ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στη σφαγή στη Γάζα και στην καταστολή
Παρασκευή 31 Μάη 2024

Οτάβα: «Αιματοβαμμένοι» διαδηλωτές καταγγέλλουν τη συνενοχή του Καναδά στο έγκλημα
«Israel bombs, USA pays. How many kids did you kill today?» (Το Ισραήλ βομβαρδίζει, οι ΗΠΑ πληρώνουν. Πόσα παιδιά σκοτώσατε σήμερα;»).

Συνθήματα όπως αυτό και άλλα παρόμοια ακούστηκαν σε νέα διαμαρτυρία στην Ουάσιγκτον, έξω από τον Λευκό Οίκο, εναντίον της σφαγής στη Γάζα και της εγκληματικής στήριξης που προσφέρουν στο κράτος - δολοφόνο οι ΗΠΑ.

Η κινητοποίηση έγινε μετά τις νέες πολύνεκρες επιθέσεις του Ισραήλ σε καταυλισμούς αμάχων στη Γάζα, ενώ αντίστοιχες δυναμικές διαμαρτυρίες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, κόντρα και στην κυβερνητική - αστυνομική καταστολή σε χώρες που πρωτοστατούν στην αθώωση και στήριξη του Ισραήλ.

Το Παρίσι την Τετάρτη φιλοξένησε για τρίτη συνεχόμενη βραδιά κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, με τους συμμετέχοντες να διαδηλώνουν «Ξεπεράστηκε το όριο της οργής του κόσμου, επειδή ξεπεράσαμε το όριο της φρίκης!».

Στη Στοκχόλμη, η σουηδική αστυνομία έφτασε στο σημείο να ξαμολήσει μέχρι και σκυλιά κατά διαδηλωτών! Βίντεο αποτυπώνει τη στιγμή που αστυνομικοί εξαπολύουν τα σκυλιά τους ενάντια σε φοιτητές του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, ενόσω διαδηλώνουν για να σταματήσει το έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού. Στο Πανεπιστήμιο Lund, στα νότια της Σουηδίας, η αστυνομία έκανε επέμβαση για να διαλύσει κατασκήνωση που είχαν στήσει φοιτητές από τα μέσα Μάη, συλλαμβάνοντας δεκάδες φοιτητές για «ανυπακοή».

Στις Βρυξέλλες η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα αλλά και κανόνια νερού για να διαλύσει μαζική διαδήλωση μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία, στο νότιο προάστιο Ικλ, όπου κυριάρχησε το σύνθημα «Η κατοχή πρέπει να τελειώσει!».

ΣΟΥΗΔΙΑ - Lund
Συλλήψεις διαδηλωτών έγιναν και στο Λονδίνο, μετά από διαδήλωση όπου συμμετείχαν χιλιάδες άτομα.

Σε Αυστραλία και Καναδά

Στην Οτάβα του Καναδά, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους με αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης CANSEC (για «τεχνολογίες αιχμής, προϊόντα και υπηρεσίες για χερσαίες, ναυτικές, αεροδιαστημικές και κοινές στρατιωτικές μονάδες»), στην οποία φέρονται να συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ισραηλινού στρατού.

Ορισμένοι διαδηλωτές ξάπλωσαν στο έδαφος με ρούχα «ματωμένα», καταγγέλλοντας το έγκλημα που συνεχίζεται, με τη στήριξη και της κυβέρνησης του Καναδά.

Στη δε Αυστραλία δημόσιοι υπάλληλοι συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία καταδικάζουν τη συνενοχή της Αυστραλίας στη γενοκτονία, καλώντας την κυβέρνηση Αλμπανίζ να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές εξαγωγές προς το Ισραήλ.

«Οι βόμβες που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν έναν πληθυσμό που αποτελείται σχεδόν κατά 80% από πρόσφυγες, και σχεδόν κατά 50% από παιδιά, ρίχνονται από πολεμικά αεροσκάφη F-35 με εξαρτήματα που κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Αυστραλία», αναφέρεται στην επιστολή.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι «η Rosebank Engineering στη Βικτόρια (σ.σ. νότια Αυστραλία) είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που κατασκευάζει τον μηχανισμό που επιτρέπει στα F-35 να ρίχνουν βόμβες».

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ακόμα ότι η Αυστραλία έχει αυξήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Νέοι έπαινοι του Τραμπ στην αστυνομία

Στο μεταξύ, σε διαγκωνισμό με την κυβέρνηση Μπάιντεν, που εξαπέλυσε όργιο καταστολής ενάντια στις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, διαβεβαιώσεις και οδηγίες για περαιτέρω ένταση της καταστολής και τρομοκράτησης έδωσε και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία Ντ. Τραμπ.

Μιλώντας πρόσφατα σε συνάντηση χορηγών του, πρότεινε άμεση έκδοση από τις ΗΠΑ όσων αλλοδαπών φοιτητών συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά της σφαγής. «Ενα πράγμα που κάνω είναι όποιον φοιτητή διαμαρτύρεται να τον πετάω έξω από τη χώρα. Υπάρχουν πολλοί ξένοι φοιτητές, ξέρετε. Μόλις το ακούσουν αυτό θα κάτσουν φρόνιμα», είπε σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Washington Post». Χαρακτήρισε δε τους διαδηλωτές μέρος μιας «ριζοσπαστικής επανάστασης», την οποία δεσμεύτηκε να «αντιμετωπίσει».

Και ειδικότερα μοίρασε επαίνους στην αστυνομία της Νέας Υόρκης, για την εκκαθάριση της πανεπιστημιούπολης στο Πανεπιστήμιο Columbia (όπου την έστειλε ο Δημοκρατικός δήμαρχος...), και είπε ότι κι άλλες πόλεις πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Μεγάλη διαδήλωση έγινε στο μεταξύ και στην Πόλη του Μεξικού, με τη συμμετοχή και φοιτητών που συνεχίζουν μια κατασκήνωση αλληλεγγύης στην πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου. Η αστυνομία από τη μεριά της κατέφυγε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άλλων «μεθόδων» για την «αποκατάσταση της τάξης», προχωρώντας επίσης σε συλλήψεις και στήνοντας «ασπίδα ασφαλείας» έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.