Τι λέει η ΕΣΗΕΑ για την Πρωτομαγιά;
Παρασκευή 26 Απρίλη 2002

Γρηγοριάδης Κώστας

Με απεργία την παραμονή της 1ης Μάη - ώστε να μην κυκλοφορούν εφημερίδες ανήμερα - γιορτάζουν παραδοσιακά οι δημοσιογράφοι την εργατική Πρωτομαγιά. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όμως, δεν έχει προκηρύξει ακόμη απεργία για τις 30 του Απρίλη. Μάλιστα, η ανάλογη πρόταση του εκπροσώπου της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για απεργία και στις εφημερίδες και στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, στην προχτεσινή συνεδρίαση.

Μπορεί, βέβαια, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, να σκέφτεται και να λέει διάφορα, υπολογίζοντας ότι και απεργία θα γίνει στις 30 του Απρίλη (για λόγους παράδοσης) και τα ημερομίσθια εκείνης της μέρας θα πληρωθούν και η Τρίτη, μετά το Πάσχα, θα λογαριαστεί, ως αργία, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση. Κάνουν και οι εργοδότες, όμως, τους δικούς τους λογαριασμούς. Κι απ' ό,τι μαθαίνουμε, έχουν βάλει τις δικές τους απαιτήσεις στην ΕΣΗΕΑ.

Γιατί, λοιπόν, η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα; Γιατί δεν προκηρύσσει απεργία για την Τρίτη, 30 Απρίλη, κάνοντας, ταυτόχρονα, καθαρό προς κάθε κατεύθυνση, ότι δε δουλεύει κανένας την άλλη Τρίτη, μετά το Πάσχα, αφού είναι αργία; Δεν καταλαβαίνει ότι μόνο τη σύγχυση καλλιεργεί με τη στάση της και αφήνει τους δημοσιογράφους έκθετους στις όποιες ντρίμπλες των εκδοτών;