Μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Κρήτη
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024

Εντυπωσιακή η συγκέντρωση στο Ηράκλειο
Χιλιάδες εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μικροί επαγγελματίες και αγρότες κατέκλυσαν την πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης, με πάνω από 60 φορείς και σωματεία να δίνουν απεργιακό «παρών», δημιουργώντας ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι και γεμίζοντας σχεδόν όλους τους δρόμους της πόλης.

Χαρακτηριστικό της μαζικότητας της απεργιακής συγκέντρωσης και της επιτυχίας της απεργίας ήταν ότι από το πρωί μεγάλες βιομηχανίες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία νέκρωσαν.

Ιδιαίτερα μαζικό «παρών» έδωσαν οι μαθητές και οι φοιτητικοί σύλλογοι, με τους μαθητές από δεκάδες σχολεία να έχουν πολύμορφη παρουσία, με πανό και πλακάτ για «το έγκλημα που δεν θα ξεχαστεί».

Ηχηρό «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν και οι αυτοκινητιστές ταξί, που κατέβηκαν με τα αυτοκίνητά τους, και προφανώς οι αγρότες που συνεχίζουν τον αγώνα επιβίωσης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, ξεκαθαρίζοντας ότι κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι δεν θα «ξεμπερδέψουν εύκολα» με τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους, ενώ κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης «σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, μέτρα προστασίας και ανθρώπινα ωράρια. Συνεχίζουμε με επόμενο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη».

ΧΑΝΙΑ
Χιλιάδες διαδήλωσαν και στα Χανιά, με την πόλη να παραλύει από την απεργία. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι αγρότες με τα οχήματά τους που έδωσαν περήφανο αγώνα στα μπλόκα, ενώνοντας ξανά τη φωνή τους με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους επαγγελματίες για τις ανάγκες του λαού και όχι για κέρδη των ομίλων. Ξεχωριστό τόνο στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσαν οι εργαζόμενοι της «Teleperformance», που δίνουν τον δικό τους αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ. Επίσης, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (παράρτημα Χανίων) με μουσικό δρώμενο.

Με ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι, συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων για την Υγεία, διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι και στο Ρέθυμνο, μαζί με τους φοιτητές, τους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Αντίστοιχες μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Λασίθι, με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως και των μαθητών που από το πρωί προχώρησαν σε κατάληψη πολλών σχολικών μονάδων.