25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Και σήμερα ο λαός ξανά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Συμμετοχή της ΕΕΔΥΕ στις εκδηλώσεις στο Βελιγράδι

Τετάρτη 20 Μάρτη 2024

Τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Βελιγράδι για την 25η μαύρη επέτειο του πολέμου των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ ενάντια στον λαό της Γιουγκοσλαβίας, το 1999, ανακοινώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Τιμώντας τα θύματα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και προβάλλοντας την αντίθεση του λαού μας στις σημερινές πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, η ΕΕΔΥΕ θα συμμετάσχει με την αποστολή μεγάλης ομάδας, 55 μελών και φίλων της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, η οποία θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι το Σάββατο 23 Μάρτη.

Η αντιπροσωπεία της ΕΔΥΕΘ θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν εκεί από το «Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων», με τη συμμετοχή και τη στήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προγραμματίζονται επίσης:

-- Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «25 χρόνια από την επίθεση του ΝΑΤΟ - Δεν ξεχνάμε», στην οποία η ΕΕΔΥΕ θα έχει τη δική της εισήγηση.

-- Ανοιχτές εκδηλώσεις στο μνημείο των πεσόντων παιδιών του 1999 και στο μνημείο της Αιώνιας Φλόγας της αντιΝΑΤΟικής αντίστασης στο Πάρκο Φιλίας.

Μια μέρα πριν από τη Διεθνή Διάσκεψη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ, σε διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ειρήνης από Σερβία, Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, ΗΠΑ, Καναδά, Πορτογαλία, Κύπρο, Τουρκία, Αγγλία, Παλαιστίνη, Λίβανο, Κούβα, Βραζιλία, Ιταλία, Αυστρία, Τσεχία και Νότια Αφρική.


Στις εκδηώσεις θα συμμετάσχουν οι Pallab Sengupta, πρόεδρος του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας, και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ. Την ΕΕΔΥΕ θα εκπροσωπήσουν ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος, και ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας. Στη Διεθνή Διάσκεψη θα συμμετάσχουν από την Ελλάδα επίσης η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), Δέσποινα Μάρκου, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ), Ανέστης Τσουκαράκης.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ, το οποίο φέτος συμπληρώνει 75 χρόνια ζωής και δράσης, θα ανακοινώσει διεθνή καμπάνια και εκδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «75 χρόνια πρωτοπόρας δράσης για έναν κόσμο της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι τα αποτελέσματα του βρώμικου πολέμου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενάντια στον λαό της Γιουγκοσλαβίας «ήταν η διάλυση της κυρίαρχης χώρας, η αλλαγή των συνόρων, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η εμφάνιση κρατών - προτεκτοράτων, ζέουσες πληγές που απειλούν και σήμερα να ανάψουν καινούργιες φωτιές στα Βαλκάνια.

Σύσσωμος ο ελληνικός λαός και η νεολαία, τότε, στάθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Γιουγκοσλαβίας με εκατοντάδες, καθημερινές διαδηλώσεις, πορείες και συναυλίες διαμαρτυρίας, με το κλείσιμο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με μπλοκάρισμα των δρόμων, των σιδηροδρόμων και των συνόρων που οδηγούσαν τα δολοφονικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ εκεί. Εκατοντάδες μέλη των εργατικών συνδικάτων, της ΕΕΔΥΕ, των Συλλόγων Γυναικών και άλλων μαζικών φορέων του λαού μας βρέθηκαν στη Γιουγκοσλαβία, μεταφέροντας το μήνυμα της συμπαράστασης εκεί. Καταφέραμε να επιβραδύνουμε την προώθηση των ΝΑΤΟικών δολοφόνων για περίπου 3 μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των ΝΑΤΟικών επιτελείων. Δείξαμε ότι ο λαός μας δεν συναινεί να μετατραπεί η χώρα μας σε ορμητήριο των δολοφόνων ενάντια σε κανέναν άλλο λαό και χώρα.

Σήμερα, ο λαός μας στέκεται και πάλι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας!

Αγωνίζεται ενάντια στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια στην ανείπωτη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στην εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Απαιτεί επίμονα να επιστρέψουν από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και τα θέατρα του πολέμου όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι φρεγάτες που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Ινδικό Ωκεανό».