Αναφαίρετο το δικαίωμα στην Εκπαίδευση

Παρεμβάσεις Συλλόγων Γονέων για λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια

Πέμπτη 23 Μάη 2024

«Θέλουμε σχολείο». Με αυτές τις δύο λέξεις και με τα λόγια των ίδιων των μικρών μαθητών αποτυπωμένα στο πανό που άνοιξαν μπροστά στη Βουλή, οι γονείς του 5ου και 6ου Δημοτικού Ζωγράφου απαίτησαν χτες το αυτονόητο: Να λειτουργήσει με ασφάλεια το σχολείο τους που από τις 15 Μαρτίου είχε κλείσει λόγω προβλήματος στη στατική επάρκεια, με τους μαθητές να έχουν μοιραστεί σε άλλα σχολεία της πόλης.

Οι Σύλλογοι Γονέων των δύο σχολείων προχώρησαν στη χτεσινή παρέμβαση, ζητώντας σχολείο ασφαλές και ανοιχτό από Σεπτέμβρη «και όχι να μας κοροϊδεύουν ακόμα και σήμερα, παρέχοντας μόνο ένα πούλμαν για τη μεταφορά», όπως είπαν.

Στο πλευρό τους χτες βρέθηκε η Στ. Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, που δήλωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, προσθέτοντας: «Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που όπου σταθεί λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα για τις λαϊκές ανάγκες και την ασφάλεια των παιδιών μας, την ίδια στιγμή που με τους νόμους της ΝΔ, που πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι εφοπλιστές απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές και φορολογούνται εθελοντικά, οι τραπεζίτες απολαμβάνουν φορο-ασυλία με τον αναβαλλόμενο φόρο, οι βιομήχανοι και οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο καταγράφουν 25 δισ. κέρδη μέσα σε έναν χρόνο!

Βέβαια, όλοι μαζί, κυβέρνηση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση έχουν βρει λεφτόδεντρο για την αποστολή της φρεγάτας "Υδρα" 3.500 χλμ. μακριά από τα σύνορα της χώρας, που κοστίζει στον ελληνικό λαό 500.000 ευρώ τη μέρα.

Ας σκεφτεί κάθε γονιός, εκπαιδευτικός, μαθητής, πόσα σχολεία, πόσες επισκευές και ανακαινίσεις, πόσοι έλεγχοι θα μπορούσαν να γίνουν με αυτά τα χρήματα»...

Για το 3ο Δημοτικό Κηφισίας

Μέτρα για τη λειτουργία του σχολείου των παιδιών τους με ασφάλεια απαίτησαν χτες το πρωί και οι γονείς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, μετά και το περιστατικό πτώσης της καγκελόπορτας πάνω σε 9χρονο μαθητή, ενώ στο ίδιο σχολείο πριν λίγο καιρό υπήρχαν προβλήματα στην ψευδοροφή.

Τα προβλήματα του σχολείου αναδεικνύουν θέματα όπως η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, η προτεραιοποίηση έργων όπως η «ενεργειακή αναβάθμιση» στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη», σε βάρος στοιχειωδών εργασιών κ.ά.

Τη στήριξη στις διεκδικήσεις των γονιών εξέφρασε και με την παρουσία της στην κινητοποίηση η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στέλλα Βαλαβάνη. «Δεν πάει άλλο! Παίζουν με τις ζωές των παιδιών μας!», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, που απαιτεί: «Αμεσα γενναία κρατική χρηματοδότηση για τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων. Για να προχωρήσουν οι αντισεισμικοί έλεγχοι, οι έλεγχοι στατικής επάρκειας, να συντηρηθούν και να επισκευαστούν οι εστίες κινδύνου μέσα στα σχολικά κτίρια. Να ανεγερθούν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, να αντικατασταθούν οι αίθουσες κοντέινερ που καθημερινά στοιβάζονται χιλιάδες παιδιά σε όλη την Αττική».