ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Στο χρυσό πάνθεον ο Μ. Τεντόγλου, «χάλκινος» ο Εμ. Καραλής

Οι δύο αθλητές πρόσφεραν τις μοναδικές διακρίσεις βάθρου στην ελληνική αποστολή στη διοργάνωση της Γλασκόβης

Τρίτη 5 Μάρτη 2024

Με το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο στις βαλίτσες τους γύρισαν από την Γλασκόβη οι Μ. Τεντόγλου και Εμ. Καραλής
Ο Μίλτος Τεντόγλου, που κράτησε τον τίτλο στο μήκος με μια ακόμη σπουδαία αλλά και ιστορική πρωτιά, και ο Εμμανουήλ Καραλής που έφθασε στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο επί κοντώ, πρόσφεραν τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου της Γλασκόβης. Δεν έλειψαν και οι αξιόλογες εμφανίσεις από τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Ο Μίλτος Τεντόγλου στον τελικό υπερασπίστηκε τα κεκτημένα της προηγούμενης διοργάνωσης στο Βελιγράδι (2022) παίρνοντας την πρωτιά στο μήκος με 8,22 μ. και κατακτώντας το 10ο χρυσό μετάλλιο στην καριέρα του. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι σημείωσε την επίδοση που του έδωσε την πρώτη θέση με το πρώτο άλμα, στέλνοντας μήνυμα στους αντιπάλους του, ωστόσο στη συνέχεια χρειάστηκε να δώσει μάχη με τον Ιταλό Ματίας Φορλάνι, ο οποίος έκανε το ίδιο άλμα. Μάλιστα, ο νεαρός αθλητής στην τρίτη προσπάθεια, κάνοντας 8,10 μ. πέρασε αυτός στην πρώτη θέση, με τον Μ. Τεντόγλου να απαντάει άμεσα με 8,15 και να παίρνει τα ηνία ξανά. Στην τελευταία προσπάθεια ο Ιταλός ήταν άκυρος και ο Ελληνας πρωταθλητής στέφθηκε χρυσός νικητής (κλείνοντας τις προσπάθειές του με ένα άλμα στα 8,19 μ. αφήνοντας δεύτερο τον Ιταλό και τρίτο τον Τζαμαϊκανό Μακ Λάουντ με 8,21 μ.).

Ο ίδιος ο Μίλτος Τεντόγλου πάντως σε δηλώσεις του δεν ήταν ευχαριστημένος με την επίδοσή του, παραδεχόμενος ότι δεν βρέθηκε σε καλή κατάσταση. Ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι εάν περάσουν οι νέες αλλαγές της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας στο αγώνισμα θα εγκαταλείψει το μήκος, συνεχίζοντας στο τριπλούν. Δήλωση που προξένησε το ενδιαφέρον ακόμη και του Αμερικανού πρώην πολυπρωταθλητή του στίβου (100, 200, μήκος, 4Χ100) Καρλ Λιούις.

Πλέον με τη νέα του επιτυχία ο Μίλτος Τεντόγλου μπήκε στο πάνθεον της μικρής μερίδας αθλητών που έχουν καταφέρει να κερδίσουν πάνω από δύο συνεχόμενες φορές χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, όπως ο Κουβανός Ιβάν Πεντρόσο (5 φορές), ο Αμερικανός Λάρι Μάιρικς (2 φορές) και ο Βραζιλιάνος Μάουρο Βινίσιους ντα Σίλβα (2 φορές).

Γ. ΠΟΜΑΣΚΙ: Αφιέρωσε την επιτυχία στα θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη

Με αφορμή τη νέα πρωτιά του Μίλτου Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου ο προπονητής του, Γ. Πομάσκι, σε ανάρτησή του στο Instagram ανέφερε: «Σε ευχαριστώ Μίλτο Τεντόγλου. Ευχαριστώ και τις ομάδες που μας υποστηρίζουν. Η οικογένεια του στίβου χαμογελάει με το χρυσό μετάλλιο. Υπάρχουν όμως οικογένειες που κλαίνε για τα παιδιά τους που έχασαν στα Τέμπη. Το αφιερώνω».

Συγκλονιστικός και στο βάθρο ο Εμ. Καραλής

Στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του μέχρι τώρα έφθασε ο Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ, ο οποίος με άλμα στα 5,85 μ. κατάφερε να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο σε έναν συγκλονιστικό τελικό. Ο νεαρός αθλητής παρότι προκρίθηκε με τη χαμηλότερη επίδοση απ' όσους συμμετείχαν στον τελικό (5,72 μ. από τα προκριματικά), εκεί κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του αφού κάνοντας ατομικό ρεκόρ κατάφερε να μπει στις θέσεις του βάθρου. Την πρωτιά πήρε ο Σουηδός Μόντο Ντουπλάντις με 6,05 μ., με δεύτερο τον Αμερικανό Σαμ Κέντρικς με 5,90 μ.