οποίας η κατάργηση στα βασικά είδη θα ήταν τεράστια ανακούφιση για τον λαό, αλλά όπως είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος όλα τα αστικά κόμματα είναι δεσμευμένα στη «δημοσιονομική πειθαρχία», και γι' αυτό αρνούνται να την καταργήσουν.

«Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση υπηρετεί τις αιτίες της ακρίβειας, με αναποτελεσματικά μέτρα, που αναπαράγουν τις ίδιες αιτίες. Λύση είναι να πάμε ενάντια στις πολιτικές των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.