ΑΧΑΪΑ
Ομοσπονδία συγκρότησαν Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής

Καρπός των τελευταίων δυναμικών αγώνων για αποφασιστική αντίστοιχη συνέχεια

Τετάρτη 10 Απρίλη 2024

Από τις εργασίες για τη συγκρότηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας
Με την εκλογή 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, που θα συγκροτηθεί άμεσα σε Σώμα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρώτο, ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Ερυμάνθου, Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» και Ωλενίας.

Στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας κατά τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου βρέθηκαν αντιπρόσωποι των τριών ΑΣ, ενώ χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, Γιάννης Μαραβέγιας.

Στο άνοιγμα των διαδικασιών οι πρόεδροι των τριών ΑΣ αναφέρθηκαν στην προσπάθεια συγκρότησης της Ομοσπονδίας, που καρποφόρησε και ως αποτέλεσμα, συνέχεια, των τελευταίων αγώνων των αγροτοκτηνοτρόφων πανελλαδικά σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αλλά και τοπικά όπου οι τρεις ΑΣ πρωταγωνίστησαν.

Επισημάνθηκε ότι πρόκειται για συνέχεια στην προσπάθεια οργάνωσης όλων των φτωχών αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, μελισσοκόμων του νομού, σε ζωντανούς, δραστήριους Αγροτικούς Συλλόγους, που εκφράζεται ακόμη και σε άρθρα του καταστατικού της Ομοσπονδίας, που παρουσιάστηκε στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Στην εισηγητική του παρέμβαση εκ μέρους των ΑΣ, ο Γιώργος Μποδιώτης στάθηκε στις κομβικές κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος που έφεραν πιο κοντά τη συγκρότηση της Ομοσπονδίας. Επίσης, στις επιπτώσεις της ΚΑΠ για τη φτωχή αγροτιά και τους κτηνοτρόφους, στα καταστροφικά της αποτελέσματα σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις τους (όπως και στην Ελλάδα), αλλά και στους μεγάλους πανευρωπαϊκούς αγώνες που αναπτύχθηκαν και μπορούν να έχουν συνέχεια.

Σημείωσε ότι τα μέτρα ΕΕ - ΚΑΠ - κυβερνήσεων ενισχύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μεγαλεμπόρους, τους μεταποιητές, πετώντας εκτός παραγωγής τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Αναφέρθηκε στις δύο γραμμές που επικρατούν και στο αγροτοκτηνοτροφικό κίνημα, αυτή της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού, ακόμη και της συμφωνίας με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, και αυτή που εκφράζει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, αλιέων, μέσα από το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που προβάλλεται τοπικά από τους Αγροτικούς Συλλόγους της Αχαΐας.

Σε αυτήν τη ρότα, δήλωσε ότι θα κινηθεί και η νεοσύστατη Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων είναι κοινά, όπως το υπέρογκο κόστος παραγωγής, οι ανύπαρκτες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, η λειτουργία του αναχρονιστικού ΕΛΓΑ κ.ά., αλλά και η έλλειψη βασικών υποδομών.

Ανέδειξε ότι πρόκειται για διεκδικήσεις που αφορούν συνολικά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που αγοράζουν πανάκριβα στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα αγροτικά προϊόντα και επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η κοινή δράση και το επόμενο διάστημα, με συνέχεια και μεγαλύτερη δυναμική.

Κάλεσε σε δυνάμωμα της δράσης των Συλλόγων, με νέες εγγραφές και στηρίγματα στα χωριά, συγκρότηση και νέων και θύμισε τα αποτελέσματα που είχαν οι αγώνες των αγροτοκτηνοτρόφων απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις (και την τελευταία), στους μεγαλεμπόρους και μεταποιητές, αλλά και στις τοπικές αρχές που άλλες με κολακείες και άλλες με μοιρολατρία προσπάθησαν να μην κινητοποιηθεί κανένας αγρότης ή κτηνοτρόφος, προσπάθεια που έγινε και φέτος χωρίς να το καταφέρνουν, λόγω της αποφασιστικότητας των αγροτοκτηνοτρόφων.

«Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, το προηγούμενο διάστημα, σε όλη την Ελλάδα δείχνουν την αναγκαιότητα γι' αυτήν την κίνηση. Οι αγώνες μας έχουν συνέχεια αποκτώντας μεγαλύτερη δυναμική. Η συγκρότηση της Ομοσπονδίας αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στον συντονισμό των Αγροτικών Συλλόγων, στην οργάνωση των αγώνων μας», είπε.

Σε αντίστοιχο κλίμα τοποθετήθηκαν αρκετοί από τους αντιπροσώπους, με τη θέληση να συνεχιστεί ο αγώνας, η Ομοσπονδία να συμβάλει στον συντονισμό, στο δυνάμωμα του αγροτικού κινήματος σε κατεύθυνση υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των αγροτοκτηνοτρόφων, για τις ανάγκες που έχουν σήμερα, σε κοινή δράση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Εκφράστηκε, επιπλέον, ανάγκη να υπάρχει έκφραση και συμμετοχή και στις πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες στις 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά τη Μεγάλη Τετάρτη.

Το ΔΣ αποτελούν οι Χρήστος Αθανασόπουλος, Αθηνά Ηλιοπούλου, Αλέκος Θανόπουλος, Φώντας Κατσιδήμας, Γιώργος Μποδιώτης, Γιάννης Μποδιώτης και Κώστας Νιάχος και την Εξελεγκτική Επιτροπή οι Χρήστος Κουνέλης, Δημήτρης Πολυχρονόπουλος και Αντώνης Σκιαδάς.

Ελπιδοφόρο στοιχείο και για τη συμμετοχή των γυναικών στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί, μάλιστα, η εκλογή της προέδρου του ΑΣ Ερυμάνθου, Αθηνάς Ηλιοπούλου, στο ΔΣ, όπως και η δράση που ανέπτυξε συνολικά ο συγκεκριμένος σύλλογος.