ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Ο αγώνας συνεχίζεται! Ολοι στην απεργία στις 17 Απρίλη

Απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία εκείνη τη μέρα στη Λάρυμνα

Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024

Από το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 28 Μάρτη
Με επόμενο μεγάλο σταθμό την πανελλαδική απεργία στις 17 Απρίλη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους συνεχίζουν τον αγώνα. Στο πλαίσιο της απεργίας, εκείνη τη μέρα, προγραμματίζονται μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα και την Φωτεινή Βελεσιώτου στη Λάρυμνα, στις 12.30 μ.μ., με τη συμμετοχή Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων και φορέων από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα.

Προετοιμάζοντας την απεργία στις 17 Απρίλη, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας προγραμματίζει σειρά από συναντήσεις, συσκέψεις και επαφές με σωματεία, συλλόγους και φορείς στη Λοκρίδα και σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα.

Απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης

Στο μεταξύ, την απάτη και την κοροϊδία των προγραμμάτων απασχόλησης, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως το τυρί στη φάκα για να βγάλει τους εργαζόμενους από το εργοστάσιο και να ξεμπερδεύει με τον αγώνα τους, αποκαλύπτει το Σωματείο της Λάρυμνας με ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας.

Από το σχέδιο που τους παρουσίασε το υπουργείο αποκαλύφθηκε ότι «όποιος εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ εργάζεται και σε άλλον εργοδότη για κάποιες ώρες ή παράλληλα είναι αγρότης ή ελεύθερος επαγγελματίας, δηλαδή όποιος τρέχει όλη τη μέρα για να τα βγάλει πέρα, δηλαδή όλοι, δεν δικαιούται πρόγραμμα. Αλλά ακόμη και όποιος δικαιούται, δεν έχει εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, όπως πληρωμή υπερωριών, τριετίες, αυξήσεις επί της ειδικότητας, επίδομα γάμου, ανθυγιεινό κ.λπ., δεν μπορεί να αυξηθεί το χρονικό διάστημα απασχόλησης, δεν μπορεί να μετατραπεί σε σταθερή εργασία αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας όταν από το υπουργείο ακούσαμε το επιχείρημα "δεν επιτρέπεται να εργάζεστε αλλού, αλλά μην φοβάστε, δεν διασταυρώνονται ακόμη τα στοιχεία με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες". Δηλαδή, μας πρότειναν να γίνουμε απατεώνες ή να εργαζόμαστε αδήλωτοι για να πάρουμε τα χρήματα του προγράμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Το Σωματείο, από την πλευρά του, επανέλαβε το σύνολο των αιτημάτων του για λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με όλους τους εργαζόμενους, μέχρι τη μεταβίβασή της στον νέο ιδιοκτήτη. Ανέδειξε επίσης τις ευρύτερες συνέπειες που έχει για την περιοχή ο μαρασμός της ΛΑΡΚΟ, καθώς «θα παρασύρει στο "λουκέτο" 3 εργοστάσια αμμοβολής, σούπερ μάρκετ, φροντιστήρια, μαγαζιά, ελεύθερα επαγγέλματα, εκατοντάδες συνολικά επιπλέον σημερινοί εργαζόμενοι θα μείνουν και αυτοί άνεργοι».

Ψέματα και χαλκευμένα στοιχεία

Οι εργαζόμενοι δίνουν απάντηση και στις συκοφαντίες που διακινούν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια, ότι η ΛΑΡΚΟ «κοστίζει» στους φορολογούμενους και γι' αυτό πρέπει να κλείσει: «Η κυβέρνηση χρέωσε τον κρατικό προϋπολογισμό 110 εκατομμύρια ευρώ για να δώσει τη ΛΑΡΚΟ με 6 εκατομμύρια. Ο νέος ιδιοκτήτης θα γίνει δισεκατομμυριούχος και το αντίτιμο για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες είναι να εξαφανιστούν 1.600 άμεσες και 15.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

(...) Από τον Μάρτη του 2020 που μπήκε ειδικός διαχειριστής, μέχρι τον Αύγουστο του 2022 που η κυβέρνηση σταμάτησε την παραγωγή, η ΛΑΡΚΟ είχε εισπράξει από την πώληση της παραγωγής 350 εκατομμύρια, ενώ η μισθοδοσία των εργαζομένων γι' αυτό το χρονικό διάστημα αντιστοιχεί σε 50 εκατομμύρια. Είναι μέγα ψέμα, αφού εμείς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με την εργασία μας φέραμε 350 εκατομμύρια έσοδα, να λέγεται ότι τα 50 εκατομμύρια που αντιστοιχούν στη μισθοδοσία μας δεν είναι από τα έσοδα αλλά είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

(...) Από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και σήμερα η μισθοδοσία των εργαζομένων αντιστοιχεί σε 20 εκατομμύρια, ενώ η ΛΑΡΚΟ έχει εισπράξει από πώληση προϊόντων και ρύπων 40 εκατομμύρια. Είναι μέγα ψέμα ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την πώληση των προϊόντων που έχουμε παράξει πληρωνόμαστε.

Η "οικονομική αιμορραγία στον κρατικό προϋπολογισμό" δεν είναι οι εργαζόμενοι, είναι το σχέδιο της κυβέρνησης. Θέλουν να μας στείλουν στα προγράμματα ανεργίας επιβαρύνοντας με 56 εκατομμύρια ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι εργαζόμενοι ζητάμε να πληρωθούμε από το ταμείο που έχει η ΛΑΡΚΟ και μέχρι τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη, με το ίδιο ταμείο, να γίνουν συντήρηση και επαναλειτουργία».

«Οι εργαζόμενοι διεκδικούμε την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, με χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της. Θα απευθυνθούμε στον πρωθυπουργό, θα αγωνιστούμε όσο χρειαστεί, στις 13/5 θα έχουμε νέα σύμβαση μέχρι να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ. Μέχρι τη νίκη!», καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου.