ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Νέα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που φανερώνουν μεγάλες δυνατότητες

Ενισχύονται τα ψηφοδέλτια των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024

Σημαντικά ενισχυμένα βγαίνουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που συγκροτούν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σε μια σειρά από σωματεία και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όπως και σε Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Αποτελέσματα που ταυτόχρονα με μεγαλειώδεις αγώνες που είναι σε εξέλιξη, μετά από δύο πανεργατικές απεργίες που οργανώθηκαν στις 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά, κόντρα στον απεργοσπαστικό ρόλο των ηγετικών ομάδων σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αποτυπώνουν νέες δυνατότητες για συνολική βελτίωση των συσχετισμών. Και επιβεβαιώνουν τις θετικές διεργασίες στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, διεκδίκησης και αγώνα κόντρα στην εργοδοσία, στις κυβερνήσεις, στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για διαδικασίες σε εκατοντάδες σωματεία, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες εργαζόμενοι, διαμορφώνοντας τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Διαδικασίες όπου συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη διαχωριστική γραμμή να βάζει από τη μία τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που στην πράξη στηρίζουν την πολιτική της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των ομίλων και από την άλλη τις ταξικές δυνάμεις που την αντιπαλεύουν, που οργανώνουν την αντεπίθεση των εργαζομένων για την ανατροπή της.

Σε πολλά σωματεία επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται τις ταξικές δυνάμεις, δίνουν «ψήφο» στον αγώνα και τη διεκδίκηση. Σε μια σειρά άλλων σωματείων ανατρέπονται οι συσχετισμοί, με τους εργαζόμενους να αποδυναμώνουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, τα ψηφοδέλτια των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίζουν τα ψηφοδέλτια των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Τόσο η ίδια η συμμετοχή των εργαζομένων, λοιπόν, που εμφανίζεται αυξημένη, όσο και τα αποτελέσματα δίνουν αισιόδοξα μηνύματα για τη συνολική βελτίωση του συσχετισμού δυνάμεων, για να γίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ακόμα πιο «δύσκολοι αντίπαλοι» της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων.

Αλλωστε, και αυτά τα θετικά αποτελέσματα πάνε χέρι χέρι με την οργάνωση μεγάλων αγώνων που γίνονται το τελευταίο διάστημα, όπως για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, αυξήσεων στους μισθούς, ενάντια σε αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, ενάντια σε απολύσεις κ.ο.κ.

Μέσα στη φωτιά τέτοιων αναμετρήσεων, παράλληλα με τις αγωνιστικές διεργασίες σε χώρους δουλειάς για το μεροκάματο, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ο.κ., ανεβαίνει το κύρος του ΠΑΜΕ, κατοχυρώνεται σε περισσότερες δυνάμεις η γραμμή της σύγκρουσης με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται και στους συσχετισμούς.

Αλλαξε χέρια το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων

Ανάμεσα στα αποτελέσματα που ξεχωρίζουν είναι αυτό του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, στο οποίο οι αντιπρόσωποι των σωματείων με την ψήφο τους ανέτρεψαν τους συσχετισμούς. Πιο συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο με τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πήρε στο συνέδριο 45 ψήφους αντιπροσώπων (από 31) και διπλασίασε τις έδρες του στο ΔΣ φτάνοντας τις 8. Αντίθετα, το κοινό ψηφοδέλτιο που συγκροτούν συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ έπεσε στις 25 ψήφους από 63, μένοντας στις 5 έδρες.

Μεγάλη άνοδος στα σωματεία εκπαιδευτικών

Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα στα σωματεία των εκπαιδευτικών, με τους χιλιάδες δασκάλους και καθηγητές που προσέρχονται στις κάλπες τους τελευταίους μήνες να αποτυπώνουν και εκεί τον μεγάλο αγώνα που δίνουν ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, στην υποχρηματοδότηση, στα σχολεία - ρημαδιό που καταρρέουν από την κρατική εγκατάλειψη και την ένταση της επιχειρηματικής δράσης.

Πιο συγκεκριμένα, πολύ μεγάλη άνοδο καταγράφει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εκπαιδευτικών» - ΑΣΕ (το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ) στις Ενώσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ).

Στα αποτελέσματα 66 ΕΛΜΕ (από τις 87 συνολικά) η ΑΣΕ καταγράφει μεγάλη άνοδο: Από 4.473 ψήφους το 2022 φτάνει στις 5.328, ανεβάζοντας το ποσοστό από 19,6% στο 23,5%.

Συνολικά, από την 4η θέση το 2019, η ΑΣΕ φτάνει στη 2η θέση στις φετινές εκλογές, που είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Μάλιστα, η «Αγωνιστική Συνεργασία» είναι πρώτη δύναμη στις ΕΛΜΕ της Αττικής, που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο τμήμα των εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή, οι άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) καταγράφουν είτε στασιμότητα είτε πτώση στις αρχαιρεσίες.

Συνεχίζονται τα θετικά αποτελέσματα στα νοσοκομεία

Νέα θετικά αποτελέσματα καταγράφονται για τις ταξικές δυνάμεις και στις εκλογές σωματείων στα δημόσια νοσοκομεία και σε ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών. Η σταθερή πορεία βελτίωσης των συσχετισμών συνεχίζεται στις δομές δημόσιας Υγείας, με τους υγειονομικούς που αγωνίζονται ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία να το εκφράζουν και με την ψήφο τους στα σωματεία, απαιτώντας ουσιαστική ενίσχυση, αυξήσεις στους μισθούς τους, χρηματοδότηση, προσλήψεις κ.λπ.

Στην Αττική, για παράδειγμα, ξεχωρίζει το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα και το μοναδικό στη Δυτική Αθήνα. Το νοσοκομείο, που σήκωσε μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να παλεύουν, κόντρα στην κρατική - κυβερνητική απαξίωση, να το κρατήσουν όρθιο. Οι συσχετισμοί λοιπόν στο νοσοκομείο ανατράπηκαν, με την παράταξη της ΑΣΥ να αποσπά 435 ψήφους (από 317) και να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη.

Μια σημαντική πρωτιά κατέκτησε και το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων» στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα». Η ΑΣΕ πήρε 145 ψήφους (από 110 το 2022) και αναδείχθηκε πρώτη, αφήνοντας δεύτερη την κυβερνητική παράταξη.

Μεγάλη άνοδο καταγράφει το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ και στο Τζάνειο, ένα ακόμα μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, αφού από 188 ψήφους στις προηγούμενες αρχαιρεσίες πήρε στις πρόσφατες 365 ψήφους.

Αντίστοιχα και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ πήρε 278 ψήφους από 88 και βγήκε πρώτη δύναμη.

Συνολικά, λοιπόν, σε 10 νοσοκομεία που έγιναν αρχαιρεσίες από την αρχή του 2024, τα ψηφοδέλτια που συγκροτούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απέσπασαν 2.011 ψήφους, από 1.351 στις προηγούμενες διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στα μισά από τα παραπάνω νοσοκομεία, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συγκροτούν κοινά ψηφοδέλτια, ενώ σε ένα απ' αυτά το συγκροτούν μαζί και με συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως φαίνεται, και στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι πολλά όσα ενώνουν τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Σε ένα ακόμα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα, στην πρώτη θέση επανήλθε η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Σωματείου, παίρνοντας 367 ψήφους και αφήνοντας στη δεύτερη θέση το κοινό ψηφοδέλτιο που συγκροτούν συνδικαλιστές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας.

Στον χώρο του θεάματος - ακροάματος και ένα ακόμα σωματείο, η «Κλακέτα», όπου συμμετέχουν εργαζόμενοι στον οπτικοακουστικό τομέα, σε τηλεόραση και κινηματογράφο. Στο συγκεκριμένο νεοσύστατο σωματείο, στις πρώτες του αρχαιρεσίες συμμετείχαν 138 εργαζόμενοι, και το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ συγκέντρωσε 121 ψήφους.

Ενισχύονται κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που παλεύουν για Συμβάσεις και δικαιώματα

Αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο και στη Βιομηχανία, σε μεγάλους κλάδους και σημαντικούς χώρους δουλειάς με πολυάριθμο εργατικό δυναμικό.

Πιο δυνατό, για παράδειγμα, βγαίνει το κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου στην Αττική, που στις αρχαιρεσίες του ψήφισαν 2.065 εργαζόμενοι (από 1.868 την προηγούμενη φορά), με το ταξικό ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ να αποσπά 2.060 ψήφους. Αντίστοιχα, στο κλαδικό του Φαρμάκου στην Κεντρική Μακεδονία ψήφισαν 207 εργαζόμενοι (από 114).

Σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου, στη ΦΑΜΑΡ, όπου τους τελευταίους μήνες δίνεται μάχη για υπογραφή ΣΣΕ, ραγδαία ήταν η άνοδος της συμμετοχής, αφού στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 235 εργαζόμενοι (από 84 την προηγούμενη φορά). Το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πήρε και τις 235 ψήφους.

Ανοδος της συμμετοχής καταγράφεται και στο κλαδικό Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, όπου ψήφισαν 1.364 εργαζόμενοι (από 1.252), με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να λαμβάνουν 1.359 ψήφους.

Ενισχυμένο βγαίνει το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ και στο Σωματείο των ΕΛΠΕ, σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους δουλειάς του στρατηγικού κλάδου της Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, πήρε 187 ψήφους από 100 την προηγούμενη φορά, καταλαμβάνοντας μία ακόμα έδρα στο ΔΣ.

Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες σωματείων του Εμπορίου και άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, σε 11 σωματεία που έκαναν αρχαιρεσίες το 2024, συνολικά ψήφισαν 3.269 εργαζόμενοι από 2.571. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έλαβαν 3.036 ψήφους (από 2.308) σημειώνοντας αύξηση 728 ψήφων (+31,5%).

Και νέα σωματεία από εργαζόμενους μέσα στη φωτιά της μάχης

Στις θετικές διεργασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα περιλαμβάνονται και μια σειρά χώρων δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι μέσα στην αγωνιστική τους δράση αποφασίζουν την ίδρυση των δικών τους σωματείων. Πιο συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2024 ιδρύθηκαν σωματεία:

Στις Τηλεπικοινωνίες, στη MITEL, στην Teleperformance και την WEBHELP. Στο Εμπόριο και τον ιδιωτικό τομέα, σωματεία συγκρότησαν οι εμποροϋπάλληλοι των Ιωαννίνων, ιδιωτικοί υπάλληλοι Αλιβερίου, στη «Μασούτης» Κεντρικής Μακεδονίας, στο «THE MART» Ηρακλείου. Στον κλάδο των τροφίμων στην εταιρεία MEDFRIGO. Στις κατασκευές, σωματείο συγκροτήθηκε από τους εργαζόμενους στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού. Τέλος, σωματείο έχουν πλέον οι διανομείς - ντελιβεράδες στη Μεσσηνία.