ΠΑΤΗΣΙΑ
«Μάθημα» για τη μόρφωση των μεταναστών

Εκδήλωση της ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από μεταναστευτικές κοινότητες

Τρίτη 30 Απρίλη 2002

Τα δικαιώματα στην εργασία και τη μόρφωση είναι κοινά για όλους τους εργάτες, τονίστηκε στη σύσκεψη
Οι πλευρές των μορφωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών στην Ελλάδα αναδείχτηκαν στη συζήτηση που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Φοιτητική Εστία των Πατησίων, την οποία οργάνωσε η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από μεταναστευτικές κοινότητες.

Ο Ν. Ζώτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας του ΚΚΕ, επισήμανε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δημιουργεί ταξικές διακρίσεις και εμπόδια για τη μόρφωση των παιδιών των εργαζομένων που, φυσικά, είναι μεγαλύτερα για τα παιδιά των ξένων εργατών. Στόχος της αστικής τάξης, υπογράμμισε, είναι η δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα.

Τα παιδιά των μεταναστών, ανέφερε, πρέπει να πηγαίνουν στα ίδια σχολεία που πηγαίνουν και τα Ελληνόπουλα. Και ακόμα θα πρέπει να διδάσκονται την ιστορία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό των χωρών από όπου προέρχονται και αυτό να συμβαίνει μέσα στο ίδιο σχολείο. Ετσι θα έχουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εργαστούν στην Ελλάδα ή αν το επιλέξουν και στη χώρα προέλευσής του. Για το χαρακτήρα του σχολείο, υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι δημόσιος και ενιαίος στη δομή και τα δικαιώματα, ώστε να δίνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλα τα παιδιά, για να αναπτύξουν επαρκώς την προσωπικότητά τους.

Η πάλη για την υλοποίηση αυτών των αιτημάτων, επισήμανε, είναι ζήτημα των μεταναστευτικών οργανώσεων, αλλά και των συνδικάτων στα οποία συμμετέχουν. Οπως μαζί Ελληνες και ξένοι εργάτες αγωνίζονται για το μεροκάματο, πρέπει μαζί να διεκδικήσουν τη μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά των ξένων εργαζομένων. Ακόμα τόνισε ότι το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να βοηθήσει και να διεκδικήσει λύσεις σύμφωνες με τα συμφέροντα των ξένων εργαζομένων που ζουν στη χώρα μας. Βέβαια, παλεύουμε, είπε, και για πολιτικές αλλαγές, γιατί το ζήτημα της παιδείας είναι και αυτό βαθιά πολιτικό. Ο αγώνας για την παιδεία εντάσσεται στον αγώνα για πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη χώρα που ζούμε. Δεν μπορείς να έχεις μια αντιδραστική πολιτική που να ευνοεί το κεφάλαιο και από την άλλη λαϊκή παιδεία.

Από τη μεριά των εκπροσώπων των μεταναστευτικών οργανώσεων που παρευρέθηκαν στη συζήτηση αναδείχτηκαν κυρίως τα σοβαρά εμπόδια που συναντούν στην προσπάθεια αυτοοργάνωσής τους που θα τους επιτρέψει από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουν την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Αναφερόμενοι στην πολιτική της κυβέρνησης, πολλοί από αυτούς επισήμαναν τον αντιδημοκρατικό και αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα της.

Τέλος, υπογράμμισαν τη σημασία της κοινής πάλης Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.