ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει τα πολεμικά της πλοία

Θα είναι τα περισσότερα που είχε ποτέ, από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024

WPA Rota

Η AUKUS αναλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο στην αναμέτρηση με την Κίνα
Να αναβαθμίσει δραστικά την πολεμική της μηχανή με κάθε τρόπο σχεδιάζει η Αυστραλία, που εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε σύμμαχο - κλειδί της Δύσης στον Ινδο-Ειρηνικό, στην αντιπαράθεση με την Κίνα.

Ο υπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, παρουσίασε ένα 10ετές πλάνο για τους εξοπλισμούς της χώρας (συνολικής αξίας 7,5 δισ. αμερικανικών δολαρίων), που ιεραρχεί ψηλά μεταξύ άλλων την αύξηση των πολεμικών της πλοίων, ώστε να φτάσουν από 11 που είναι σήμερα, στα 26. «Είναι ο μεγαλύτερος στόλος που θα έχουμε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», όπως είπε.

Υπερασπιζόμενος τη δραστική αυτή αύξηση των εξοπλισμών, υπογράμμισε ότι «αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε είναι πως καθώς προσβλέπουμε στο μέλλον, με έναν αβέβαιο κόσμο όσον αφορά τον ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων, θα έχουμε μια δραματικά διαφορετική ικανότητα στα μέσα της δεκαετίας του 2030 από αυτή που έχουμε τώρα», για να διαμηνύσει: «Αυτό σχεδιάζουμε και αυτό προχωράμε».

Με βάση τους συνολικότερους σχεδιασμούς, η χώρα θα αυξήσει τις συνολικές της στρατιωτικές δαπάνες στο 2,4% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Πρόκειται για απόφαση που οδηγεί σε «σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών» που «είναι απαραίτητη, δεδομένης της πολυπλοκότητας των στρατηγικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας», είπε ο Μαρλς.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ορισμένα από τα νέα πλοία θα ναυπηγηθούν στο εσωτερικό (π.χ. σε ναυπηγεία που βρίσκονται στη νότια πόλη της Αδελαΐδας), ενώ άλλα σε χώρες όπως ΗΠΑ, Ισπανία, Γερμανία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η απόκτηση 6 φρεγατών τύπου Hunter, 11 φρεγατών γενικού σκοπού, 3 αντιτορπιλικών αντιαεροπορικού πολέμου και 6 υπερσύγχρονων πλοίων επιφανείας που θα λειτουργούν χωρίς πλήρωμα.

Θυμίζουμε ότι το 2023, στο πλαίσιο της AUKUS, συμφωνήθηκε ότι η Αυστραλία θα αγοράσει έως και 5 αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια, αλλά και ότι θα κατασκευάσει ένα νέο μοντέλο με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

Εκτός από την AUKUS (όπου συμμετέχει μαζί με Βρετανία και ΗΠΑ), η Αυστραλία συμμετέχει και στο διακρατικό σχήμα της QUAD, μαζί με ΗΠΑ, Ινδία και Ιαπωνία, στα οποία η Ουάσιγκτον επενδύει πολύπλευρα για να μεγαλώσει την πίεση στην Κίνα (και όχι μόνο), καταρχάς διευρύνοντας τον συντονισμό σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε τομείς της οικονομίας κ.τ.λ.