ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ανηλεείς βομβαρδισμοί, ξεριζωμός, πείνα και βασανιστήρια για τον Παλαιστινιακό λαό
Παρασκευή 24 Μάη 2024

Copyright 2024 The Associated

Οι κηδείες των θυμάτων στην Τζενίν έγιναν αντικατοχικά συλλαλητήρια
Σφοδρές επιθέσεις και βομβαρδισμούς από αέρος και εδάφους συνεχίζει να εξαπολύει ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα εναντίον του εισβολέα μεταξύ άλλων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στο Νουσεϊράτ, στο Μπέιτ Χανούμ και στη Ράφα, στη νότια πόλη όπου έχουν συγκεντρωθεί οι μισές ταξιαρχίες του ισραηλινού στρατού που επιχειρούν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μετά από 230 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 35.800 και οι τραυματίες τους 80.011, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 91 Παλαιστίνιοι.

Στη Ράφα, ισραηλινά άρματα μάχης προέλασαν στα νοτιοανατολικά της πόλης και πλησίασαν στη συνοικία Γίμπνα, ενώ ο στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις του σε ανατολικά προάστια της πόλης. Με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ που διαπιστώνουν τάχα «στοχευμένες» επιχειρήσεις, ο κατοχικός στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις του, αυξάνοντας τα θύματα και τους εκτοπισμένους.

Το ίδιο διάστημα, οι σφοδρές συγκρούσεις αυξάνουν τις απώλειες και στον στρατό του κράτους - δολοφόνου. Μέσα στο τελευταίο διήμερο (σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Haaretz») τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 Ισραηλινοί στρατιώτες σε συγκρούσεις, εκ των οποίων οι 22 στη Λωρίδα της Γάζας και οι άλλοι 8 στη Δυτική Οχθη. Την Τετάρτη είχε αναφερθεί ο θάνατος άλλων 3 Ισραηλινών στρατιωτών σε συγκρούσεις στη βόρεια Γάζα, ανεβάζοντας σε πάνω από 285 τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της χερσαίας εισβολής στη Γάζα, στις 27 Οκτώβρη.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπίζονται για ακόμα μια φορά


Copyright 2024 The Associated

Οι πάνω από 960.000 άμαχοι που εκτοπίστηκαν ξανά από τη Ράφα από τις 6 Μάη (οπότε ξεκίνησε εκεί η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού) αναγκάζονται να επιβιώσουν ανάμεσα σε βουνά από ερείπια και συντρίμμια, σε άθλιες συνθήκες.

Κάποιοι ξαναπάνε σε περιοχές που κάποτε βρίσκονταν τα σπίτια τους και στήνουν σκηνές στα κουφάρια των κτιρίων που ζούσαν κάποτε. Αλλοι στήνουν αντίσκηνα σε παράκτιες περιοχές, κυριολεκτικά πάνω στην άμμο, καθώς δεν έχει μείνει χώρος κάπου αλλού. Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, καθημερινών βομβαρδισμών και έλλειψης των πιο βασικών αγαθών για την επιβίωση, ο κίνδυνος λιμού αλλά και μεταδοτικών ασθενειών λόγω έλλειψης τρεχούμενου καθαρού νερού παραμένει πιο ορατός από ποτέ, ιδιαίτερα όσο περνά ο καιρός και εντείνεται η ζέστη, οξύνοντας και το μαρτύριο της δίψας.

Προχτές βράδυ, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, και του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, ο πρώτος εμφανίστηκε να ζητά να ξανανοίξει το Ισραήλ το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχονται στη Γάζα είναι ελάχιστες και ακόμα πιο μειωμένες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ενώ η έλλειψη καυσίμων και οι διαρκείς ισραηλινές επιθέσεις εμποδίζουν τη διανομή ακόμα και αυτών των πολύ μικρών ποσοτήτων.

Σε μια ανακοίνωση καθαρού εμπαιγμού ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι μόλις... 371 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβανομένων τροφίμων, εισήλθαν την Τετάρτη στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω της πλωτής προβλήτας που κατασκεύασε στην ακτή του θύλακα ο αμερικανικός στρατός.

Η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει άφαντη σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) επανέλαβε πως έχει σταματήσει τουλάχιστον στη Ράφα κάθε διανομή βοήθειας λόγω έλλειψης εφοδίων και επικινδυνότητας.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ανακοίνωσε ότι πλέον όλες οι χώρες της ΕΕ χρηματοδοτούν ξανά την UNRWA, συμπεριλαμβανομένων όσων είχαν σπεύσει να διακόψουν για μήνες τη χρηματοδότησή της μετά τις αβάσιμες καταγγελίες του Ισραήλ για εμπλοκή υπαλλήλων της στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη στο νότιο Ισραήλ.

Αμείωτες ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομεία της Γάζας.

Δυνάμεις του κατοχικού στρατού εισέβαλαν στο Νοσοκομείο αλ Αουντα, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, μετά από μέρες πολιορκίας. Ισραηλινοί στρατιώτες έδιωξαν κακήν κακώς νοσηλευτές και γιατρούς, αφήνοντας να μείνουν μόνο 12 υγειονομικοί, σε ένα κτίριο περικυκλωμένο από ελεύθερους σκοπευτές.

Σε ανάρτησή του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Γκεμπρεγέσους, τόνισε ότι την ώρα της εισβολής μέσα στο νοσοκομείο βρίσκονταν 140 υγειονομικοί, ασθενείς και συνοδοί και κάλεσε για την προστασία όλων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες το Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, επίσης στη βόρεια Γάζα, εκκενώθηκε πλήρως και δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο. Ορισμένοι ασθενείς αναγκάστηκαν να πάνε σε σπίτια, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία Αλ Αχλι και Χέλου.

«Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε όλη τη Γάζα συρρικνώνεται περαιτέρω. Πολλά νοσοκομεία στερούνται καυσίμων και φαρμάκων λόγω του συνεχούς κλεισίματος της διάβασης της Ράφα», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Αργότερα χτες βράδυ ανακοινώθηκε ότι σταμάτησε τη λειτουργία του και το Νοσοκομείο Al Aqsa λόγω έλλειψης καυσίμων.

Πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για συστηματικά βασανιστήρια

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Αλις Τζιλ Εντουαρντς, άσκησε χτες πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να διενεργήσει έρευνα για τις πολλαπλές καταγγελίες βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης Παλαιστινίων αιχμαλώτων και κρατουμένων.

Η ίδια επισημαίνει ότι έγινε αποδέκτης πολλαπλών καταγγελιών για βασανιστήρια, άγριους ξυλοδαρμούς, ταπεινώσεις, στερήσεις βασικών δικαιωμάτων (ακόμη και του ύπνου ή της πρόσβασης σε τουαλέτες), αλλά και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και απειλές σωματικής και σεξουαλικής βίας. Εκφράζει «ιδιαίτερη ανησυχία» για συστηματικές παραβιάσεις, σε συνδυασμό με απουσία απόδοσης ευθυνών σε όσους παραβιάζουν ή ταπεινώνουν Παλαιστίνιους και διαπιστώνει πως οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για να σταματήσουν αυτά τα νοσηρά φαινόμενα.

Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ με καταγγελίες για τα απάνθρωπα ισραηλινά βασανιστήρια έχουν δημοσιευτεί και σε «δυτικά» ΜΜΕ, όπως το CNN και το BBC, ενώ το κράτος - δολοφόνος δεν επιτρέπει καμία πρόσβαση συγγενών, δικηγόρων, διεθνών οργανώσεων κ.ο.κ. στους Παλαιστίνιους που κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες.

Νωρίτερα χτες η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» ανέφερε ότι η έρευνα του ισραηλινού στρατού επιβεβαιώνει πως δικές του δυνάμεις επιτέθηκαν σε όχημα του ΟΗΕ στη Ράφα, σκοτώνοντας έναν Ινδό υπάλληλο του Οργανισμού και τραυματίζοντας άλλον ένα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το όχημα βρέθηκε σε δρόμο της Ράφα σε περιοχή για την οποία δεν υπήρχε συνεννόηση με τον ΟΗΕ. Ωστόσο αναφέρεται πως παρότι το αυτοκίνητο είχε τα διακριτικά του διεθνούς οργανισμού και αντίθετα με τους προβλεπόμενους κανονισμούς του στρατού, δέχθηκε πρώτα επίθεση με όλμο και μετά με χειροβομβίδες, με αποτέλεσμα τον θάνατο του υπαλλήλου...

Δυτική Οχθη: Στους 12 έφτασαν οι νεκροί από την επιδρομή στην Τζενίν

Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κατοχής που είχε εισβάλει το προηγούμενο 48ωρο στην πόλη Τζενίν αποχώρησαν, αφήνοντας πίσω τους 12 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 5 ανήλικοι, ένας χειρουργός και ένας δάσκαλος, και αρκετές δεκάδες τραυματίες, κατεδαφισμένα τουλάχιστον 10 σπίτια, κατεστραμμένες υποδομές σε υπηρεσίες κοινής ωφελείας αλλά και στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης.

Οι κηδείες των θυμάτων έγιναν αντικατοχικά συλλαλητήρια, στα οποία συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου. Εγιναν παράλληλα δεκάδες εκδηλώσεις κατά του στρατού κατοχής.

Ωρες αργότερα, αναφέρθηκαν ο τραυματισμός δύο παιδιών από ισραηλινά πυρά στην πόλη Καλκίγια και οι συλλήψεις 18 ατόμων σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ναμπλούς, η Χεβρώνα και η Ραμάλα.

Νέα ισραηλινά σχέδια και κινήσεις οικονομικού εκβιασμού

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κινήσεις και τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για να προκαλέσει περαιτέρω οικονομική ασφυξία στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ετσι, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, αποφάσισε να σταματήσει την απόδοση φόρων που μαζεύει το Ισραήλ για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής στη Νορβηγία, η οποία δρα ως μεσολαβητής τους τελευταίους μήνες. Η ανακοίνωση έγινε μετά την απόφαση της Νορβηγίας να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Με τις ΗΠΑ να συνυπολογίζουν ευρύτερες διεργασίες που μπορεί να πυροδοτήσει αυτή η εξέλιξη, ο σύμβουλός τους Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Σάλιβαν, αποδοκίμασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είναι μια κακή στρατηγική απόφαση γιατί η παρακράτηση των πόρων αποσταθεροποιεί τη Δυτική Οχθη, υπονομεύει την επιδίωξη της ασφάλειας και της ευημερίας των Παλαιστινίων, η οποία είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ».

Αντίστοιχα, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, εξέφρασε χτες έντονη ανησυχία για τις απειλές του Ισραήλ πως θα λάβει μέτρα που θα αποκόπτουν τις παλαιστινιακές τράπεζες από τις ισραηλινές.

«Πιστεύω πως η αποκοπή των παλαιστινιακών τραπεζών από τις ισραηλινές θα προκαλούσε ανθρωπιστική κρίση», επέμεινε, προσθέτοντας: «Πιστεύω πως αυτό θα έχει επίσης πολύ αρνητικές συνέπειες για το Ισραήλ».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Γέλεν, κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 που διεξάγεται στην Ιταλία, τόνισε ότι αυτοί οι τραπεζικοί δίαυλοι είναι κρίσιμης σημασίας για τη διεκπεραίωση συναλλαγών που επιτρέπουν εισαγωγές αξίας σχεδόν 8 δισ. δολαρίων ετησίως από το Ισραήλ, περιλαμβανομένων ηλεκτρισμού, νερού, καυσίμων και τροφίμων, και διευκολύνουν εξαγωγές ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων ετησίως από τις οποίες εξαρτάται ο βιοπορισμός των Παλαιστινίων.