ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Μια γροθιά η πόλη, στον δρόμο «για τη ζωή που μας αξίζει»

Μαζική διαδήλωση με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και τη συμμετοχή σωματείων και φορέων

Τρίτη 16 Απρίλη 2024

Ολη η πόλη μια γροθιά, στην Πετρούπολη των μεγάλων αγωνιστικών παραδόσεων, βγήκε το Σάββατο το πρωί στους δρόμους «για τις ανάγκες μας, για τη ζωή που μας αξίζει», με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους κυβερνώντες ότι δεν πρόκειται να «κάτσει φρόνιμα» και θα διεκδικήσει όσα ανήκουν στους κατοίκους της:


Από νωρίς η πλατεία Ηρώ, όπου είχε δοθεί το αγωνιστικό ραντεβού, γέμισε με κατοίκους της πόλης, τη δημοτική αρχή, 16 Συλλόγους Γονέων από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, τα Σωματεία Λογιστών, Εκπαιδευτικών «Δ. Γληνός», τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων «Νέα Αρχή» και «ΡΑΚ», το παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών, εκπροσώπους εθνοτοπικών συλλόγων (Ικαριώτες, Ηπειρώτες, Πόντιοι κ.λπ.), τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Πετρούπολης, την Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης και τον φορέα «Χωματερή - stop».

Στο πλευρό του λαού της Πετρούπολης και της δημοτικής αρχής βρέθηκαν επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θέμης Γκιώνης και Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και η Νίκη Χρονοπούλου, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Κανένας μαθητής σε κοντέινερ», «Θέλουμε πράσινο», «Καλύτερα και περισσότερα ποδοσφαιρικά γήπεδα» είναι μερικά από τα αιτήματα που αναγράφονταν στις πικέτες των μικρών διαδηλωτών, που μαζί με τον δήμαρχο Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμο, τους γονείς, τους δασκάλους τους και τους εργαζόμενους της πόλης πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους ενωμένοι, με συνθήματα εφ' όλης της ύλης - όπως και οι ανάγκες τους - να κυριαρχούν και να βρίσκουν θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο: «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, καλύψτε τις ανάγκες για όλα τα σχολεία», «Το Ποικίλο Ορος ανήκει στον λαό, έξω τα συμφέροντα από το βουνό», «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».


Η πορεία κατέληξε στη μοναδική και διαχρονικά υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη ΤΟΜΥ της περιοχής, με το σύνθημα - απαίτηση «Κέντρο Υγείας στην Πετρούπολη, κάθε δομή να στελεχωθεί» να δονεί την ατμόσφαιρα και το αγωνιστικό ραντεβού να ανανεώνεται στους δρόμους, στα υπουργεία (χθες στο ΥΠΕΣ μαζί με τον δήμαρχο Πάτρας) και στην Περιφέρεια, στην αυριανή πανεργατική απεργία.

«Βγαίνουμε στον δρόμο για τις ανάγκες μας»

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Β. Σίμος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Αρνούμαστε να γίνουμε το "μακρύ χέρι" του κράτους, της κυβέρνησης και της Περιφέρειας. Ο δήμος δεν θα βάλει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική.

Η συνεχής επαφή και ενημέρωση των δημοτών είναι αναντικατάστατη και αναγκαία για να γνωρίζουν όλοι τόσο τις ενέργειες που κάνει ο δήμος για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, που είναι πολλά και σύνθετα, όσο και ποιους έχουμε απέναντί μας στην προσπάθεια να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

Στον δήμο μας τα έσοδα που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ - Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) ανήλθαν το 2023 σε 6,34 εκατ. ευρώ, με τη μισθοδοσία των εργαζομένων να φτάνει τα 9,62 εκατ. Η κυβέρνηση παρακρατά παράνομα πάνω από 5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από αυτά που - ακόμα και σύμφωνα με τον άδικο νόμο του "Καλλικράτη" - οφείλει να αποδίδει στον δήμο. Επιπλέον, επιβάλλει το τέλος ταφής απορριμμάτων, ένα άδικο χαράτσι, το οποίο μάλιστα το ονομάζει και "πράσινο" και για τον δήμο μας είναι 1.180.000 ευρώ για 3 χρόνια (2022, 2023, 2024), επιβαρύνοντας τους δημότες, ενώ δεν αγγίζει την εισφοροδιαφυγή των εταιρειών ανακύκλωσης, που φτάνει τα 23 εκατ. ευρώ ανά έτος».


Αναφέρθηκε επίσης στις ελλείψεις προσωπικού και ζήτησε να τελειώσει η ομηρία των συμβασιούχων, που αποτελούν το 43% των εργαζομένων του δήμου.

«Οι εργαζόμενοι του δήμου ενώνουμε τη φωνή μας με τον λαό της Πετρούπολης για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες για εμάς και τις οικογένειές μας. Ολοι μαζί είναι ανάγκη να δώσουμε αυτόν τον αγώνα για την Πρωτοβάθμια Υγεία, για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, που είναι μία ανάσα από τα σπίτια μας», σημείωσε νωρίτερα ο Χρύσανθος Κυριαζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης.

Στον δικό του χαιρετισμό στη συγκέντρωση ο Δημήτρης Πάκος, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων, σημείωσε: «16 Σύλλογοι Γονέων συμμετέχουν σήμερα στην κινητοποίηση έπειτα από απόφαση των ΔΣ, δίνοντας το "παρών" στις προσπάθειες των φορέων, των σωματείων και της δημοτικής αρχής για μια σύγχρονη πόλη, που μας αξίζει. Σε μια πόλη όπου όταν το παιδί χτυπήσει, ή όταν θα ανεβάσει πυρετό, δεν θα κάνει ταξίδι σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής για να έχει περίθαλψη». Και κατέληξε: «Τα προβλήματα είναι μεγάλα, και ο συντονισμός και η στοχευμένη δράση όλων των κατοίκων, όλων των φορέων και σωματείων της Δυτικής Αθήνας, είναι μονόδρομος για όλους μας».