ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Φιέστα προώθησης των αντιλαϊκών σχεδιασμών ΕΕ - κυβέρνησης

Τον μόνο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης φώτισαν με τις τοποθετήσεις τους οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τρίτη 28 Μάη 2024

Από το συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Πάτρα
Μια φιέστα που έστησε η νεοδημοκρατική πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), για την προώθηση των στόχων της αστικής τάξης, υμνολόγιο στην κυβέρνηση και την ΕΕ, ήταν το θεματικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στις 22 και 23 Μάη για τη λεγόμενη «θεσμική θωράκιση και την αγροτική ανάπτυξη». Αυτό αποδεικνύεται από την κεντρική τοποθέτηση του προέδρου της Ενωσης, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, που έβαλε όλο το πλαίσιο που επιχειρείται για τον ρόλο των Περιφερειών με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το πέρασμα από την «Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση» στη λεγόμενη «Περιφερειακή Διακυβέρνηση» που στοχεύει στην αποτελεσματικότερη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με όχημα την «βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Εκεί άλλωστε αποσκοπεί και η δημιουργία υπερ-οργάνων σε δήμους και Περιφέρειες, που μετατρέπουν σταδιακά τα Συμβούλια σε διακοσμητικά στοιχεία. Επίσης, η παραπέρα αλλοίωση κι αυτών ακόμα των εκλογικών αποτελεσμάτων με την απόδοση απόλυτης πλειοψηφίας σε δημάρχους και περιφερειάρχες. Αυτό που επιδιώκεται είναι ένα πιο αποτελεσματικό επιτελικό κράτος, υποτίθεται αποκεντρωμένο, στην υπηρεσία όχι όμως του λαού αλλά των επιχειρηματικών συμφερόντων και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Ετσι και το πέρασμα αρμοδιοτήτων τομέων που είναι κρατική ευθύνη, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, η πολιτική προστασία κ.ά., επιχειρεί να ενισχύσει τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει με το μπούκωμα των εργολάβων, που στοιχίζουν πολύ περισσότερο στα λαϊκά στρώματα. Επίσης προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, των ορυκτών, του νερού, των παραλιών, των ορεινών όγκων και δασών, λιμανιών, αεροδρομίων και δρόμων καθώς και η μετατροπή Περιφερειών και δήμων σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Σε ρήξη με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες

Τον αντιλαϊκό σχεδιασμό ΕΕ - κυβέρνησης αποκάλυψαν με τις παρεμβάσεις τους στο συνέδριο ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), που ανέδειξε το ζήτημα των υποστελεχωμένων υπηρεσιών αλλά και τον προσανατολισμό των χρηματοδοτήσεων και δράσεων που ενισχύουν τους μεγάλους επιχειρηματίες (δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες στον «Ριζοσπάστη»).

Στο ζήτημα της αγροτικής ανάπτυξης, όπου στο συνέδριο από υπουργούς και στελέχη της ΝΔ αναπτύχθηκε η πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών στο όνομα της βιώσιμης ανάπτυξης και της αλλαγής παραγωγικού μοντέλου, μόνη ουσιαστικά διαφορετική τοποθέτηση που μπήκε στο συνέδριο ήταν αυτή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας, Τάσου Τσιαπλέ.

Στην παρέμβασή του αποκάλυψε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, πρόβαλε ένα πλαίσιο άμεσων μέτρων στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών και ανέδειξε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, για μια αγροτική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου ο λαός έχει τα κλειδιά της εξουσίας κα της οικονομίας στα δικά του χέρια.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Οπως έχει αποδειχθεί, μέσα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της ΚΑΠ της ΕΕ και των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των αστικών κυβερνήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Εδώ και πολλά χρόνια, είχαμε και έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα για εκατοντάδες χιλιάδες βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς που ξεκληρίστηκαν (μόνο την τελευταία 8ετία οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 100.000 ή 15% σε ποσοστό) και θα συνεχίζουν να ξεκληρίζονται τα επόμενα χρόνια, αλλά και για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε διατροφικά και άλλα προϊόντα».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «οι πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων, είτε είναι συντηρητικής είτε σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης, έβγαλαν για ακόμα μια φορά στους δρόμους του αγώνα χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες στην Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, αμφισβητώντας ευθέως την ΚΑΠ, για την οποία χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη τους σε Περιφέρειες και δήμους βάζουν πλάτη για να υλοποιηθεί, παρουσιάζοντάς την σαν τη σωτηρία των αγροτών. Τα μέλη του ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι του με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στις Περιφέρειες και τους δήμους αποκαλύπτουμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ, της ΚΑΠ, των πολιτικών των κυβερνήσεων και πρωτοστατούμε στην οργάνωση των αγώνων αυτών, στην προώθηση της κοινής δράσης εργατών, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών για να εμποδιστούν αρνητικές επιπτώσεις και να παρθούν μέτρα όπως:

Ουσιαστικά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/KWh, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης στον αγροτοπαραγωγό. Προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση με πλαφόν τιμών».

Κατέληξε τονίζοντας ότι «λέμε όμως καθαρά ότι λύση στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματά τους δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο του καπιταλισμού, της ΕΕ και της ΚΑΠ του κεφαλαίου, των αντιλαϊκών πολιτικών των αστικών κυβερνήσεων, γι' αυτό χρειάζεται ρήξη και ανατροπή τους. Η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής προς όφελος των βιοπαλαιστών αγροτών και γενικότερα προς όφελος του λαού μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, με την εργατική τάξη στην εξουσία, με κοινωνικοποίηση των μεγάλων και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, τη συνένωση της μικρής αγροτικής παραγωγής και γης στον παραγωγικό συνεταιρισμό, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας, που θα έχει ως σκοπό της παραγωγής την ικανοποίηση των σύγχρονων και συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών».