ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Νέο μαζικό απεργιακό «παρών» για τα δίκαια αιτήματά τους

«Enough is enough» ακούστηκε δυνατά και χτες, με τους απεργούς να διαμηνύουν ότι είναι ανυποχώρητοι στα δίκαια αιτήματά τους

Πέμπτη 14 Μάρτη 2024

Τα συνθήματά τους για την υπογραφή ΣΣΕ, για αυξήσεις στους μισθούς, για να μπει τέλος στις δουλεμπορικές πρακτικές με τη «βίζα ειδικού σκοπού» στα τηλεφωνικά κέντρα, όπου δουλεύουν χιλιάδες μετανάστες μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους, αντήχησαν και χτες στη νέα μεγάλη απεργία, την τρίτη κατά σειρά σε εταιρείες - κολοσσούς του κλάδου.

Μάλιστα, μετά και την επίσημη πλέον συγκρότηση δύο επιχειρησιακών σωματείων σε «Teleperformance» και «Webhelp», οι απεργοί χτες ήταν ακόμα πιο αποφασισμένοι και πεισμωμένοι για τη σπουδαία μάχη που δίνουν, ξεπερνώντας τις απειλές και τους εκβιασμούς που κλιμακώνει η εργοδοσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί ήταν αυτοί που απέργησαν αν και βρίσκονται υπό «αξιολόγηση», δηλαδή σε καθεστώς «ομηρίας» από την εργοδοσία. Επίσης, απέργησαν και νέοι εργαζόμενοι που δεν είχαν κάνει το βήμα στις δύο προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία ότι ο αγώνας τους δεν εκτονώνεται, αντίθετα κλιμακώνεται.

«Enough is enough» (ως εδώ και μη παρέκει) ακουγόταν χαρακτηριστικά ξανά και ξανά με ένα στόμα από Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, τόσο στις συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία των εταιρειών στην Αθήνα, όσο και έξω από τη Βουλή, όπου συναντήθηκαν οι απεργοί, ανταποκρινόμενοι στο κοινό απεργιακό κάλεσμα του κλαδικού Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και των νεοσύστατων επιχειρησιακών σωματείων στις εταιρείες «Teleperformance» (ΣΕΤΕΠ) και «Webhelp» (WUW).

Πλέον οι εργαζόμενοι έχουν το «σπίτι τους», τα σωματεία τους


«Πλέον δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει για τις συνθήκες που δουλεύουμε, κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τον ανήξερο για τις διεκδικήσεις μας και τον αγώνα μας», τόνιζαν οι εργαζόμενοι, ανακοινώνοντας ότι τα παραπάνω επιχειρησιακά σωματεία είναι πια νόμιμα και επίσημα αναγνωρισμένα. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία στην «Teleperformance» είχε επιχειρήσει να βάλει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση, επικαλούμενη ότι σε αυτές συμμετέχει το κλαδικό ΣΕΤΗΠ, το οποίο δεν αναγνώριζε, όμως πλέον της αφαιρείται και αυτό το πρόσχημα με τη συγκρότηση του επιχειρησιακού σωματείου.

Αντιπροσωπεία των απεργών επέδωσε, επίσης, υπόμνημα στο προεδρείο της Βουλής με τα αιτήματά τους αλλά και καταγγελίες για τις συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας καθώς και τις πιέσεις που ασκούν οι εργοδότες προκειμένου να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν αυτές τις συνθήκες.

Στη συνέχεια μίλησε στη συγκέντρωση ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, καλώντας σε ενίσχυση αυτής της πάλης.

Να ξεχάσει η εργοδοσία τους εκβιασμούς και να έρθει να υπογράψει Σύμβαση!

«Δώσαμε άλλη μια μάχη παρά τον εκβιασμό των εργοδοτών για να μην απεργήσουμε. Αλλη μια μέρα τους δώσαμε άλλη μια απάντηση. Να έρθουν τώρα να συζητήσουμε για τη ΣΣΕ», ανέφερε ο Φεράτ Τουμ, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της «Teleperformance».


«Σφίγγουμε το χέρι στους εργαζόμενους που πήγαν κόντρα σε ακόμα περισσότερες απειλές, στους εργαζόμενους που απέργησαν ενώ είναι σε προγράμματα αξιολόγησης, στους ακόμα περισσότερους συναδέλφους που έκαναν το βήμα για πρώτη φορά να απεργήσουν», τόνισε η Ελίνα Γεωργιάδου, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της «Webhelp». Και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε κανένας συνάδελφός μας να απειλείται και κανένας συνάδελφος να βρεθεί στον δρόμο! Να τα ξεχάσουν αυτά! Πλέον έχουμε το Σωματείο, έχουμε το δικό μας σπίτι, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το με ποιον θα συζητήσουν για ΣΣΕ, να έρθουν τώρα στο τραπέζι».

Επιπλέον, ανακοινώθηκε νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 21 Μάρτη, με συγκέντρωση στο υπουργείο Μετανάστευσης για το ζήτημα της βίζας.

Σε Θεσσαλονίκη και Χανιά

Με μαζική συμμετοχή στην απεργία έδωσαν συνέχεια στον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «Teleperformance» στη Θεσσαλονίκη, που οργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση στην είσοδο της εταιρείας. Αντίστοιχα στα Χανιά με επιτυχία δόθηκε η μάχη της απεργίας, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων για να εκφράσει και έμπρακτα τη στήριξή του στη χτεσινή απεργιακή τους μάχη.

Απεργιακή μάχη και στη Γαλλία

Ταυτόχρονα με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα, απέργησαν οι εργαζόμενοι σε «Teleperformance» και «Webhelp» στη Γαλλία. Μαζί τους και οι εργαζόμενοι στη «Majorel», με τη μάχη που έδωσαν να δίνει νέα σημαντική ώθηση στους αγώνες του κλάδου. Την τελευταία βδομάδα άλλωστε εργαζόμενοι από τηλεφωνικά κέντρα έκαναν απεργία σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως έκανε το προσωπικό της εταιρείας «Agaphone», στην Καμπούργκ (στη Νορμανδία, βορειοδυτικά), στις 11 Μάρτη, ενάντια στα «κολασμένα πόστα», όπως τα χαρακτήρισαν στο δίκτυο «France 3». Στις 8 Μάρτη, έγινε απεργία με αφορμή και τη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας σε κέντρα της «Webhelp» στην περιοχή Κομπιέν (στην Ουάζ, δυτικά). Ενώ στην περιοχή Σεν Μαριτίμ υπάρχουν εργαζόμενοι του κλάδου που συνεχίζουν κυλιόμενες απεργίες εδώ και ένα τρίμηνο, σύμφωνα και με το «Actu.fr».

«Η πρόταση των εργοδοτών που (στην πραγματικότητα) δεν απαντά καθόλου στα αιτήματά μας» είναι «περίπου 2% αυξήσεις (στους μισθούς), που σημαίνει ότι έτσι οι αμοιβές στα τηλεφωνικά κέντρα ίσα που θα αγγίξουν τον κατώτατο μισθό», εξηγούν συνδικαλιστές του κλάδου. Από το 2005 - συνεχίζουν - οι πραγματικές απώλειες για τους μισθούς των εργαζομένων φτάνουν μέχρι και τα 300 ευρώ τον μήνα, καταλήγοντας: «Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μια ικανοποιητική (μισθολογική) κλίμακα για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό, την άνοδο των τιμών της Ενέργειας... Δεν ζητάμε απλώς να είμαστε στον κατώτατο μισθό: Ζητάμε έναν πραγματικό, έναν αξιοπρεπή μισθό...».

Την ίδια στιγμή, σημειώνουν πόσο μεγάλη είναι η αξία του συντονισμού εργαζομένων σε πολυεθνικούς ομίλους, εκ των οποίων μάλιστα αρκετοί έχουν την έδρα τους στη Γαλλία, όπως η «Teleperformance». Ο συνδικαλιστής επισημαίνει ακόμα ότι οι κολοσσοί του κλάδου «απλώνουν» τη δράση τους σε μια τεράστια αγορά που απλώνεται σε Γαλλία, Μαρόκο, Τυνησία, «σε κάθε πλευρά της Μεσογείου», αφού «πρόκειται για μια οικονομική δόμηση που βασίζεται στη γλώσσα που μιλιέται σε διάφορες τέτοιες χώρες και, φυσικά, στο αποικιοκρατικό παρελθόν».