ΡΩΣΙΑ
Χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν από υπερχείλιση του Ουράλη
Τρίτη 9 Απρίλη 2024

Russian Emergency Ministry Pre

Ορσκ
Πάνω από 10.400 σπίτια σε 39 περιοχές της Ρωσίας πλημμύρισαν, καθώς το λιώσιμο των πάγων είχε ως αποτέλεσμα να φουσκώσει ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ευρώπης και να καταγραφούν επίπεδα υδάτων - ρεκόρ στα Ουράλια.

Το ύψος των υδάτων στον ποταμό Ουράλη, που εκβάλλει στην Κασπία, ανέβηκε αρκετά μέτρα μέσα σε μερικές μόλις ώρες, καθώς λιώνουν οι πάγοι, με αποτέλεσμα την περασμένη Παρασκευή να σπάσει φράγμα στην πόλη Ορσκ (με πληθυσμό πάνω από 220.000 κατοίκους). Τουλάχιστον 9 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν και σχεδόν 100 αναζήτησαν πρώτες βοήθειες σε Κέντρα Υγείας. Χτες, κόσμος συγκεντρώθηκε και διαδήλωσε έξω από το δημαρχείο, παρά την προειδοποίηση της τοπικής Εισαγγελίας να μη γίνουν «παράνομες συγκεντρώσεις».

Πλημμυρικά φαινόμενα αναφέρθηκαν επίσης σε όλη τη Σιβηρία, στον Βόλγα και σε κεντρικές περιοχές της Ρωσίας. Το Σάββατο περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή που συνορεύει με το Καζακστάν.

Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές το φράγμα, που έχει εν μέρει καταρρεύσει, έχει σχεδιαστεί για στάθμη του ποταμού στα 5,5 μέτρα, έναντι 9,6 μέτρων που είναι αυτήν τη στιγμή.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ - Τζομάρτ Τοκάγιεφ, είπε ότι οι πλημμύρες ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη χώρα, σε μέγεθος και αντίκτυπο, εδώ και 80 χρόνια.