Ν. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Μοναδική λύση για όσους αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν αναζητώντας την ελπίδα
Τρίτη 12 Μάρτη 2024

RIZOSPASTIS

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σέβεται και τιμά τους καθημερινούς αγώνες και τις αγωνίες των Ελλήνων της Διασποράς. Με παρεμβάσεις μας στο κοινοβούλιο, αλλά και στις τοπικές κοινότητες, αναδεικνύουμε τα καθημερινά προβλήματα των ομογενών. Οπως είναι - πρώτο και σημαντικότερο - οι σοβαρές ελλείψεις στην Παιδεία. Διεκδικούμε λύσεις βιώσιμες, ουσιαστικές, πραγματικές, απέναντι στο κακοστημένο παιχνίδι εκμετάλλευσης στο οποίο επιδίδονται με διάφορα κόλπα και τεχνάσματα τα αστικά κόμματα.

Η μοναδική λύση για τον λαϊκό κόσμο που αναγκάστηκε να ξενιτευτεί, αναζητώντας την ελπίδα και ένα πιο ανθρώπινο αύριο, είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Μέσα από το πέρασμα των χρόνων, ακόμη και σε εποχές δύσκολες, το ΚΚΕ έχει κρατήσει σταθερά το φρόνημα στήριξης των ομογενών με κάθε τρόπο, απέναντι στην παγερή αδιαφορία και κοροϊδία που αντιμετωπίζουν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κυβερνήσεις με την ίδια προσωπίδα, την ίδια πολιτική εξαθλίωσης και εμπαιγμού του λαού.

Τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στους Ελληνες της Διασποράς προσπαθούν να δυναμιτίσουν με κάθε τρόπο και με ασύστολα ψεύδη τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας, τα κανάλια, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα sites που υπηρετούν, έχοντας ρίξει «λευκή πετσέτα», κάθε διαταγή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως γινόταν και στο πρόσφατο παρελθόν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον νόμο - έκτρωμα για την ψήφο των ομογενών ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, παραδίδοντας το εκλογικό σώμα στην τύχη του ή μάλλον στην ατυχία του, δίνοντας το δικαίωμα σε όποιον έχει ελληνική καταγωγή, άσχετα από το αν έχει άμεση και ουσιαστική σχέση με την Ελλάδα, να διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν υφίσταται η δυνατότητα ψήφου χωρίς κανένα κριτήριο για τους κατοίκους του εξωτερικού. Ο πραγματικός κίνδυνος που ελλοχεύει από τη σκόπιμη αυτή αλλαγή και διαμόρφωση, ή μάλλον καλύτερα παραμόρφωση του εκλογικού νόμου, είναι ο επηρεασμός του εκλογικού αποτελέσματος από ψηφοφόρους που δεν θα έχουν καμία σχέση με τη χώρα και δεν πρόκειται να βιώσουν καμία από τις συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών.

Ο οποιοσδήποτε έχει έναν μακρινό πρόγονο ελληνικής καταγωγής θα μπορεί να εγγραφεί στους καταλόγους, χωρίς να έχει την παραμικρή επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Και καλό είναι όλοι αυτοί οι ξενιτεμένοι φίλοι μας, ακόμη και 3ης και 4ης γενιάς, να αγαπούν και να ποθούν την Ελλάδα, το θέλουμε αυτό. Αλλά είναι τελείως διαφορετικό πράγμα το συναίσθημα και η ρομαντική διάθεση από την πραγματικότητα της κοινωνίας εδώ στην Ελλάδα και της οικονομίας που ελέγχεται με τις γνωστές μονοπωλιακές μεθόδους, καταβαραθρώνοντας κάθε έννοια ηθικής και λογικής απέναντι στον λαό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βιάστηκε να περάσει στα μουλωχτά, γρήγορα γρήγορα και στο περιθώριο άλλων μεγάλων προβλημάτων, το «νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων». Την ίδια εποχή, και δεν είναι τυχαίο αυτό, ζούμε τον παραλογισμό ενός σχεδίου δήθεν διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία. Παράλληλα, τούτες τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρωενωσιακή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, με την αποστολή και της φρεγάτας «Υδρα». Με τις ευλογίες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που υπόσχονται να επιλύσουν το πρόβλημα της Υεμένης, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο «λάδι στη φωτιά»!

Για το ΚΚΕ η ομογένεια είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο... Είναι οι νέοι μετανάστες και οι πιο παλιοί που αναζητούν στην Ελλάδα κομμάτια της ζωής τους, είναι τα ηρωικά παιδιά των πολιτικών προσφύγων που σώθηκαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες του τότε... Είναι τα παιδιά των ξεριζωμένων που αγαπούν με πάθος την Ελλάδα, έρχονται όσο μπορούν εδώ, γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και ονειρεύονται να ριζώσουν μια μέρα σε ελληνικό χώμα... Με αυτό το όνειρο πέρασα κι εγώ τα χρόνια μου εκεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού... Σε μια εποχή δύσκολη, με μεγάλες αντιθέσεις και ανατροπές, και με τα αιμοβόρα νύχια του καπιταλισμού να μη χορταίνουν απέναντι στην εργατική τάξη και τις λαϊκές οικογένειες... Εχω ζήσει όμως μεγάλες στιγμές στα κινήματα εκεί, όπως η πορεία χιλιάδων κομμουνιστών στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο Μπρούκλιν. Και άλλα πολλά...

Το ΚΚΕ σταθερά, με συνέπεια και με δυναμική βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον αγώνα των Ελλήνων της Διασποράς. Για την εκπαίδευση των παιδιών στην ελληνική γλώσσα, για την αναβάθμιση των συνθηκών δουλειάς των εκπαιδευτικών και άλλα πολυποίκιλα και σύνθετα καθημερινά προβλήματα...

Η παρουσία του ΚΚΕ στο εξωτερικό αποτελεί εγγύηση και ασφάλεια για τους Ελληνες μετανάστες. Το απέδειξαν αυτό με την ψήφο τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, όπου το Κόμμα μας πήρε συνολικά ένα ποσοστό της τάξης του 12%.

Στη Δανία το ΚΚΕ ήταν πρώτο κόμμα με 25%. Στη Νορβηγία δεύτερο με 15,91%, όπως και στην Αυστραλία και την Ελβετία. Μεγάλα ήταν τα ποσοστά στην Ιρλανδία, 19,72%, στη Μάλτα, 18,09%, στη Σουηδία, 17,01%, στην Ουγγαρία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Ισπανία, στην Κύπρο...

Πάμε δυνατά, λοιπόν, να δώσουμε ένα ακόμη δυνατό μήνυμα στις ευρωεκλογές. Με δυνατό ΚΚΕ για την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση. Σπάμε τα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Θα νικήσουμε.