ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Απέρριψαν τα εγκληματικά σχέδια και τις παγίδες της κυβέρνησης, ξεσκέπασαν τις συκοφαντίες και τον εμπαιγμό

Επόμενος μεγάλος σταθμός η απεργία της 17ης Απρίλη, με συγκέντρωση στο εργοστάσιο Λάρυμνας και συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα

Πέμπτη 4 Απρίλη 2024

Από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα
Σε μαζική Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας απέρριψαν για μία ακόμα φορά τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και την «παγίδα» των προγραμμάτων ανεργίας και φτώχειας, συνεχίζοντας τον αγώνα τους «για δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά».

Μαχητικά και με τη μεγάλη τους συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, μετά και το συγκλονιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και την ανανέωση των συμβάσεων μέχρι τις 12 Μάη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδειξαν ότι παραμένουν αποφασισμένοι και συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που μετατρέπει το «χρυσωρυχείο» σε παλιοσίδερα.

Προγραμμάτισαν παράλληλα τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, με μεγάλο σταθμό την πανελλαδική απεργία στις 17 Απρίλη και την απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, όπου προγραμματίζεται και μεγάλη συναυλία για τη στήριξη του αγώνα, με τον Γιώργο Νταλάρα.

Επιπλέον, τις επόμενες μέρες, μπροστά στην προετοιμασία της απεργίας θα γίνουν νέες συσκέψεις με τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς της Φθιώτιδας και της Λοκρίδας, για τον παραπέρα συντονισμό των κοινών δράσεων και κινητοποιήσεων.

Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες των Σωματείων από τα μεταλλεία της Καστοριάς και του Αη Γιάννη Βοιωτίας. Επίσης, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, με επικεφαλής των πρόεδρό του, Γιώργο Οικονόμου, ο οποίος χαιρετίζοντας τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων τόνισε ότι το Εργατικό Κέντρο θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους και να στηρίζει τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματά τους.

Ούτε βήμα πίσω από την παραμονή στη δουλειά μέχρι να έρθει ο νέος ιδιοκτήτης

Στην εισήγησή του στη Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Πολίτης, ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις, χαιρετίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις τεράστιες και επικίνδυνες επιπτώσεις που θα έχει για τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες η σχεδιαζόμενη «εκκένωση» της ΛΑΡΚΟ, ενώ τόνισε προς τους εργαζόμενους ότι «η μικρή ανάσα που πήραμε με την ανανέωση των συμβάσεών μας μέχρι τις 12 Μάη μάς δίνει το περιθώριο να φέρουμε τα πάνω κάτω».

Το ελάχιστο που απαιτούν τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από την κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει τον νόμο που η ίδια ψήφισε, και ο οποίος προβλέπει την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ εν λειτουργία και την παραμονή των εργαζομένων στις εργασίες τους μέχρι να έρθει ο νέος ιδιοκτήτης, υπογράμμισε. Επεσήμανε δε ότι κάτι τέτοιο εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου οι συμβάσεις των εργαζομένων ανανεώνονταν για αρκετούς μήνες, ακόμα και μετά την έλευση του νέου ιδιοκτήτη, μέχρι να ξεκαθαριστεί πόσους εργαζόμενους θα απορροφούσε.

Απάντηση στις συκοφαντίες και στον εμπαιγμό της κυβέρνησης

Συνεχίζοντας ο Π. Πολίτης ξεσκέπασε τις συκοφαντίες και τα ψέματα της κυβέρνησης και των μηχανισμών της «για εργαζόμενους που κάθονται και πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό», παραθέτοντας μια σειρά οικονομικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, παρέθεσε ότι από τον Μάρτη του 2020, που μπήκε ειδικός διαχειριστής, μέχρι τον Αύγουστο του 2022, που σταμάτησε η κυβέρνηση την παραγωγή, η ΛΑΡΚΟ είχε εισπράξει από την πώληση της παραγωγής 350 εκατ. ευρώ ενώ η μισθοδοσία των εργαζομένων γι' αυτό το διάστημα ήταν 50 εκατ. «Από πού προκύπτει ότι αυτοί που με την εργασία τους έφεραν 350 εκατ., τα 50 που αντιστοιχούν στη μισθοδοσία τους είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό;», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και σήμερα η μισθοδοσία των εργαζομένων αντιστοιχεί σε 20 εκατ., ενώ η ΛΑΡΚΟ έχει εισπράξει από πώληση προϊόντων και ρύπων 40 εκατ. ευρώ. Από πού προκύπτει ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν πληρώνεται από την πώληση των προϊόντων που έχουν παράξει και πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό;».

Αναφερόμενος στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με την ένταξη των εργαζομένων στα προγράμματα ανεργίας «θα σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του κρατικού προϋπολογισμού», ανέδειξε ότι ουσιαστικά θα συμβεί το αντίθετο: Τότε είναι που οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, και όχι αν παραμείνουν στις εργασίες τους.

«Σήμερα η ΛΑΡΚΟ έχει στα ταμεία της άλλα 18 εκατ. ευρώ και, αν πουλήσει κι άλλους ρύπους, αυτά μπορούν να διπλασιαστούν. Τα μισά από αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη μισθοδοσία μας για το επόμενο διάστημα των 18 μηνών και τα άλλα μισά να χορηγηθούν για τη συντήρηση και προετοιμασία επαναλειτουργίας μέσα σ' αυτό το διάστημα», είπε, για να συμπληρώσει:

«Το σχέδιο της κυβέρνησης απέτυχε. Εδωσε 110 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την απαξίωση, το κλείσιμο και το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Αν το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν στη λογική των προτάσεων των Σωματείων, τα 110 εκατ. ευρώ θα είχαν εκσυγχρονίσει τη ΛΑΡΚΟ και με την αύξηση - ρεκόρ των τιμών, το διάστημα 2021 - 2023, θα είχαν φτιάξει ταμείο ικανό για την ανάπτυξή της με κριτήριο το όφελος της οικονομίας της χώρας μας, το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, το όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Κλείνοντας ο Π. Πολίτης τόνισε ότι «είμαστε εδώ, όρθιοι, και συνεχίζουμε τον αγώνα» και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, σε μαζική συμμετοχή στην οργάνωση του αγώνα και στις αγωνιστικές δράσεις των επόμενων ημερών.