ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παρωδία εκλογών
Πέμπτη 2 Μάη 2002

Associated Press

Γυναίκες περιμένουν τη σειρά τους για να ψηφίσουν στο Αμπονταμπάντ. Ο πραξικοπηματίας Μουσάραφ εμφανίστηκε να «κερδίζει» τη νομιμοποίησή του
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Οπως είχε περίπου «προαποφασιστεί», ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ εμφανίστηκε να κερδίζει το χθεσινό δημοψήφισμα που νομιμοποιεί το πραξικόπημά του (1999), «κερδίζοντας» έτσι τη δυνατότητα να κυβερνήσει για ακόμη πέντε χρόνια τουλάχιστον, ως Πρόεδρος. Σύμπας ο δυτικός Τύπος χαρακτήριζε «τεράστια» την υποστήριξη που έλαβε - τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής έκαναν λόγο για συμμετοχή κάπου 56% - εκ του οποίου ποσοστού το 97% ψήφισε «ναι» στο ερώτημα εάν θέλει ο Μουσάραφ να μείνει στην προεδρία. (Υποτίθεται, λοιπόν, πως «ναι» είπαν 42,8 εκατ. ψηφοφόροι, αν και η αντιπολίτευση κάνει λόγο για συμμετοχή μόλις 5%, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όργιο νοθείας. Ενας ψηφοφόρος είπε στο BBC «ψήφισα οκτώ φορές ...είχε πλάκα»).

Ολως παρεμπιπτόντως, ο στρατηγός ξανάγραψε το Σύνταγμα της χώρας, ώστε η Βουλή - για την οποία επίκεινται εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο - να μην μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο, όπως συνέβαινε ως τώρα, ενώ μειώνει τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού που θα βρίσκεται πλέον υπό τις διαταγές του Προέδρου, ο οποίος τυγχάνει και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και οι σημαντικότερες ασιατικές χώρες, πάντως, υποστηρίζουν πλήρως τη φαρσοκωμωδία, που η επιθεώρηση Economist αποκάλεσε (σαρκάζοντας) «μισό βήμα προς τη δημοκρατία», καθώς είναι δεδομένο ότι ο ρόλος του Πακιστάν στην (ατέλειωτη ακόμη) «πρώτη φάση» του αμερικανικού «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» υπήρξε κεφαλαιώδους σημασίας. Ο Μουσάραφ δρέπει κέρδη στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο οικονομικό, αφού με την εντολή της Ουάσιγκτον το ΔΝΤ «αναδιαμορφώνει» τα χρέη του Ισλαμαμπάντ.

Πάντως, ενδεικτική των προβλημάτων ελέγχου της χώρας που αντιμετωπίζει ο Μουσάραφ είναι η χθεσινή είδηση της έκρηξης στο Καράτσι με 16 τραυματίες - πράξη που (δανειζόμενος, όπως τελευταία συνηθίζει, την ορολογία του Τζορτζ Ουόκερ Μπους) ο Μουσάραφ αποκάλεσε «πράξη τρομοκρατίας».