Πέθανε ο φυσικός Πίτερ Χιγκς
Πέμπτη 11 Απρίλη 2024

Copyright 2016 The Associated

Σε ηλικία 94 ετών πέθανε την περασμένη Δευτέρα στο Εδιμβούργο ο Πίτερ Χιγκς, ο Βρετανός φυσικός που διατύπωσε τη θεωρία για την ύπαρξη υποατομικού σωματιδίου, το οποίο αλληλεπιδρώντας με τα υπόλοιπα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου της πυρηνικής φυσικής, προκαλεί την εκδήλωση του φυσικού μεγέθους της μάζας.

Τόσο στο πεδίο των αλληλεπιδράσεων όσο και στο σωματίδιο που το δημιουργεί, δόθηκε το όνομα του Χιγκς. Στις 4 Ιούλη του 2012, οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Ερευνας (CERN), που δούλευαν με το πείραμα ATLAS του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), είχαν ανακοινώσει την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς, που έως τότε δεν είχε γίνει εφικτό να εντοπιστεί, καθώς για τον σχηματισμό του μέσα σε επιταχυντές σωματιδίων απαιτούνται πολύ υψηλές ενέργειες, όπως αυτές που πέτυχε τελικά ο LHC. Εναν χρόνο μετά την ανακάλυψη του σωματιδίου, ο Χιγκς τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.

Το σωματίδιο Χιγκς, γνωστό και ως μποζόνιο Χιγκς, επειδή ανήκει σε μία από τις δύο βασικές κατηγορίες υποατομικών σωματιδίων (η άλλη είναι τα φερμιόνια), ονομάστηκε από ορισμένους «σωματίδιο του Θεού», ονομασία που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τα αστικά ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να εμφανίσουν την επιστήμη να επιβεβαιώνει τάχα τη θεολογία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για απόδειξη της θεϊκής παρέμβασης, κάτι σαν την «πνοή» που δίνει ουσία (ζωή) στην ύλη. Ο ίδιος ο Χιγκς δήλωνε άθεος και είχε εκδηλώσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά του για την άσχετη και αποπροσανατολιστική χρήση της ονομασίας «σωματίδιο του Θεού».

Το 2004, ο Χιγκς είχε αρνηθεί να πάει στην Ιερουσαλήμ και να παραλάβει το βραβείο «Wolf» του ισραηλινού κοινοβουλίου, καθώς ήταν αντίθετος με την πολιτική του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.