Ερήμωση και εγκατάλειψη στα χωριά της Κόνιτσας

Περιοδεία του υποψήφιου νομάρχη Ιωαννίνων Απ. Τασούλα

Τετάρτη 24 Απρίλη 2002

Τα χωριά Κλειδωνιά, Ελεύθερο, Παλιοσέλι, Πάδες, Αρματα και Δίστρατο Κόνιτσας επισκέφτηκαν τις περασμένες μέρες στελέχη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) Ιωαννίνων και ο υποψήφιος νομάρχης Αποστόλης Τασούλας. Τα προβλήματα των κατοίκων είναι κάτι περισσότερο από φανερά. Η ερήμωση και η εγκατάλειψη παντού.

Στο Δίστρατο, όπου 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι, επιμένουν να θέλουν να ζήσουν στο χωριό τους, χρειάζονται πάνω από τρεις ώρες με ΙΧ να φτάσουν στα Γιάννενα. Προς τα Γρεβενά, η απόσταση είναι αρκετά μικρότερη. Ομως, δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των κατοίκων και τις προσφυγές τους στους αρμόδιους παράγοντες. Πάνω από 10 χιλιόμετρα ακόμα είναι χωματόδρομος και μάλιστα δύσβατος. Εδώ και έξι χρόνια ο νομάρχης Ιωαννίνων και τα αρμόδια υπουργεία απαντούσαν ότι ο δρόμος τελειώνει σε λίγους μήνες...

Η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Οι 50 νέοι του χωριού είναι άνεργοι. Τα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου ή είναι ανύπαρκτα ή ανεπαρκή να βοηθήσουν τους κατοίκους. Ομως, οι απάτες των οικοπάρκων έφτασαν μέχρι τις πλαγιές του Σμόλικα. Το ίδιο και μερικά από τα προγράμματα αγροτουρισμού.

Οι δασεργάτες δε σταυρώνουν μεροκάματο. Τα δάση καίγονται και κανένας δεν ενδιαφέρεται για την απορρόφηση της ντόπιας ξυλείας, είτε γιατί γίνονται αθρόες εισαγωγές ξύλου είτε γιατί ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει δυνατότητα εμποτισμού στύλων με πίσσα επειδή σταμάτησε τη λειτουργία η βιομηχανία ΕΛΒΙΕΞ. Αυτή ήταν εγκαταστημένη πάνω από τις πηγές Τούμπας των Ιωαννίνων και μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα, ένα πρόβλημα για το οποίο ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Ομως, αυτό αποτελεί απλή πρόφαση, αφού τέτοιες ρυπογόνες βιομηχανίες μπορούν να λειτουργήσουν σε άλλη κατάλληλη περιοχή.

Ο υποψήφιος νομάρχης Απ. Τασούλας, γνωστός στους κατοίκους της περιοχής από τις περιοδείες και τους κοινούς αγώνες, για πολλά χρόνια, ως νομαρχιακός σύμβουλος και βουλευτής, τόνισε ότι χρειάζονται και νέοι αγώνες από τους ίδιους τους κατοίκους για άλλη πολιτική στην ύπαιθρο, φιλολαϊκή, φιλοαγροτική και προστασία των δασών. Χρειάζεται όμως να αναδειχτούν και νομαρχιακές και δημοτικές αρχές, το φθινόπωρο, που θα είναι με το μέρος των κατοίκων, θα νοιάζονται και θα φροντίζουν για τα προβλήματά τους και θα αγωνίζονται μαζί τους. Και πάνω απ' όλα οι αγρότες, οι δασεργάτες, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν και να αναδείχνουν όχι μόνο αγωνιστικές νομαρχιακές και δημοτικές αρχές, αλλά και κυβερνήσεις που θα έχουν στο μυαλό τους το λαό και όχι την πλουτοκρατία.