Στη Σύρο ταξιδεύει η αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σίμου
Τρίτη 16 Απρίλη 2024

Το ερχόμενο Σάββατο 27 Απρίλη, στις 20.00, εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου η αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σίμου, με τίτλο «Μια ματιά πίσω. Εργα 1954-2014».

Η αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σίμου (1934-2014) επανασυστήνει έναν σημαντικό ζωγράφο της δεκαετίας του '60, ο οποίος άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτιστική ζωή της Λαμίας, όπου έζησε και έδρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Η ζωγραφική του Σίμου είναι ένα ιδιαίτερο αμάλγαμα που συνδυάζει ρεαλισμό, εξπρεσιονισμό και αφαίρεση. Το έργο του είναι βαθιά ανθρωποκεντρικό και η θεματολογία εντυπωσιακά αμετάβλητη: Βασικός της άξονας είναι η αγροτική ζωή και το ελληνικό τοπίο. Η ρεαλιστική ηθογραφία του Σίμου διαφέρει αισθητά από εκείνη των προκατόχων του. Χωρίς να εξιδανικεύει, εξυψώνει τη χειρωνακτική εργασία των ανώνυμων ηρώων του, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο Vincent van Gogh στους «Πατατοφάγους».

Ωστόσο, ο Σίμος δεν ζωγραφίζει εσωτερικούς χώρους, ούτε δίνει έμφαση στα πρόσωπα: Η προσοχή του εστιάζεται στο φυσικό - υπερβατικό φως και όχι στον τεχνητό φωτισμό μιας λάμπας. Μπορεί να μην χρησιμοποιεί φωτεινά χρώματα, όπως οι υπαιθριστές του μεσοπολέμου, αλλά το φως αποτελεί κεντρικό θέμα της δουλειάς του (κάτι που γίνεται ακόμη πιο φανερό στα τελευταία του έργα). Και το κυριότερο: Παρότι η ζωγραφική του είναι κατά βάση σκοτεινή, η ματιά του είναι πάντα αισιόδοξη.

Ο Βασίλης Σίμος γεννήθηκε στη Λαμία το 1934. Ηταν γιος του αγιογράφου Σίμωνα Σίμου από την Υπάτη. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1952-1955) με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Το 1955, με υποτροφία της ισπανικής κυβέρνησης, συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σαν Φερνάντο στη Μαδρίτη. Το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ, λαμβάνοντας δίπλωμα Ζωγραφικής και Θεωρητικών και Ιστορικών σπουδών (1960-1961). Από το 1963 έως το 1987 εργάστηκε ως καθηγητής καλλιτεχνικού σχεδίου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Λαμία. Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ισπανία. Πέθανε στη Λαμία το 2014.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος. Η έκθεση, που παρουσιάστηκε το 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου 2024.