ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντονη αντίδραση της Βαγδάτης στη νέα αμερικανική επίθεση σε ιρακινό έδαφος

Γερμανική φρεγάτα αναχώρησε για την αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα

Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024

(c) Copyright 2024, dpa (www.d

Η γερμανική φρεγάτα «Hessen» αναχώρησε χτες για την Ερυθρά Θάλασσα
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στο Ιράκ η προχτεσινοβραδινή επίθεση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανώτερων στελεχών της «φιλοϊρανικής» σιιτικής οργάνωσης «Καταΐμπ Χεζμπολάχ» και του οδηγού του αυτοκινήτου που τους μετέφερε.

Η επίθεση αυτή, όπως και το μπαράζ επιδρομών που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή προς Σάββατο σε Συρία και Ιράκ, εντάσσεται στα μακράς διάρκειας αντίποινα που έχει εξαγγείλει η Ουάσιγκτον, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά», για τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών σε βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία στις 28 Ιανουαρίου από πυρά της «Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ».

Η αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Αμπού Μπακίρ αλ Σαάντι και του Αρκάν Αλγιάουι. Ο Αλ Σαάντι ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών της οργάνωσης και είχε στοχοποιηθεί από τους Αμερικανούς που τον θεωρούσαν υπεύθυνο για δεκάδες επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις σε Ιράκ και Συρία από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η «Κεντρική Διοίκηση» του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ανέλαβε την ευθύνη με ανακοίνωση, λέγοντας πως σκότωσε τον διοικητή της Καταΐμπ Χεζμπολάχ, επειδή «ήταν υπεύθυνος για τον άμεσο σχεδιασμό και την εξαπόλυση επιθέσεων σε αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τέτοιες επιθέσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν «απαραίτητη δράση για την προστασία των ανθρώπων μας».

Αντιδρώντας στη νέα επίθεση των ΗΠΑ σε ιρακινό έδαφος, η κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι την χαρακτήρισε «ωμή δολοφονία σε κατοικημένη συνοικία της Βαγδάτης».

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Γιαχία Ρασούλ, σχολίασε πως ο διεθνής συνασπισμός των ΗΠΑ στο Ιράκ (και τη Συρία), που συγκροτήθηκε το 2014 με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», παραβιάζει το πλαίσιο δράσης και σκοπών για το οποίο βρίσκεται στο ιρακινό έδαφος. «Αυτό το μονοπάτι ωθεί την ιρακινή κυβέρνηση πιο πολύ από ποτέ να τερματίσει την αποστολή του συνασπισμού που έχει καταντήσει πλέον παράγοντας αποσταθεροποίησης του Ιράκ», τόνισε.

Εντονη ήταν και η αντίδραση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο που καταδίκασε τις δολοφονίες αυτές, υποστηρίζοντας πως «θα ενθαρρύνουν τη συνέχιση ενεργειών» απέναντι στον αμερικανικό στρατό στην περιοχή. Πρόσθεσε δε πως αυτή η επίθεση είναι συνέχιση της επιθετικότητας «κατά των λαών του έθνους μας σε Ιράκ, Συρία και Υεμένη και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας, ασφάλειας και σταθερότητας του Ιράκ».

Στη Συρία, χτες το πρωί, το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Mayadeen» μετέδωσε πως σημειώθηκαν «εκρήξεις» στην αμερικάνικη βάση που βρίσκεται κοντά στην πετρελαιοπηγή Ομάρ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της Συρίας. Δεν έγινε ωστόσο άμεσα γνωστή η αιτία των εκρήξεων και το πιθανό αποτέλεσμά τους.

Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη

Χτες το μεσημέρι, δυνάμεις της «Κεντρικής Διοίκησης» του αμερικανικού στρατού πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις εναντίον της Υεμένης, ανακοινώνοντας ότι στόχος τους ήταν περιοχή αντιπλοϊκών πυραύλων των Χούθι που ήταν στραμμένοι σε θέσεις πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νωρίτερα το δίκτυο «Al Mayadeen» είχε μεταδώσει πως το πρωί της Πέμπτης αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έβαλαν κατά θέσης των Χούθι στην περιοχή αλ Κουτάινα στη βόρεια επαρχία της Υεμένης, Σαάντα, δίχως να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμούς.

Το ίδιο 24ωρο, αναχώρησε από λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας η γερμανική φρεγάτα «Hessen» με 240 ναύτες, στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, στην οποία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο η ελληνική κυβέρνηση, βαθαίνοντας την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας.

Εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Και το περασμένο 24ωρο οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου παρέμειναν ακατάπαυστες, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών Ισραηλινών, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρότερη κατάσταση σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι τρεις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από ρουκέτες της Χεζμπολάχ στην περιοχή Κιργιάτ Σμονά, Μπιρανίτ και Ορος Χερμόν του βόρειου Ισραήλ.

Δυνάμεις του ισραηλινού πυροβολικού ανταπάντησαν χτυπώντας θέσεις του νότιου Λιβάνου, όπως η περιοχή Κιάμ, ενώ στη συνέχεια η εκτόξευση οβίδας σε σπίτι στη Μετούλα του βόρειου Ισραήλ και η ρίψη ρουκετών στην ύπαιθρο του Κιμπούτς Σνιρ (κοντά στα βόρεια σύνορα με Λίβανο), προκάλεσε πτήσεις ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Βηρυτό.