ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Μαχητικά συνεχίζουν και κλιμακώνουν με πανελλαδικό συλλαλητήριο

Τα ονόματα των θυμάτων στα Τέμπη έγραψαν μπροστά στη Βουλή κατά τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα

Παρασκευή 1 Μάρτη 2024

Προετοιμάζοντας πανελλαδική κινητοποίηση τη μέρα ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την ίδρυση «μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων, οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν την αγωνιστική δράση που ξετυλίγεται εδώ και 8 βδομάδες, φέρνοντας στο προσκήνιο τις πραγματικές σύγχρονες.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλη μια Πέμπτη βρέθηκαν στον δρόμο οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, που με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο κέντρο της πόλης απαίτησαν ξανά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Δήλωσαν ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά μέσα από τα συνθήματά τους ότι «Δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», ότι «θέλουν δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Πτυχία για δουλειά, πτυχία με αξία, όχι διαβατήρια για την ανεργία» διατρανώνοντας πως «όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς». Καθώς το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, οι φοιτητικοί σύλλογοι έστειλαν ξανά το ηχηρό, ξεκάθαρο μήνυμά τους ότι απορρίπτεται, μετά και από Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες καταδικάζονται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ που χάραξαν τον δρόμο για το σημερινό νομοσχέδιο.

«Δεν θα συγκαλυφθεί, δεν θα ξεχαστεί, δεν θα σβηστεί»


Καθώς η πορεία προσέγγιζε το Σύνταγμα, φοιτητές και φοιτήτριες έγραψαν μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη ένα προς ένα τα ονόματα και τις ηλικίες των 57 νεκρών του εγκλήματος στα Τέμπη. Τα ονόματα που είχαν γραφτεί στο πλαίσιο του μεγάλου συλλαλητηρίου της Τετάρτης, σβήστηκαν αργά το βράδυ της ίδιας μέρας με υδροφόρες από συνεργεία του δήμου Αθηναίων. Καθώς εξελισσόταν χτες ένα μπαλάκι ευθυνών για την ενέργεια που προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις, οι φοιτητικοί σύλλογοι απάντησαν έμπρακτα στην πρόκληση και αποκατέστησαν τα ονόματα των θυμάτων που ξαναβρήκαν τη θέση τους γραμμένα με κόκκινη μπογιά, με το πανό των φοιτητικών συλλόγων να δηλώνει «Δεν ξεχνάμε. Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί! `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και εκπροσώπους τους να τονίζουν ότι «αυτό το έγκλημα ούτε θα σβηστεί ούτε θα συγκαλυφθεί ούτε θα ξεχαστεί», αναδεικνύοντας τις ευθύνες αυτών «που βάζουν τα κέρδη των λίγων πάνω από τη ζωή των πολλών».

Με συνθήματα ενάντια σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, τα ίδια στα οποία ένωσαν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους από κάθε χώρο στα προχτεσινά μεγάλα συλλαλητήρια, δηλώνοντας πως οι ζωές και οι σπουδές είναι πάνω από τα κέρδη, οι φοιτητές παρέμειναν στο Σύνταγμα, με το συλλαλητήριο να ολοκληρώνεται αργότερα στην οδό Πανεπιστημίου.

Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

ΠΑΤΡΑ
Νέα μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με τα συνθήματα και τα πανό τους απαίτησαν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, πτυχία με αξία.

Μήνυμα συνέχισης αλλά και κλιμάκωσης του αγώνα τους και με τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων τη μέρα ψήφισης του άδικου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έστειλαν για ακόμη μια φορά φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, με μαχητικό συλλαλητήριο χτες και στην Πάτρα.

«Οι φοιτητές δεν είναι κουμπαράς, να παίρνει το πτυχίο μονάχα ο λεφτάς», ακούστηκε δυνατά για ακόμη μία φορά στη συγκέντρωση και στην πορεία στους δρόμους της πόλης, όπως και «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, εμείς αγωνιζόμαστε για δωρεάν σπουδές».

Παίρνοντας δύναμη από την προχτεσινή παρουσία τους στη μεγάλη 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη, δήλωσαν ότι οι φοιτητές δεν ξεχνούν τι συνέβη, αγωνίζονται για τις ζωές και το μέλλον τους, για δουλειές με δικαιώματα, απέναντι στην πολιτική που «γεννά» τέτοια εγκλήματα, που ευθύνεται και για την ιδιωτικοποίηση τομέων όπως και η Παιδεία, οδηγώντας τους σε αβέβαιο μέλλον.

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, καθώς και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής.