ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
Στρατεύομαι με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες
Πέμπτη 7 Μάρτη 2024

RIZOSPASTIS

Φίλοι και φίλες, σύντροφοι και συντρόφισσες,

Είμαι ο Κώστας Μπούρας, από το Σταματινό των Αρφαρών.

Ημουν για χρόνια στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε Πετράλωνα και Μεσσηνία. Βίωσα την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2009 όταν είχε ακόμα 3,5%.

Φτάσαμε στις εκλογές του Γενάρη του 2015. Η «κυβέρνηση της αριστεράς» έγινε κυβέρνηση της αριστεράς και της ακροδεξιάς. Το μνημόνιο που θα το καταργούσαν με έναν νόμο άρχισε να το διαχειρίζεται η κυβέρνηση, βάζοντας κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις που όλο και τις ποδοπατούσαν σε ένα καθοδικό σπιράλ. Αρχιτέκτονας αυτής της πολιτικής ο Βαρουφάκης, με την ενδιάμεση συμφωνία του Φλεβάρη που ήταν μνημόνιο.

Στη συνέχεια είχαμε το δημοψήφισμα και το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο. Εγώ έκτοτε αποχώρησα. Η πλειοψηφία του κόσμου αποδέχτηκε την εξήγηση ότι δεν γινόταν αλλιώς.

Ακολούθησε η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ. Ακολούθησε η σχεδόν ανύπαρκτη αντιπολίτευση - ή μάλλον συμπολίτευση - με την ψήφιση πάνω από 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατεξευτέλισαν τα πάντα.

Ακολουθεί η νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, με την εκλογή νέου ξενόφερτου προέδρου, ο οποίος θέλει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «Δημοκρατικό Κόμμα», κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, άρα οριστική μετατόπιση στο αστικό πεδίο. Εχουμε τη διάσπαση και τη δημιουργία της «Νέας Αριστεράς». Και θυμόμαστε τη δήλωση του Νίκου Φίλη, «δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τον κόσμο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να πάει στο ΚΚΕ».

Τα τελευταία χρόνια, σταθερά στρατεύομαι με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες.

Τα βασικά συμπεράσματά μου από αυτήν την πορεία είναι ότι ο κόσμος που εντάχτηκε και ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ ήθελε με αυτόν τον τρόπο να αλλάξει τη ζωή του. Προδόθηκαν πολύ γρήγορα οι ελπίδες αυτού του κόσμου. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να λειτουργήσει στα πλαίσια της καπιταλιστικής διαχείρισης ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να δώσει κάποια ψίχουλα. Αλλά φευ. Ο καπιταλισμός δεν εκσυγχρονίζεται, μόνο ανατρέπεται.

Οι αντικειμενικές συνθήκες είναι υπερώριμες για τον σοσιαλισμό, κοντεύουν να σαπίσουν. Λείπει το υποκείμενο, το εργαλείο της εργατικής τάξης που δεν είναι άλλο παρά το επαναστατικό μαζικό κόμμα της εργατικής τάξης που θα απελευθερώσει την εργατική τάξη και θα οδηγήσει την κοινωνία στον σοσιαλισμό. Στην Ελλάδα υπάρχει αυτό το εργαλείο και είναι το ΚΚΕ, που θα πραγματώσει αυτό το καθήκον.

Ο διπλασιασμός των ποσοστών στις περσινές βουλευτικές εκλογές αλλά και η παραπέρα αύξηση και σταθεροποίηση στις δημοτικές εκλογές, η πρωτοπόρα συμβολή στους λαϊκούς αγώνες, οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Η νίκη στην Ελλάδα θα βοηθήσει και τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις.

Καλώ όλους τους Μεσσήνιους, τους αριστερούς και αγωνιστές να συμπορευτούμε όλοι μαζί με το ΚΚΕ, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις μας.