Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για το Μάη του '36 και την Aντιφασιστική Νίκη των Λαών
Παρασκευή 10 Μάη 2024

Από τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Κατάθεση στεφάνων προς τιμήν του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών της Θεσσαλονίκης τον Μάη του 1936 πραγματοποίησαν χτες το πρωί η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και με πορεία κατευθύνθηκαν στο σημείο του Μνημείου του Καπνεργάτη, όπου σήμερα κατασκευάζεται ο σταθμός του Μετρό.

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, το Σωματείο Καπνεργατών - Καπνεργατριών «Το Παγκαπνεργατικό», το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, η ΠΟΕΕΠ, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΕΔΥΕΘ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κ.ά.

Παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, που σε δήλωσή του αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και στο μήνυμα της 9ης Μάη, σημειώνοντας: «Οι λαοί θα πουν την τελευταία λέξη. Η Ιστορία έχει δείξει ότι όταν το πάρουν απόφαση έχουν τη δύναμη να κατακτήσουν τα πάντα».

Ο Μάριος Καρεκλάς, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας είπε: «Ο Μάης του '36, η ηρωική Πρωτομαγιά, μαζί με την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών συνεχίζουν και σήμερα να εμπνέουν. Να δείχνουν το δρόμο, ώστε και σήμερα οι εργαζόμενοι να βάλουν τη σφραγίδα στις εξελίξεις, να μπουν μπροστά ακόμα πιο αποφασιστικά για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους».

Τιμή στον Γιώργο Τσαρουχά


Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Γιώργου Τσαρουχά, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη χούντα στις 9 Μάη του 1968, στον τόπο ταφής του, στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας.

Εκεί παραβρέθηκε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, που ανέδειξε τους συμβολισμούς της σπουδαίας μέρας: «Είναι μια από τις μέρες του ηρωικού Μάη του '36 που η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης ξεσηκώθηκε και είναι βεβαίως η μεγάλη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Ολα αυτά επιχειρούν να τα σβήσουν με πρώτη και καλύτερη την ΕΕ που όρισε τη σημερινή μέρα ως Μέρα της Ευρώπης. Οι λαοί όμως δεν ξεχνούν το αίμα που χύθηκε, δεν ξεχνούν τους ανθρώπους που χάθηκαν, δεν ξεχνούν τους αγώνες που έγιναν, προκειμένου να προχωρήσει ο άνθρωπος ένα βήμα πιο μπροστά. Ως ΚΚΕ θα συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο και καλούμε και τον λαό να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια στις επικείμενες ευρωεκλογές. Θα είναι η καλύτερη απάντηση στους παραχαράκτες της Ιστορίας».

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΕΔΥΕΘ.