Διαβουλεύσεις Μπάιντεν - Σολτς με φόντο πολύμηνα παζάρια για τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Ο Πούτιν καλεί τη «Δύση» να «συνειδητοποιήσει» ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της «μέχρι τέλους»

Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024

The Associated Press. All righ

Διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον είχαν την Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, με φόντο τα πολύμηνα παζάρια στις ΗΠΑ γύρω από το νέο στρατιωτικό πακέτο για την Ουκρανία και ευρύτερες συζητήσεις στον ευρωατλαντικό άξονα για τη στρατηγική και την πορεία της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τ. Κάρλσον ότι η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «αδύνατη εξ ορισμού» και κάλεσε την αμερικανική ηγεσία να ασχοληθεί με τα εσωτερικά της προβλήματα και «να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία», η οποία «είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί για τα συμφέροντά της μέχρι τέλους».

«Αξεδιάλυτο κουβάρι» οι αντιθέσεις στις ΗΠΑ

Ο Γερμανός καγκελάριος είχε μια σειρά επαφών με στόχο μεταξύ άλλων την έγκριση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο, την οποία μπλοκάρουν εδώ και μήνες οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ την Πέμπτη το βράδυ συμμετείχε σε δείπνο εργασίας με εκπροσώπους του Κογκρέσου.

Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, η καταψήφιση στη Γερουσία νομοσχεδίου που περιλαμβάνει δαπάνες άνω των 118 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων σχεδόν 61 δισ. για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, 14 δισ. για το Ισραήλ, 20,2 δισ. για ενίσχυση της καταστολής της μετανάστευσης στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, στρατιωτική στήριξη των «εταίρων» στον Ινδο-Ειρηνικό, της Ταϊβάν κ.λπ.

Την Πέμπτη, η Γερουσία ενέκρινε επί της αρχής το νέο τεράστιο πακέτο «βοήθειας» σε Ουκρανία και Ισραήλ (με 67 ψήφους υπέρ και 32 κατά), χωρίς όμως τα κονδύλια για την καταστολή της μετανάστευσης. Το ερώτημα πλέον είναι το αν το εν λόγω πακέτο θα περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων τις προηγούμενες μέρες απέρριπτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εμποδίζουν την αποστολή περαιτέρω βοήθειας στην Ουκρανία, θέλοντας να πιέσουν την ΕΕ να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος, αλλά και ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη, στο πλαίσιο εντεινόμενων ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ. Η στρατιωτική βοήθεια μπλοκάρεται «επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι δεν είναι προς το πολιτικό του συμφέρον», είπε ο Μπάιντεν.

Πολύ χαρακτηριστικά περιέγραψε την ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα: Την Τετάρτη το βράδυ, «έλαβα από την Ουάσιγκτον μια τελευταία αναφορά για τα πιθανά σενάρια, και ορισμένα από αυτά είναι άξια αστυνομικών μυθιστορημάτων», είπε, για να προσθέσει ότι «είναι όλα πολύ ασαφή, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να πηγαίνουν από δεξιά ή από αριστερά ή ολόισια», κάνοντας λόγο επίσης για έναν «αξεδιάλυτο κόμπο».

Με την πρόσφατη συμφωνία στην ΕΕ για μακροοικονομική στήριξη της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, ο Σολτς ελπίζει να δώσει «ώθηση» στην έγκριση του νέου πακέτου στρατιωτικής στήριξης από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική βοήθεια που έχει παρασχεθεί ή δεσμευτεί από το Βερολίνο προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ.

Καθώς η σύγκρουση με τη Ρωσία αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, το Βερολίνο τονίζει πως, παρότι προϋπολογίζει τουλάχιστον 7 - 8 δισ. ευρώ για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις το 2024, η συνεισφορά της Γερμανίας δεν αρκεί. Ο Σολτς κάλεσε όλους τους «συμμάχους» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Ρώσο Πρόεδρο, ότι η στήριξη θα διαρκέσει «όσο χρειαστεί» και θα είναι «όση χρειαστεί».

Οι ΗΠΑ είναι με διαφορά ο σημαντικότερος προμηθευτής οπλικών συστημάτων της Ουκρανίας. Η Γερμανία προσπαθεί ήδη να ηγηθεί, σε μια κίνηση που αυξάνει και τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ευρώπη, και ήδη ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ακόμη και να αρθεί το «φρένο χρέους» αν χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία δεν θα μπορούσε να αναπληρώσει το κενό που ενδεχομένως θα αφήσει ένα κλείσιμο της στρόφιγγας από την Ουάσιγκτον και καλεί τα ισχυρά κράτη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, να προσφέρουν περισσότερα όπλα.

Στο μεταξύ, το Κίεβο δηλώνει ελλείψεις σε πυρομαχικά και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ κάλεσε την ΕΕ «να αυξήσει γρήγορα» τις παραδόσεις οβίδων πυροβολικού, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, στο Κίεβο την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πενταπλάσιο αριθμό οβίδων πυροβολικού.

Ο Κουλέμπα κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ «να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με ουκρανικές αμυντικές επιχειρήσεις», «να αναπροσανατολίσουν τα υφιστάμενα συμβόλαια για παράδοση οβίδων στην Ουκρανία» και «να αυξήσουν τις εισαγωγές πυρομαχικών από τρίτες χώρες».

«Η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ αυξάνει την ικανότητά της. Εχει αυξηθεί κατά 40% από την αρχή του έτους. Μέχρι το τέλος του έτους η συνολική ποσότητα πυρομαχικών που θα παραδοθεί θα είναι περίπου 1,155 εκατ.», είπε ο Μπορέλ.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την παροχή περισσότερων NASAMS - επίγειων συστημάτων αεράμυνας μικρής έως μεσαίας εμβέλειας - στην Ουκρανία.

Εντονος προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ

Στη Γερμανία και σε άλλα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εκφράζεται έντονος προβληματισμός για την τακτική που θα ακολουθήσει τελικά η Ουάσιγκτον. Ο Σολτς φέρεται να διερεύνησε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ «πόσο πιθανό είναι τελικά το Κογκρέσο να εγκρίνει το πακέτο για την Ουκρανία».

Ο αναλυτής Χ. Χοφ, από τη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής, σημείωσε πρόσφατα στην «Deutsche Welle» ότι «ενόψει και των εκλογών οι Ρεπουμπλικάνοι δεν φαίνονται πρόθυμοι να βοηθήσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν» και «είναι πιθανό οι ΗΠΑ να σταματήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία».

Στα επιχειρήματα του Ολ. Σολτς στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις που έχουν διατυπώσει οι ΗΠΑ από τη Γερμανία - πιο «ηχηρά» επί προεδρίας Ντ. Τραμπ. Οπως σημειώνει η Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής, δεν ισχύει πια η κριτική των ΗΠΑ για «χαμηλές δαπάνες για την Αμυνα - τουλάχιστον φέτος έχουν δαπανηθεί περισσότερα από τον στόχο του 2% που θέτει το ΝΑΤΟ. Η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο έχει πλέον εκμηδενιστεί. Και σχετικά με το εμπορικό ισοζύγιο που υποτίθεται ότι διαμορφώνεται προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης, ούτε αυτό συμβαίνει πλέον. Το γερμανικό εξωτερικό εμπόριο έχει αποδυναμωθεί σχετικά».

Αναλυτές και αξιωματούχοι της ΕΕ και κρατών - μελών επισημαίνουν, όμως, το σενάριο να «περιοριστεί η στρατιωτική συμμετοχή των ΗΠΑ αναφορικά με τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ευρώπη».

Στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Γερμανία αντέδρασαν με ανησυχία στη νέα καταψήφιση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου στη Γερουσία. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Μ. Ροτ (SPD), επέκρινε την ΕΕ, που βασιζόταν για πάρα πολύ καιρό στο ότι οι ΗΠΑ συνέχιζαν να παρέχουν στην Ουκρανία ολοκληρωμένη στρατιωτική υποστήριξη.

«Πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε και να προετοιμαστούμε για μια πιθανή προεδρία Τραμπ, επενδύοντας μαζικά στη δική μας ασφάλεια», είπε, ενώ αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της CDU, N. Ρέτγκεν.

Η συνέντευξη του Πούτιν στον Κάρλσον

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έκρινε πως ενδεχόμενη αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ ή εκλογή του Ντ. Τραμπ δεν επηρεάζει τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας.

«Με ρωτάτε αν θα άλλαζε κάτι αν αναλάμβανε νέος ηγέτης. Δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι ηγέτης, για την προσωπικότητα κάποιου ηγέτη», αλλά για τη «νοοτροπία των ελίτ», τόνισε στη συνέντευξή του στον Τ. Κάρλσον.

Στην πρώτη του συνέντευξη σε «δυτικό» ΜΜΕ μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία - που μεταδόθηκε από την πλατφόρμα Χ του Ιλον Μασκ - ο Πούτιν υποστήριξε ότι «δεν τίθεται ζήτημα» εισβολής σε Πολωνία και Λετονία, λέγοντας πως «δεν έχουμε συμφέροντα εκεί ή αλλού».

Ο Πούτιν αξιοποίησε και θέσεις των Ρεπουμπλικάνων που παζαρεύουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, λέγοντας: «Εχετε προβλήματα στα σύνορα. Ζητήματα με τη μετανάστευση, θέματα με το εθνικό χρέος. Περισσότερα από 33 τρισ. δολάρια».

«Τώρα μοιάζει να συνειδητοποιείται» ότι μια στρατιωτική ήττα της Ρωσίας «είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν όχι αδύνατο. Δεν θα γίνει ποτέ» και «αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία στη Δύση το συνειδητοποιούν», πρόσθεσε. «Αν πράγματι το κατανοούν, πρέπει να αναλογιστούν ποια θα είναι η συνέχεια. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο επ' αυτού», συνέχισε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τον Μάρτη του 2022 στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης «σχεδόν επετεύχθη ειρηνευτική συμφωνία», κατηγορώντας τη «δυτική πλευρά», και μάλιστα τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Μπ. Τζόνσον, ότι ήθελε να συνεχίσει τον πόλεμο για όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Τότε οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στην ΕΕ μάς είπαν ότι δεν είναι σωστό να διεξάγονται συζητήσεις με τα ρωσικά στρατεύματα έξω από το Κίεβο και τα αποσύραμε. Αλλά η Δύση είχε λάβει τις αποφάσεις της», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. Επιπλέον επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας παραμένει βασικός στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Πάντως, στη συνέντευξη είπε ότι Ρωσία και ΗΠΑ εξακολουθούν να μιλούν «μέσω διαφόρων υπηρεσιών» για τον τερματισμό της σύγκρουσης και το μήνυμα της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον είναι: «Αν θέλετε πραγματικά να σταματήσετε τον πόλεμο, πρέπει να σταματήσετε να προμηθεύετε όπλα. Θα τελειώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «η Δύση φοβάται περισσότερο μια ισχυρή Κίνα παρά μια ισχυρή Ρωσία».

Σχετικά με τις δολιοφθορές στους αγωγούς «Nord Stream» 1 και 2 που θα μπορούσαν να μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω Βαλτικής, ο Πούτιν κατήγγειλε ότι «η CIA έκανε το σαμποτάζ».

«Σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να ψάχνουμε μόνο για κάποιον που έχει συμφέρον, αλλά και για κάποιον που έχει δυνατότητες, γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά δεν είναι όλοι ικανοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας να πραγματοποιήσουν μία τέτοια έκρηξη», είπε.

Αλλά και «το πραξικόπημα στην Ουκρανία (σ.σ. το 2013 - '14) ξεκάθαρα οργανώθηκε από τη CIA», είπε, κάνοντας λόγο για λάθος υπολογισμό της ρωσικής ηγεσίας.


Ε. Μ.