ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Με οδύνη ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Χρήστο Τρέλλη
Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024

Σε κλίμα οδύνης αποχαιρέτησαν, το μεσημέρι της Παρασκευής, σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι τον σύντροφο Χρήστο Τρέλλη, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή μετά από πολύμηνη και άνιση μάχη με προβλήματα υγείας, την Τετάρτη 17 Γενάρη.

Στην πολιτική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Β' Νεκροταφείο Αλεξανδρούπολης, παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Θεανώ Καπέτη και Θοδωρή Χιώνη, καθώς και τους Ζ. Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Κ. Αβραμόπουλο, Δ. Παπατολίδη και Δ. Κλάδη, μέλη της ΚΕ, και τον Γ. Δελή, βουλευτή του Κόμματος. Το «παρών» έδωσαν ακόμη σύντροφοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς και πολιτικοί αντίπαλοι.

Οι σύντροφοι του Χρήστου εναλλάσσονταν σε τιμητική φρουρά δίπλα στο φέρετρό του, που καλύφθηκε με τη σημαία του ΚΚΕ, με το οποίο συνέδεσε τη ζωή του για πάνω από 40 χρόνια, υπηρετώντας τον σκοπό και τα ιδανικά του από πολλές υπεύθυνες θέσεις, έχοντας «οργώσει» με τη δράση και την προσφορά του για τα δίκαια του λαού μια σειρά από νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, ιδιαίτερα της Θράκης, τον Εβρο απ' άκρη σ' άκρη.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη «Διεθνή» και πλήθος κόσμου να χειροκροτεί αναφωνώντας «αθάνατος», ενώ αποχαιρέτησε τον σύντροφο Χρήστο μαζί με ένα φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Επικήδειους εκφώνησαν ο Θοδωρής Χιώνης, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σπύρος Ρηγόπουλος, Γραμματέας του ΤΣ Εβρου της ΚΝΕ, η Αλεξάνδρα Σταματελάτου, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θ. Μαρκόπουλος.

Ο Χρήστος Τρέλλης, γεννημένος το 1954 στο Αγιόφυλλο Καλαμπάκας, οργανώθηκε στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ το 1977. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της ένταξής του στην ΚΝΕ και στο Κόμμα, συνέβαλε στη δουλειά στις Οργανώσεις της Χαλκιδικής, του Εβρου και της Ροδόπης, διετέλεσε μεταξύ άλλων Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου, καθώς και μέλος της Επιτροπής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης και του Γραφείου της για πολλά χρόνια, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Εβρο, υποψήφιος υπερνομάρχης Ροδόπης - Εβρου, ενώ είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και υπήρξε επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια, καθώς και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.


«Η απώλεια δεν συμβιβάζεται με το πνεύμα πρωτοβουλίας και αποφασιστικότητας με τα οποία έμπαινε μπροστά σε πολιτικές αναμετρήσεις, στους αγώνες του λαού για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του», τόνισε στον επικήδειό του ο Θοδωρής Χιώνης, μεταφέροντας τα θερμά συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ στην συντρόφισσα Φανή και τα παιδιά τους Γιάννη και Απόστολο, καθώς και στα αδέρφια του Χρήστου και σε όλους τους οικείους του και πρόσθεσε: «Χρήστο, σε αποχαιρετάμε με σφιγμένη την καρδιά, και η αλήθεια είναι ότι θα μας λείπεις. Το κενό, ως ένα βαθμό, θα το καλύπτουμε στον αγώνα, όπου θα παραμένει ζωντανή και δεν θα ξεθωριάζει η θύμηση της προσφοράς σου και των κοινών στιγμών μας, στον πολιτικό αγώνα και στις κινητοποιήσεις, στα αγροτικά μπλόκα, στις απεργιακές περιφρουρήσεις, ενάντια στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης, της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης και της χώρας συνολικά σε πολεμικό ορμητήριο και στόχο αντιποίνων. Αλλά κι όπου θα διακρίνουμε μια γνήσια αγωνιστική, λαϊκή "ψυχή" (...) Το καράβι, όπως έλεγες, Χρήστο, βρίσκεται σε καλή ρότα, έχει ανοίξει πανιά και αρμενίζει, για τον στόχο και τον σκοπό του. Θα έχεις πάντα μια θέση και εσύ σε αυτό».

Εκ μέρους της ΚΝΕ, ο Σπύρος Ρηγόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο σύντροφος Χρήστος υπήρξε για τη νέα γενιά κομμουνιστών δάσκαλος, εμπνευστής και συμπαραστάτης, και σημείωσε ότι σε όλη του την κομματική ζωή είχε πάντα μέλημά του την ενασχόληση με τα προβλήματα της νεολαίας, την ανάπτυξη και το δυνάμωμα της ΚΝΕ, τη βοήθεια στην Οργάνωση αλλά και πολλές φορές και προσωπικά στα «παιδιά της ΚΝΕ» σε ό,τι χρειάζονταν. Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Σταματελάτου αναφέρθηκε στη σημαντική του συμβολή στην ανάπτυξη της δράσης του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην περιοχή.