ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα απειλεί να προελάσει μέχρι τα σύνορα της ΕΕ

Εντείνουν τις προσπάθειες τα μέλη του ΝΑΤΟ να συγκεντρώσουν επιπλέον εξοπλισμούς και πυρομαχικά για το Κίεβο

Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024

Russian Defense Ministry Press

Με προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων μέχρι τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, προς τα κράτη της ΕΕ, απείλησε χθες η Μόσχα, την ώρα που η καθυστέρηση της έγκρισης του στρατιωτικού πακέτου 61 δισ. δολαρίων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει αρχίσει να δημιουργεί ελλείψεις στο πεδίο της μάχης για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε ευθέως τους Ρεπουμπλικάνους, που μπλοκάρουν τη στρατιωτική βοήθεια, για την κατάληψη της σημαντικής πόλης Αβντιίβκα από τα ρωσικά στρατεύματα το περασμένο Σαββατοκύριακο, ερμηνεία την οποία απορρίπτει η Μόσχα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν κάλεσε τις ρωσικές δυνάμεις να αξιοποιήσουν τις επιτυχίες στο πεδίο της μάχης και οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια να προετοιμαστεί καλά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Σ. Σοϊγκού, οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το χωριό Κρίνκι, προγεφύρωμα στην όχθη του ποταμού Δνείπερου στη Χερσώνα, την οποία είχαν ανακαταλάβει οι ουκρανικές δυνάμεις το περασμένο καλοκαίρι.

Οπως σημείωσε ο Κ. Γκαβρίλοφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων, η «Δύση» θα «ρίξει τους τόνους» όταν οι εχθροπραξίες πλησιάσουν σε περιοχές που συνορεύουν με την ΕΕ.

«Η ρητορική θα μετριαστεί όταν τα στρατεύματα θα πλησιάσουν τα σύνορα της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας κ.λπ.», είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αντίδραση των Ευρωπαίων σε μια προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων. «Τότε θα ακολουθήσουν σοβαρές συμφωνίες για ελέγχους, ισορροπίες, εγγυήσεις, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κ.ο.κ.».

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ακόμα ότι «η Ευρώπη προσπαθεί να στρατιωτικοποιηθεί αλλά είναι απίθανο να τα καταφέρει στο εγγύς μέλλον, καθώς έχει μείνει αρκετά χρόνια πίσω». «Εχουν εξαντλήσει τα παλιά τους αποθέματα και σε λίγα χρόνια μπορεί να υπάρξουν κολοσσιαίες αλλαγές στο ανατολικό μέτωπο, ίσως και ακόμα πιο μακριά», προειδοποίησε.

Προχθές ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι προειδοποίησε ξανά ότι λόγω των καθυστερήσεων στην αποστολή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας «υπάρχει τώρα μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση σε πολλά σημεία, ακριβώς εκεί όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρώσει τις μέγιστες δυνάμεις».

Ανέφερε ελλείψεις πυροβολικού, ανάγκη για αεράμυνα στο μέτωπο και για όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς. Οι δηλώσεις του έγιναν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στο Κουπιάνσκ, περιοχή που ανακατέλαβε η Ουκρανία το 2022 αλλά οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν ATACMS μεγάλου βεληνεκούς

Στο μεταξύ το αμερικανικό «NBC News» μετέδωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να στείλει τακτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία αμέσως μόλις το Κογκρέσο εγκρίνει το νέο πακέτο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ έστειλαν μια εκδοχή των ATACMS (στρατιωτικά τακτικά πυραυλικά συστήματα) τον Οκτώβρη του 2023, αλλά με περιορισμένη εμβέλεια.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει τώρα ένα νέο μοντέλο ATACMS με μέγιστο βεληνεκές σχεδόν 300 χλμ., συνήθως μεταφέροντας βόμβες διασποράς και επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς ως ουκρανικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένο απόθεμα ATACMS, που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να τα στείλουν στην Ουκρανία, εκτός αν υπάρχουν χρήματα για αναπλήρωση των αποθεμάτων, δηλαδή να εγκριθεί το πακέτο από τους Ρεπουμπλικάνους.

Επίσης, δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να ζητήσουν από τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» να παράσχουν τους πυραύλους στην Ουκρανία και στη συνέχεια να συμπληρώσουν τα αποθέματά τους με ATACMS.

Το ζήτημα συζητήθηκε και στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν και του Ουκρανού ομολόγου του, Ντμ. Κουλέμπα, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ, σχολιάζοντας την πτώση της Αβντιίβκα είπε ότι απαιτούνται «όπλα μεγάλου βεληνεκούς για την καταστροφή εχθρικών σχηματισμών».

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να καταστραφούν οι ρωσικές δυνατότητες στην Ουκρανία: Να χτυπηθούν βαθιά στα κατεχόμενα εδάφη, παρακάμπτοντας τον ρωσικό ραδιοηλεκτρονικό πόλεμο και τους αναχαιτιστές», τόνισε ο Κουλέμπα, συμπληρώνοντας ότι ο ουκρανικός στρατός πρέπει να διαταράξει τη ρωσική επιμελητεία και τις προμήθειες, να καταστρέψει αποθήκες πυρομαχικών.

Η Δανία στέλνει όλο το απόθεμα πυρομαχικών πυροβολικού

Η Δανία θα στείλει ολόκληρο το απόθεμα πυρομαχικών της στο Κίεβο, ανακοίνωσε την Κυριακή στο Μόναχο η πρωθυπουργός Μ. Φρέντρικσεν, σε μια κίνηση στην οποία κανένα άλλο κράτος δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής, απευθύνοντας έκκληση σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη να κάνουν περισσότερα για την Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί «μας ζητούν πυρομαχικά τώρα. Πυροβολικό τώρα. Αποφασίσαμε να δωρίσουμε ολόκληρο το πυροβολικό μας», είπε...

Η Φρέντρικσεν σχολίασε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συχνά αναφέρονται στα προβλήματα παραγωγής όπλων ως εμπόδιο στην αύξηση προμηθειών προς το Κίεβο, αλλά «υπάρχει ακόμα στρατιωτικός εξοπλισμός σε απόθεμα στην Ευρώπη». «Εχουμε όπλα, πυρομαχικά, συστήματα αεράμυνας, που δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσουμε για μας αυτήν τη στιγμή και πρέπει να παραδοθούν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η Κοπεγχάγη έχει δεσμεύσει μέχρι στιγμής 8,4 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια, γεγονός που σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους χορηγούς του ουκρανικού στρατού σε ποσοστό του ΑΕΠ.

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 633 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αμυνας της Σουηδίας, με μεταφορά εξοπλισμού και επιπλέον κονδύλια για την προμήθεια οπλισμού. Πρόκειται για το 15ο και μεγαλύτερο πακέτο της Στοκχόλμης προς το Κίεβο, ανεβάζοντας τη συνολική σουηδική στρατιωτική στήριξη σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, την προσεχή Δευτέρα η Ουγγαρία, η τελευταία χώρα του ΝΑΤΟ η οποία δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, θα προχωρήσει στη σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με αίτημα που διατύπωσε το κυβερνών κόμμα Fidesz. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα ταξιδέψει στη Βουδαπέστη την Παρασκευή, για να συναντήσει τον Ούγγρο ομόλογό του, Β. Ορμπαν.

Αλλά και ο Καναδάς ετοιμάζεται να παραδώσει περισσότερα από 800 drones τύπου «Sky Ranger R70», για εντοπισμό και ανίχνευση στόχων. Η αξία τους υπολογίζεται σε 95 εκατ. δολάρια Καναδά (65 εκατ. ευρώ) και η παράδοσή τους εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. δολαρίων Καναδά που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Τζ. Τριντό κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο πέρυσι. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η κυβέρνηση Τριντό έχει προσφέρει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια ύψους άνω των 9,7 δισ. δολαρίων Καναδά (6,6 δισ. ευρώ).

Η Βουλγαρία καθυστερεί την παράδοση 100 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στον ουκρανικό στρατό, επειδή το υπουργείο Αμυνας ζήτησε από το ΝΑΤΟ να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς. Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και πάνω από 3 μήνες, αλλά σε αυτό το διάστημα «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε 100 APC από τη Σόφια στη Ρούσε (πόλη στον ποταμό Δούναβη στη βορειοανατολική Βουλγαρία)», δήλωσε ο κυβερνητικός βουλευτής Ivaylo Mirchev.

Το Κίεβο ζητά από τον Μασκ να εμποδίσει τη χρήση δορυφόρων από τους Ρώσους

Το Κίεβο έχει ζητήσει από την εταιρεία «SpaceX» του Ιλον Μασκ να εμποδίσει τη χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις τερματικών του συστήματος δορυφορικής επικοινωνίας Starlink σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, δήλωσε χθες αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Τερματικά Starlink χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και ήταν ζωτικής σημασίας για τις επικοινωνίες στο πεδίο.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κ. Μπουντάνοφ, δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ότι ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούσαν χιλιάδες τερματικά Starlink τα οποία απέκτησαν με τη βοήθεια μεσαζόντων.

Η «SpaceX» έχει διαβεβαιώσει ότι δεν συναλλάσσεται με το Κρεμλίνο ή με τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Στο μεταξύ ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση για την Ουκρανία στη γραμμή επαφής του μετώπου «επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα» και ότι το Κίεβο «έπρεπε να προχωρήσει σε μια συμφωνία ειρήνης πριν έναν χρόνο».

Κλιμάκωση στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας

Οι Πολωνοί αγρότες και οδηγοί φορτηγών θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους στα σύνορα με την Ουκρανία, εμποδίζοντας σχεδόν το σύνολο της κυκλοφορίας, με το Κίεβο να καταγγέλλει ότι οι διαμαρτυρίες αυτές πλήττουν την πολεμική του προσπάθεια.

«Θα υπάρξει πλήρης αποκλεισμός της κυκλοφορίας στα συνοριακά περάσματα», δήλωσε εκπρόσωπος των Πολωνών αγροτών, επισημαίνοντας ότι αν και θα επιτρέπεται η διέλευση της στρατιωτικής βοήθειας, ο αποκλεισμός δεν θα αφορά μόνο τα φορτηγά αλλά και τα επιβατικά οχήματα. Πρόσθεσε εξάλλου ότι θα υπάρξουν αποκλεισμοί σε λιμάνια και αυτοκινητόδρομους.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών επεσήμαναν ότι σχεδιάζουν «ειρηνική διαμαρτυρία» όλο το 24ωρο σε τρία περάσματα που έχουν ήδη κλείσει Πολωνοί αγρότες.

Εκπρόσωπός τους δήλωσε ότι μέχρι τις 15 Μάρτη θα ελέγχουν την κυκλοφορία στα περάσματα, εμποδίζοντας τα πολωνικά φορτηγά να παρακάμπτουν την ουρά.

Το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι αποκλεισμοί αυτοί επηρεάζουν την πολεμική ικανότητά του και εξυπηρετούν τη Μόσχα.

«Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα με την Πολωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό ή συνηθισμένο. Καταδεικνύει τη διάβρωση της αλληλεγγύης μέρα με τη μέρα», σχολίασε ο Ζελένσκι.

Πρόσθεσε δε πως μόλις το 5% των ουκρανικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων περνά από τα σύνορα με την Πολωνία, σχολιάζοντας ότι «στην πραγματικότητα δεν είναι ζήτημα σιτηρών, αλλά κυρίως πολιτικής».

Μετά τη ρωσική εισβολή οι ουκρανικές εταιρείες συνέχισαν τις εξαγωγές μέσω Πολωνίας, προκαλώντας την αντίδραση Πολωνών αγροτών και μεταφορικών εταιρειών για τις ουκρανικές τιμές, που είναι χαμηλότερες και δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν.

Στο μεταξύ η Φινλανδία σκοπεύει να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία της με στόχο να θωρακίσει τα σύνορα, να ενισχύσει την «εθνική ασφάλεια» και να αντιμετωπίσει την «εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού» από τη Ρωσία.

Μέχρι πρότινος η Φινλανδία κρατούσε κλειστά τα σύνορά της με τη Ρωσία, εξαιτίας ασυνήθιστα υψηλής εισροής μεταναστών και προσφύγων, για την οποία κατηγόρησε τη Μόσχα.

Η κυβέρνηση αυστηροποίησε τους ελέγχους στα σύνορα, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι χιλιάδες μετανάστες περιμένουν στο ρωσικό έδαφος για να εισέλθουν στη Φινλανδία.