ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
«Λουκέτο» λόγω υποχρηματοδότησης
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002

Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση με το διαχρονικό αίτημα του 15%
Οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό και χώρους, η ανεπάρκεια της ασφαλιστικής κάλυψης διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, η έλλειψη γιατρού και οι πιέσεις για μείωση των λειτουργικών δαπανών, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πάντειο Πανεπιστήμιο και καθώς χρονίζουν και διογκώνονται, οδήγησαν τη Σύγκλητο να βάλει αύριο συμβολικό «λουκέτο» στο Ιδρυμα. Εάν το υπουργείο δε μεριμνήσει για την επίλυση των προβλημάτων, η Σύγκλητος θα συνέλθει ξανά για να καθορίσει την παραπέρα στάση της, ενώ σημειώνεται ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί το Πάντειο θα προχωρήσει εκ των πραγμάτων σε σταδιακή αναστολή των υπηρεσιών του.

Ηδη όμως πολλές υπηρεσίες του υπολειτουργούν και ενόψει της προειδοποιητικής κινητοποίησης, έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου οι πρυτανικές αρχές του Παντείου, κατά την οποία, ο πρύτανης του Ιδρύματος Ιωάννης Βαβούρας, παρουσίασε απτά παραδείγματα των προβλημάτων που υφίστανται τόσο το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό όσο και οι φοιτητές και είναι απόρροα της υποχρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η μεγάλη καθυστέρηση στη διανομή των συγγραμμάτων, οι ουρές φοιτητών που δημιουργούνται στις γραμματείες και τις θυρίδες του πανεπιστημίου, φαινόμενα όπως το να στοιβάζονται 200 φοιτητές σε αίθουσες που χωρούν μόλις 70(!), είναι συνέπειες της έλλειψης διοικητικού προσωπικού και χώρων, που διογκώνονται με τη συνεχή αύξηση των εισακτέων χωρίς τη συναίνεση του πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, οι ενεργοί φοιτητές (στα τέσσερα έτη φοίτησης) αυξήθηκαν την περίοδο 1998 - 2001 κατά 47%, ενώ το σύνολο των φοιτητών του Παντείου σήμερα πλησιάζει τους 14.500.

Για όλον αυτό το φοιτητικό πληθυσμό όμως, υπάρχουν λίγοι διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς παραμένουν 64 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού και επιπλέον το υπουργείο δεν προχωράει στη μονιμοποίηση των 34 έκτακτων διοικητικών υπαλλήλων όπως ζητάει η Σύγκλητος του Ιδρύματος. Ετσι, η αναλογία φοιτητών προς διοικητικούς υπαλλήλους είναι 124 προς 1!

Με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το Πάντειο υποχρεούται να προσαρμόσει τις λειτουργικές του δαπάνες στα περσινά επίπεδα, παρά τις τεράστιες ανάγκες που έχει. Παράλληλα, η επιχορήγηση που δίνεται στο ίδρυμα για τη σίτιση των φοιτητών είναι φέτος 735.000 ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με πέρσι κι υπολογίζεται ότι ενώ πέρσι μπορούσαν να σιτίζονται στο εστιατόριο του Παντείου περίπου 2.200 φοιτητές κάθε μέρα, φέτος θα μπορούν μόνο 1.500.

Στις σοβαρές ελλείψεις, ο πρύτανης προσέθεσε την έλλειψη γιατρού (για έναν τόσο μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό) από το Μάη του 2000, καθώς και το πρόβλημα ασφαλιστικής κάλυψης του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, που είναι χειρότερη από αυτή που ισχύει για τους υπαλλήλους του δημοσίου.