ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πρώτοι σε έδρες οι «ανεξάρτητοι» από το κόμμα του Καν

Χωρίς όμως πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης

Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024

Copyright 2024 The Associated

Διαμαρτυρία οπαδών του ΡΤΙ ενάντια στην εγκυρότητα των αποτελεσμάτων
Τις 93 από τις 336 έδρες της νέας Βουλής του Πακιστάν ελέγχει μετά τις εκλογές το κόμμα PTI του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ιμράν Καν, με τους βουλευτές του να εκλέγονται ως «ανεξάρτητοι», αφού απαγορεύτηκε η συμμετοχή του ίδιου του κόμματος.

Με το αποτέλεσμα αυτό, το PTI αποτελεί την πρώτη δύναμη στο νέο Σώμα, χωρίς ωστόσο πλειοψηφία για να σχηματίσει από μόνο του κυβέρνηση.

Η Πακιστανική Μουσουλμανική Ενωση (PML-N) του Ναουάζ Σαρίφ έλαβε 75 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡΡ) 54 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες μοιράστηκαν σε μικρότερα κόμματα.

Σημειώνεται ότι το γεγονός πως οι υποψήφιοι του ΡΤΙ «κατέβηκαν» ως «ανεξάρτητοι» τους αποκλείει από τις 70 έδρες της Βουλής που καταμερίζονται αναλογικά στα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή, με βάση το εκλογικό τους ποσοστό.

Οι περιορισμοί σε βάρος του ΡΤΙ δικαιολογήθηκαν με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει την τελευταία διετία ο Καν, ο οποίος έχει καταδικαστεί μεταξύ άλλων για τέλεση αντι-ισλαμικού γάμου, προσπορισμό κέρδους από κρατικά δώρα κ.τ.λ., ενώ εκκρεμούν σε βάρος του και άλλες δίκες (για διαφθορά, απόπειρα συνωμοσίας κ.ά.)

Τα εκλογικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν περίπου 60 ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες, με πολλούς να καταγγέλλουν νοθεία και οπαδούς του ΡΤΙ να οργανώνουν διαμαρτυρίες σε διάφορες περιοχές, ενώ δεν έλειψαν και επιθέσεις ενόπλων σε βάρος στελεχών του (όπως στο Ραβαλπίντι).

Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, Ασιμ Μουνίρ, έκανε λόγο για «επιτυχή διενέργεια» των εκλογών, ενώ το πακιστανικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητο γεγονός» τις ομαλές συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών, επικρίνοντας επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από άλλες χώρες.

Είχε προηγηθεί σχόλιο της ΕΕ που μίλησε για «έλλειψη ίσων όρων ανταγωνισμού» στις εκλογές.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον συμμερίζεται εκτιμήσεις παρατηρητών ότι «οι εκλογές περιελάμβαναν αδικαιολόγητους περιορισμούς στις ελευθερίες της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του ειρηνικού συνέρχεσθαι», διαμηνύοντας ωστόσο ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την επόμενη πακιστανική κυβέρνηση, ανεξαρτήτως πολιτικού κόμματος, για να προωθήσουν τα κοινά μας συμφέροντα».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, διαπίστωσε «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τη «δικαιοσύνη και την έλλειψη αποκλεισμών από τις εκλογές».

Την ίδια στιγμή, τα μετεκλογικά παζάρια ξεκίνησαν ήδη, με διεθνή και πακιστανικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι ήδη το PML-N έκανε κρούση στο ΡΡΡ για να συγκυβερνήσουν ξανά, όπως έκαναν από την άνοιξη του 2022 (μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Καν, στην οποία - θυμίζουμε - συμμετείχε αρχικά και το ΡΡΡ) μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο.

Πάντως, υπάρχουν και στελέχη του PPP, όπως η Sherry Rehman, που δήλωσε στο BBC Urdu ότι οι πόρτες του κόμματος είναι ανοιχτές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει προθυμία συνεργασίας με το PTI.