Εκπαιδευτικοί και φοιτητές απέναντι στην Παιδεία - εμπόρευμα

Εκδήλωση σωματείων εκπαιδευτικών και του Φοιτητικού Συλλόγου ΠΑΠΕΙ με θέμα το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024

Εκδήλωση - συζήτηση με επίκεντρο το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αγωνιστική απόρριψή του πραγματοποίησαν το Σάββατο σωματεία εκπαιδευτικών του Πειραιά. Συγκεκριμένα, την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Πειραιά, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας, Σαλαμίνας και ο Φοιτητικός Σύλλογος του ΠΑΠΕΙ, στο υπό κατάληψη Πανεπιστήμιο Πειραιά, σε μια συμβολική κίνηση ολόπλευρης στήριξης του δίκαιου αγώνα των φοιτητών.

Ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του ΠΑΠΕΙ, Μιχάλης Φαναρτζής, μετέφερε ζωντανά το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στους φοιτητές και την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Οι φοιτητές, με τον αγώνα τους και τη συμπαράσταση από εκπαιδευτικούς, μαθητές και όλο τον λαό, είναι ήδη νικητές, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Δημήτρης Ακτύπης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, επεσήμανε ότι καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ισοπεδώνει την αξία των πτυχίων, φέρνει δίδακτρα και αύξηση του κόστους σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια. Το αποτέλεσμα θα είναι η σημερινή πραγματικότητα του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, μακριά και έξω από τις ανάγκες των φοιτητών, να γιγαντωθεί.

Σήμερα - συνέχισε - είναι πιο ορατό από ποτέ ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων των φοιτητών και των εκπαιδευτικών «προϋποθέτει σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του συστήματος, ρήξη με την οικονομία και την κοινωνία της εκμετάλλευσης. «Το σύνθημα "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" και στην περίπτωση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι επίκαιρο όσο ποτέ», τόνισε.

Ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός - αναλυτής, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια φέρνει πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, οι οποίοι με εντελώς άνισο τρόπο θα εισάγονται στα δημόσια και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καταργώντας τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο Γιάννης Μηλιός, ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διευθυντής του περιοδικού «Θέσεις», σημείωσε ότι «η κατάφωρα αντισυνταγματική παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και η επιδιωκόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελούν μια αντιδραστική πολιτική με σαφές ταξικό πρόσημο υπέρ του κεφαλαίου και του κέρδους, σε βάρος του κόσμου της εργασίας», πολιτική η οποία «εντάσσεται σε μια ευρύτερη ταξική στρατηγική στον χώρο της Εκπαίδευσης, που ξεδιπλώνεται από όλες τις κυβερνήσεις πάνω από δυο δεκαετίες τώρα».

Πρόσθεσε ότι «η σημερινή προοπτική ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, δίπλα στα κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού και έχουν αποκτήσει το δικαίωμα ισοτιμίας των πτυχίων τους με τους ελληνικούς τίτλους σπουδών, αποτελεί συνέχεια αλλά και ενίσχυση αυτών των πάγιων πολιτικών του αστικού κράτους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στα δημόσια πανεπιστήμια. Υπενθύμισε δε ότι το φοιτητικό κίνημα, σε σύνδεση με το ευρύτερο εργατικό - λαϊκό κίνημα, «ακύρωσε και την προηγούμενη απόπειρα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσα από αναθεώρηση του άρθρου 16».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, έστειλε μήνυμα συνέχισης και έντασης του αγώνα, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που σε συντονισμό ακολουθούν τα σωματεία εκπαιδευτικών του Πειραιά, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενάντια στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, για αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο.